Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Θεσσαλονίκη / Αφανίζουν ολόκληρες τάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Αφανίζουν ολόκληρες τάξεις

ΣΧΟΛΕΙΟ

Οργισμένοι δήλωναν χθες γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί που διαμαρτυρήθηκαν έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για το κλείσιμο από το υπουργείο Παιδείας δεκάδων «ολιγομελών» τμημάτων κατεύθυνσης σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια και Ειδικά Σχολεία στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πάρα πολλοί μαθητές/τριες καλούνται είτε να αλλάξουν ομάδα προσανατολισμού, τομέα και ειδικότητα ή να βγουν σε αναζήτηση σχολείου που να έχει τμήμα της κατεύθυνσης που είχαν επιλέξει. Σε πολλές περιπτώσεις το κοντινότερο σχολείο που μπορεί να τους δεχτεί είναι σε άλλη, μακρινή περιοχή. «Αυτή τη στιγμή συντελείται ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων» δήλωσε η πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Δήμητρα Τραγάκη, τονίζοντας πως «αφανίζονται ολόκληρες τάξεις» και πως αυτή η τακτική του υπουργείου δεν επιτρέπει στα παιδιά να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους στα σχολεία που την άρχισαν. «Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, που το ζητούμενο είναι στις σχολικές αίθουσες να υπάρχουν λιγότερα παιδιά, κλείνουν ολιγομελή τμήματα, που στην ουσία δεν είναι ολιγομελή» πρόσθεσε και ζήτησε τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με την Α' ΕΛΜΕ, στο 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου (Καλοχώρι) δεν εγκρίθηκε κανένα τμήμα προσανατολισμού στη Γ΄ τάξη, ενώ στη Β΄ δεν εγκρίθηκε το τμήμα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, με 8 άτομα. «Καταργεί δηλαδή το υπουργείο την Γ΄ τάξη και στη Β΄ θα μείνουν 15 μαθητές. Αυτό σημαίνει πως 25 μαθητές θα βγουν προς αναζήτηση σχολικής στέγης λίγο πριν το πρώτο κουδούνι. Να σημειώσουμε ότι το κοντινότερο σχολείο του δήμου δεν μπορεί να τους δεχτεί, γιατί έχει και το ίδιο πρόβλημα χώρων, αλλά δεν υπάρχει ούτε απευθείας συγκοινωνιακή σύνδεση» αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση.

Τη λειτουργία όλων των «ολιγομελών» τμημάτων, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Α' ΕΛΜΕ, αριθμούν συνήθως από 7 έως και 10 μαθητές, ζητάει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρός της Θ. Κίκονας ζήτησε να αλλάξει «ο απαράδεκτος νόμος που οδηγεί στο κλείσιμο σχολείων που έχει ανάγκη η Περιφέρεια και αναγκάζει μαθητές να μεταφέρονται σε άλλα σχολεία, σε μακρινές αποστάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL