Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Θάνος Πλεύρης / Βάζουμε ιδιώτες στο ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Πλεύρης / Βάζουμε ιδιώτες στο ΕΣΥ

Πλεύρης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο 95% (από το 84%) ανέβηκε ο εμβολιασμός των υγειονομικών, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην τιμωρία τους με αναστολή εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δρομολογεί την εισβολή των ιδιωτών στο ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ήταν αποκαλυπτικός χθες στη Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και ναι, το λέμε ότι εδώ δεν είναι εκτός και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας που υπάρχει.  Ότι μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να βοηθήσει και ειδικά εκεί που υπάρχουν κενά, αν μπορεί να τα παράσχει, να τα παράσχει σε μια συνέργεια» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στον Πάνο Σκουρολιάκο.

«Εσείς έχετε μια αντίληψη με την οποία εμείς διαφωνούμε πλήρως, αλλά καταδεικνύει και την ιδεολογική αντιπαράθεση που θα συζητήσουμε ότι το αγαθό της υγείας θα πρέπει να δίνεται μόνο από τον δημόσιο τομέα. Θεωρείτε ότι το ΕΣΥ είναι μόνο κρατικό, εμείς λέμε ότι με τον δημόσιο χαρακτήρα του μπορεί να χρησιμοποιεί και όπλα του ιδιωτικού τομέα» πρόσθεσε ο Θ. Πλεύρης.

Μάλιστα, απαντώντας στον Ανδρέα Ξανθό, σημείωσε ότι αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης η υλοποίηση Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στο ΕΣΥ και δεν σχετίζεται μόνο με τη συγκυρία της πανδημίας.

«Δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά με την εργασιακή εξουθένωση των εναπομεινάντων. Η επιμονή σας σε αυτό δείχνει στοιχείο κοινωνικής αναλγησίας, μια προσπάθεια δημιουργίας κενών και ελλείψεων στο σύστημα, τις οποίες θα έρθει μετά να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας» τόνισε ο Α. Ξανθός.

Συνολικά ο υπουργός Υγείας έκανε επίδειξη πυγμής. «Δεν υπάρχει στην κυβέρνηση άλλη σκέψη για επιπλέον ευκαιρίες στο ανεμβολίαστο προσωπικό. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω» ανέφερε ο Θ. Πλεύρης.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι ηθική και επαγγελματική τους υποχρέωση, αλλά το μέτρο της αναστολής εργασίας με πλήρη στέρηση μισθού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είναι δυσανάλογα σκληρό και κοινωνικά επαχθές, απάντησε ο Α. Ξανθός επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα στερεί από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σημαντικό μέρος του προσωπικού τους προκαλώντας σημαντική δυσλειτουργία.

Η εμμονή της κυβέρνησης στην υποχρεωτική αργία είναι υπονομευτική για το ΕΣΥ, τόνισε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και σε αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό της. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το 66% των πολιτών πιστεύει ότι το ΕΣΥ πηγαίνει απροετοίμαστο σε αυτό το τέταρτο κύμα, με το προσωπικό καταπονημένο και με προφανή την αδυναμία των δημόσιων δομών να διαχειριστούν την υπόλοιπη (πλην Covid) νοσηρότητα του πληθυσμού.

Ανέφερε δε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας 5 αναισθησιολόγοι και 7 νοσηλευτές χειρουργείου έχουν αποχωρήσει εξαιτίας των αναστολών εργασίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL