Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C27.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.8°C28.3°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
26 °C
24.9°C29.3°C
1 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C22.5°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.3°C26.9°C
3 BF 41%
Ζήτημα Δημοκρατίας στον Δήμο Αθηναίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζήτημα Δημοκρατίας στον Δήμο Αθηναίων

Κώστας Μπακογιάννης
EUROKINISSI

Τις βολές της αντιπολίτευσης συναντά η άρνηση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη να αποδεχθεί, το απόγευμα της Κυριακής, την προσέλευση μελών του δημοτικού συμβουλίου που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά είχαν αρνητικό τεστ. Πρόκειται για έναν τακτικισμό του δημάρχου, ο οποίος ήθελε να μεταφέρει στο δημοτικό συμβούλιο κλίμα αντιπαράθεσης. Όλες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις κατήγγειλαν τον τακτικισμό Μπακογιάννη και αποχώρησαν.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι τάσσεται «υπέρ του μαζικού εμβολιασμού» σε συνδυασμό με τη «λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη θωράκιση της πόλης απέναντι στην πανδημία», κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος με το οποίο «το δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στη μάχη του μαζικού εμβολιασμού». Στην πρόταση ψηφίσματος, η Ανοιχτή Πόλη επισήμανε ότι ο αποκλεισμός που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους είναι «άστοχος», αφού εξαιρεί όσους έχουν αρνητικό μοριακό τεστ. Με αυτό το σκεπτικό, η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε «την επέκταση του δικαιώματος προσέλευσης στις συνεδριάσεις και σε όσους/ες διαθέτουν πιστοποιητικό αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου (ράπιντ ή μοριακού) - όπως άλλωστε ισχύει και για τις συνεδριάσεις της Βουλής».

Κι ενώ ο Κ. Μπακογιάννης παραδέχτηκε ότι το περιεχόμενο της ΚΥΑ είναι «προβληματικό», εντέλει επέλεξε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση για δήθεν «μικροκομματισμό» και για «υποκινούμενες» προθέσεις, όταν αυτή του έθετε το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό ανάγκασε την αντιπολίτευση να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Λίγα λεπτά πριν από την αποχώρηση της παράταξης Ανοιχτή Πόλη, ο επικεφαλής της Ν. Ηλιόπουλος εξέφρασε την θλίψη του για την αμετακίνητη στάση του δημάρχου, ενώ δήλωσε την πρόθεση να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Ελευθέριου Σκιαδά για πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και για τη δημιουργία προτομής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

«Η διευκόλυνση της συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια είναι κρίσιμη για έναν θεσμό δημόσιο και ανοιχτό στους δημότες», επισημαίνει η Ανοιχτή Πόλη στην ανακοίνωσή της προσθέτοντας: «Η υποβάθμιση του ζωντανού και δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων, με όχημα μια υγειονομική αυστηρότητα που εξαντλείται σε έναν δημοκρατικό θεσμό, μας βρίσκει αντίθετους».

«Ο κ. Μπακογιάννης για μια ακόμα φορά απέφυγε τον διάλογο για την ουσία του ζητήματος, παρά το ότι αναγνώρισε τον προβληματικό χαρακτήρα της σχετικής ΚΥΑ. Προτίμησε όμως να σταθεί σε υποτιθέμενες 'πολιτικές σκοπιμότητες', μας αποκάλεσε οπισθοδρομικούς και υποδύθηκε τον πιστό και απαρέγκλιτο τηρητή των μέτρων υγειονομικής προστασίας - ρόλο που ξεχνάει όταν έχει εγκαίνια στην Ομόνοια», στηλιτεύει η Ανοιχτή Πόλη. «Ο κ. Μπακογιάννης πρέπει όμως να κατανοήσει κάποτε ότι τα ζητήματα δημοκρατίας δεν είναι δευτερεύοντα» σημειώνει η Ανοιχτή Πόλη.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL