Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Δήμος Θεσσαλονίκης / Εκτέλεσε τον Π.Π. Γερμανό στο Γουδή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δήμος Θεσσαλονίκης / Εκτέλεσε τον Π.Π. Γερμανό στο Γουδή

ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

«Τις γκάφες της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης τις έχουμε συνηθίσει. Αλλά αυτή ξεπερνά κάθε όριο.

Τσαπατσουλιά; Ανοργανωσιά; Αμορφωσιά; Ό,τι και να είναι, είναι απαράδεκτο. Αυτό που συνέβη είναι προσβολή στους πολίτες και την Ιστορία.

Κάποιος ή κάποια αρμόδιος/α αντιδήμαρχος θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί. Ή να τον/την παραιτήσει ο δήμαρχος», ήταν ένα από τα πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πινακίδα που τοποθέτησε ο Δήμος στον δρόμο Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο κέντρο της πόλης, και στην οποία ο ιεράρχης και πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821 εμφανίζεται ότι εκτελέστηκε στο Γουδή το 1922 ως υπεύθυνος της Μικρασιατικής Καταστροφής!

Η πινακίδα ανέγραφε συγκεκριμένα: «Ο Γερμανός (1771 - 1826) υπήρξε πολιτικός και διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός. Εκτελέστηκε στο Γουδή το 1922 ως συνυπεύθυνος της Μικρασιατικής Καταστροφής" και όταν κυκλοφόρησαν σχετικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, ξέσπασε σάλος στα λεγόμενα «σόσιαλ μίντια». Άπειρα τα καυστικά σχόλια και, όπως φάνηκε, ο ντόρος που έγινε στο Διαδίκτυο «ξύπνησε» και τους αρμόδιους στον Δήμο... Έτσι από χθες το πρωί η εν λόγω πινακίδα που βρισκόταν στο ύψος της Εγνατίας αντικαταστάθηκε με άλλη που αναγράφει: «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (1771 - 1826) ήταν Έλληνας μητροπολίτης Παλαιών Πατρών και ένας από τους πρωταγωνιστές ιεράρχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με διπλωματική και πολιτική δράση».

Ο δαίμονας του τυπογραφείου

Το περίεργο ωστόσο είναι ότι ουδείς/μία έλεγξε τις πινακίδες που τοποθετούνται στους δρόμους του Δήμου Θεσσαλονίκης για το αν είναι σωστά τα ιστορικά στοιχεία που αναγράφουν. Μάλιστα κανείς δεν πρόσεξε ότι το μιας φράσης βιογραφικό στίγμα για τη ζωή του Π. Π. Γερμανού ήταν εντελώς άσχετο και εμφάνιζε τον ιεράρχη να τουφεκίζεται στο Γουδή 96 χρόνια μετά τον θάνατό του. Οι διοικούντες τον Δήμο Θεσσαλονίκης απέδωσαν την γκάφα στον «δαίμονα του τυπογραφείου». Ας ελπίσουμε ότι επί της Δημ. Γούναρη δεν υπάρχει κάποια πινακίδα που να εμφανίζει τον δύο φορές πρωθυπουργό ως ιεράρχη και πρωταγωνιστή της Επανάστασης του 1821... «Έλα μωρέ τώρα, ποιες είναι αυτές οι παλιές πάτρες, πφ;» σχολίασε κάποιος στο Facebook και κάπως έτσι περιγράφεται και η αντίδραση των «Ζερβαδαίων», που θεωρούν ότι «έγινε η τρίχα τριχιά» με το θέμα αυτό.

ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL