Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Μίκης Θεοδωράκης / Προσωρινό δικαστικό «μπλόκο» για την ταφή - Στο φως άγνωστη επιστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίκης Θεοδωράκης / Προσωρινό δικαστικό «μπλόκο» για την ταφή - Στο φως άγνωστη επιστολή

Ο Μίκης Θεοδωράκης
(EUROKINISSI/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ)

Προσωρινή διαταγή που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη, σε χώρο που δεν συνάδει με την τελευταία του επιθυμία εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Πρωτοδικείου ήρθε έπειτα από προσφυγή συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος με σχετική αίτηση, προσκόμισε πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα.

Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Αφορμή για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αποτέλεσε η απόφαση του συγγενικού περιβάλλοντος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας αντί στον Γαλατά Χανίων, τόπο που σύμφωνα με το δικόγραφο που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο είχε επιλέξει ο ίδιος ο εκλιπών για την τελευταία κατοικία του.

Η άγνωστη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη

Στο μεταξύ, επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον τότε δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, που χρονολογείται από το 2013, έδωσε στη δημοσιότητα ο νυν δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο σπουδαίους δημιουργός ζητούσε να ταφεί στον Γαλατά, λέγοντας ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη σε αυτό. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι δικαίωμά του να αποφασίσει εκείνος για την τύχη του σώματός του και ζητούσε από τον τότε δήμαρχο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατισχύσει, όπως γράφει, η επιθυμία του απέναντι σε οποιαδήποτε αντίθεση.

«Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του  έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στην γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σας, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιαδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Μανώλη Σκουλάκη ο Μίκης Θεοδωράκης.

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη

Μάλιστα, ζητούσε αν δεν είναι ο ίδιος στην θέση αυτή την ημέρα του θανάτου του δημιουργού, να ενημερώσει τον τότε δήμαρχο για την ύπαρξη της επιστολής.

Όπως ανέφερε ο νυν δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης: «Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και τους οικείους του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστοποιήθηκε σήμερα η επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων στις 5/2/2013 και απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη.

Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL