Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Βρεφονηπιακοί σταθμοί / Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες γονείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρεφονηπιακοί σταθμοί / Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες γονείς

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω μπορεί να θεωρηθεί το αίτημα χιλιάδων γονέων για μια δωρεάν θέση σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, όπως και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Ενώ για την περυσινή σχολική χρονιά με βάση την πρώτη κατανομή έμεναν εκτός των ΚΔΑΠ περί τα 65.000 παιδιά, φέτος αυτός ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 70.000 παιδιά.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την περυσινή ανάλγητη παραδοχή της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να καλυφθούν οι έγκυρες αιτήσεις για τα ΚΔΑΠ, με συνέπεια να μείνουν 65.000 παιδιά εκτός δομών, για να αποφευχθεί η γενικευμένη κατακραυγή προς την κυβέρνηση, η τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο αναζήτησε με σημαντική καθυστέρηση συμπληρωματικό ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ. Όμως και για τη φετινή χρονιά χιλιάδες γονείς και εργαζόμενοι στις δομές παιδικής φροντίδας βρίσκονται μπροστά στην ίδια αγωνία, καθώς ιδίως για τα ΚΔΑΠ εκτιμάται ότι περί τα 70.000 παιδιά μένουν εκτός δομών!

«Δώστε λύση τώρα!» απαιτεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ υπογραμμίζοντας ότι «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά» τόσο οι δικαιούχοι γονείς όσο και εργαζόμενοι στα δημοτικά ΚΔΑΠ βιώνουν μια «πρωτοφανή κατάσταση». Περιγράφοντας το παράδοξο, η ΠΑΣΕΚΔΑΠ επισημαίνει: «Μητέρες πολύτεκνες, μητέρες μονογονείς, οικογένειες με δύο γονείς ανέργους και πραγματικά πολύ χαμηλά εισοδήματα και πολύ υψηλή μοριοδότηση έμειναν εκτός προγράμματος επειδή 'εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός της δράσης'. Την ίδια στιγμή, μητέρες με πολύ λιγότερα μόρια, ακόμα και στην ίδια Περιφέρεια κατοικίας, έλαβαν voucher με πολύ λιγότερα μόρια γιατί είχαν την ‘τύχη’ τα εισοδήματά τους να είναι κάτω από το λεγόμενο όριο της φτώχειας».

Συνεπώς, η ΠΑΣΕΚΔΑΠ ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία πρόσθετη χρηματοδότηση, όπως έγινε την περυσινή χρονιά, «για να μπορέσουν οι μητέρες να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σύνολο των διαθέσιμων θέσεων των δημοτικών ΚΔΑΠ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς εμπόδια και άδικους αποκλεισμούς μητέρων και παιδιών».

Το ζήτημα απασχολεί έντονα και τους δημάρχους, μιας που έρχονται αντιμέτωποι με τις διαμαρτυρίες των γονέων που αποκλείστηκαν, παρότι έχουν έγκυρες αιτήσεις για ένα κουπόνι για τα ΚΔΑΠ. Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όλες οι έγκυρες αιτήσεις για μια δωρεάν θέση όχι μόνον για τα ΚΔΑΠ, αλλά και για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Την ίδια ώρα, ζητάει να γίνει άμεσα ανακατανομή των ανενεργών κουπονιών (voucher), καθώς σε μικρούς δήμους με περιορισμένες θέσεις αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και εκλείπουν από τις κενές θέσεις σε δημοτικές δομές των μεγαλύτερων δήμων.

Παράλληλα, ο Σ. Δανιηλίδης θέτει εκ νέου το αίτημα για συνολική αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των κουπονιών πανελλαδικά με ταυτόχρονη κατάργηση του πλαφόν του 70% , που απαγορεύει στους δημοτικούς παιδικούς να καλύψουν το 100% των θέσεων μέσω της χρηματοδότησης από τα κουπόνια. Το ζήτημα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης -πρόκειται για τον φορέα που υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»- Σπύρο Σπύρου να αποδέχεται επί της αρχής ότι πρέπει να υπάρξει συνολική λύση, αλλά, όπως είπε, «δεν είναι της παρούσης»...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL