Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Επιτροπή Ανταγωνισμού / Έρευνα στους δήμους για υπερκοστολογημένες προσφορές οδοφωτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Ανταγωνισμού / Έρευνα στους δήμους για υπερκοστολογημένες προσφορές οδοφωτισμού

Φώτα Χριστουγέννων
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Η υπόθεση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας μπορεί να έχει προκαλέσει αίσθηση στους κύκλους της Αυτοδιοίκησης, ιδίως με αφορμή τους χειρισμούς Βούρου, και να έφτασε στη Βουλή με ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., όμως δεν είναι η μόνη. Οι φωτογραφικού τύπου προκηρύξεις διαγωνισμών με υπερκοστολογημένες προσφορές για τον οδοφωτισμό με φωτιστικά σώματα τύπου LED έχουν κατακλύσει πολλά γραφεία δημάρχων ανά την Ελλάδα. Και βέβαια οι αποφάσεις για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών λαμβάνονται με τις επίπλαστες πλειοψηφίες των δημοτικών αρχών στην Οικονομική Επιτροπή. Το ζήτημα απασχολεί και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ήδη από τις αρχές Ιουνίου 2021 έχει εκδώσει εγκύκλιο προς τα ελεγκτικά κλιμάκιά της για αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΥΓΗ, η υπόθεση των υπερκοστολογημένων συμβάσεων για τον οδοφωτισμό παίρνει χαρακτηριστικά ανάπτυξης νέου καρτέλ, με μελέτες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα συγκεκριμένης μελετητικής εταιρείας, που ακολούθως ταιριάζουν γάντι στις τεχνικές προδιαγραφές του προμηθευτή των λαμπτήρων. Έτσι λοιπόν, με όρους ολιγοπωλίου οι δύο εταιρείες σε αγαστή συνεργασία ήδη από το 2018 έχουν κάνει την εμφάνισή τους ως ντουέτο στη μεγάλη αγορά των εξασφαλισμένων πόρων από τα τέλη οδοφωτισμού που συστηματικά πληρώνουν οι δημότες μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν είναι λίγες οι προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που κάνουν οι αντίπαλες εταιρείες προμηθευτών λαμπτήρων, καταγγέλλοντας τους «φωτογραφικού» τύπου όρους με τους οποίους στήνονται οι διαγωνισμοί σε δήμους ανά την επικράτεια. Και ενώ η μελετητική εταιρεία δίνει χαμηλού κόστους οικονομική προσφορά προκειμένου να εξασφαλίσει από τους δήμους την ανάθεση της μελέτης υπέρ της, δεν συμβαίνει το ίδιο με την εταιρεία προμήθειας των λαμπτήρων. Εκεί παρατηρούνται κοστολογήσεις τριπλάσιες από τις τρέχουσες τιμές αγοράς και ιδιαίτερα υψηλό κόστος συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL