Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Εμβολιασμός / Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα για το τείχος ανοσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμός / Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα για το τείχος ανοσίας

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΗΣ
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ξεκίνησε ήδη να προβάλλεται το νέο αφήγημα του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου για το τείχος ανοσίας και τον επαρκή εμβολιασμό. Μετά τις αρχικές δηλώσεις Μητσοτάκη για μαζικό εμβολιασμό ως τέλη Μαρτίου, τις δηλώσεις πλειάδας κυβερνητικών στελεχών για άνοιγμα τουρισμού με τείχος ανοσίας, στη συνέχεια για εμβολιασμό 70% του πληθυσμού ως τέλος Αυγούστου, τελικά άνοιξαν τα σχολεία και ακόμη είμαστε στο 65%. 

Προκειμένου να μειωθεί το επικοινωνιακό κόστος από τα παχιά λόγια, που ακολουθήθηκαν καθυστερημένα από μέτρα και τελικά έφεραν επικίνδυνα χαμηλές επιδόσεις, τώρα ο στόχος μετατίθεται για τα Χριστούγεννα και ο παράγοντας για την επίτευξή του δεν είναι το κράτος, αλλά οι ιδιώτες γιατροί και οι παιδίατροι, όπως προκύπτει από όσα είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς.

«Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός» εμβολιασμών, είπε ο κ. Γεωργαντάς, «θα περάσουμε τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμένους μέσα Οκτωβρίου ... αλλά με την μετάλλαξη Δέλτα το ποσοστό εμβολιασμένων πρέπει να είναι μεγαλύτερο», πρέπει να φτάσουμε όχι το 70% αλλά το 80%, «αυτό λένε οι ειδικοί, αυτό λέμε κι εμείς» με αυτό το ρυθμό πάμε κοντά στα Χριστούγεννα, «αν πρέπει να φτάσουμε το 80%, είναι απλή αριθμητική».

Το νέο ευχολόγιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορά «επιτάχυνση της διαδικασίας με την προσθήκη των παιδιάτρων και των ιδιωτών γιατρών στην προσπάθεια» με τεράστια καθυστέρηση. Και ταυτόχρονα, προβάλλονται ήδη και προσεγγίσεις όπως του μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κας Γιαμαρέλλου που αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξη του τείχους ανοσίας, ενισχύοντας στην πράξη το αντιεμβολιαστικό αφήγημα. Η σχεδιαζόμενη μετάθεση της ευθύνης μίας αποτυχίας, για μία ακόμη φορά, σε άλλους και όχι στον σχεδιασμό και τις πρακτικές του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, είναι ήδη εμφανής...

Νωρίτερα και μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στον εμβολιασμό ανηλίκων είπε ότι «τα παιδιά είναι όντως πιο πίσω από τον γενικό πληθυσμό, είναι από τις τελευταίες ηλικιακές ομάδες που έχουν ανοίξει», σημειώνοντας ότι «ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη ερώτηση με αυτήν που με πρωτοφανή τρόπο απέφυγε να απαντήσει η καθ' ύλην αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε... σοβαρότερα στην ερώτηση δημοσιογράφου «πώς θα πειστώ να στείλω τον γιο μου στο σχολείο αν μάθω ότι 2-3 συμμαθητές του έχουν νοσήσει;».

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «θα συμπεριφερθούμε -και ελπίζουμε να γίνει έτσι- όπως με μία πολύ βαριά γρίπη. Δεν μέτραγε κανείς παρόμοια περιστατικά, αν ήταν 5, 10, 20 παιδιά στην τάξη. Γιατί και στην γρίπη, αν θυμάστε, έκλειναν τα τμήματα».

Ο ίδιος χτες κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας αναφέρθηκε αναλυτικά στους αριθμούς εμβολιασμού στις νεαρές ηλικίες:

  • 40 – 44 ετών, το 65,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, θα ανέλθει στο 66,3%
  • ​35 – 39 ετών, το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 59%
  • ​30 – 34 ετών, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 59%
  • ​25 – 29 ετών, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 58%
  • ​18 – 24 ετών, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 49%
  • ​15 – 17 ετών, το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 90.000 παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας, ​πάνω από 16.000 τις τελευταίες μέρες
  • ​12 – 14 ετών, το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 14,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά, 13.500 τις τελευταίες ημέρες

​Στις δύο ηλικιακές κατηγορίες ανηλίκων, έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 140.000 παιδιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL