Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Μίκης Θεοδωράκης / Αφιέρωμα απόψε στην ΕΡΤ - Αναλυτικά το πρόγραμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίκης Θεοδωράκης / Αφιέρωμα απόψε στην ΕΡΤ - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη με τον Μίκη Θεοδωράκη

Τροποποιεί τα προγράμματά της η ΕΡΤ και μεταδίδει αφιερωματικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, συναυλίες και συνεντεύξεις, τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Από την ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3, το απόγευμα απόψε Πέμπτη, ημέρα του θανάτου του, θα μεταδοθούν ντοκουμέντα από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη:

Στις 20:00, στην ΕΡΤ1 θα μεταδοθεί μια αφιερωματική εκπομπή σε όλη τη διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, που ετοιμάστηκε τις τελευταίες ώρες, αξιοποιώντας το μοναδικό Αρχείο της ΕΡΤ. Από το «Αλάτι και Πιπέρι» του 1975 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να τραγουδούν στο πιάνο του σπιτιού του συνθέτη, έως την πολύωρη συνέντευξη του Μίκη στην εκπομπή «Στα Άκρα» και στη Βίκυ Φλέσσα, πολλές είναι οι εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης που είναι αφιερωμένες στον ανυπέρβλητο μουσικό και αγωνιστή για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη.

Ο Μίκης μιλάει για το μουσικό έργο του, που αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, στο πείσμα των πολιτικών περιπετειών που δίχαζαν για δεκαετίες τους Έλληνες. Μιλάει, όμως, χωρίς φόβο αλλά με πάθος και για την πολιτική του δράση, τα πιο σημαντικά κεφάλαια της οποίας παρακολουθούν τις περιπέτειες του τόπου μας από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τις πολώσεις και την αστάθεια της δεκαετίας του ’60, τη Χούντα και την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο έως και τις αρχές του 21ου αιώνα.

Αρχισυνταξία-Αφήγηση: Ματίνα Καλτάκη

Στις 23:00 θα μεταδοθεί η συναυλία που έδωσε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης στον Λυκαβηττό το 1977.

Καλοκαίρι του 1977: Ο «Μουσικός Αύγουστος» του Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο του Λυκαβηττού είναι πια γεγονός. Ιστορική στιγμή για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα καθώς οι μελωδίες του Μίκη πλημμυρίζουν, επιτέλους, από κει ψηλά το λεκανοπέδιο μέσα από 28 συναυλίες και 11 έργα.

Προτελευταίο έργο είναι «Το Άξιον Εστί». Στη σκηνή παρελαύνουν πολλοί από τους συντελεστές της μεγαλειώδους πρώτης ηχογράφησης του έργου το 1964.

Διευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης, αφηγείται ο Μάνος Κατράκης, επικεφαλής της Λαϊκής Ορχήστρας είναι ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης, ο ρόλος του λαϊκού τραγουδιστή ανήκει πλέον δικαιωματικά στον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Στην ΕΡΤ2 στις 8.00 το βράδυ: Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγήθηκε τον πολυτάραχο πολιτικό και μουσικό του βίο στην εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ», με τη Βίκυ Φλέσσα, στη δημόσια τηλεόραση σε 5 συνεχή μέρη, διαρκείας 2 και πλέον ωρών το καθένα, τον Ιανουάριο του 2010, τα οποία θα προβληθούν εις μνήμην του από απόψε Πέμπτη.

Στις 10.00 το βράδυ: Η ταινία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού παρουσιάζεται ως ντοκουμέντο και έχει καταγραφεί σε φιλμ επί σειρά ετών από τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη (από το 1983), με το σκοπό να δημιουργηθεί ένα 5ωρο ντοκιμαντέρ αποτελούμενο από πέντε αυτόνομες ταινίες με τις αντίστοιχες πλευρές της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ταινία που προβλήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1999 με την ολοκλήρωση του 20ού αιώνα από τη δημόσια τηλεόραση και αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση της όλης αυτοβιογραφικής καταγραφής-ταινίας που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του «εθνικού μας συνθέτη», θα μεταδοθεί σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, στις 22:00, στην ΕΡΤ2.

Στην ταινία ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το τι τον καθόρισε και τον διαμόρφωσε, για τη ζωή, την πολιτική, τη σημασία της μουσικής και άλλα. Παράλληλα, η ταινία διανθίζεται από συναυλίες-ντοκουμέντα και τραγούδια που αγαπήθηκαν από πολλές γενιές και αποτελούν διαχρονικά σύμβολα αγώνων και ελπίδας.

Από την ΕΡΤ3 στις 11.00 το βράδυ: Με αφορμή την υποψηφιότητα του για το Νόμπελ Ειρήνης, αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, διάρκειας 60 λεπτών, παραγωγής ΕΡΤ3.

Τα γυρίσματα έγιναν στη Στοκχόλμη, στην Ισπανία (Τολέδο), στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), στο Βελιγράδι, στα Σκόπια και στις Πρέσπες. Το αφιέρωμα έγινε με αφορμή την υποψηφιότητά του για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2000. Η υποψηφιότητά του στηρίχθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, τον πνευματικό κόσμο αλλά και από προσωπικότητες με διεθνές κύρος και ακτινοβολία.

Σκηνοθεσία – δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιώργος Λογοθέτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL