Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Σχολεία / Περισσότεροι μαθητές στην τάξη, λιγότερα μέτρα προστασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Περισσότεροι μαθητές στην τάξη, λιγότερα μέτρα προστασίας

ΣΧΟΛΕΙΟ

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις μία ανάσα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο οι σχολικές μονάδες εξακολουθούν να παραμένουν ανοχύρωτες, καθώς δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου για την αραίωση των τμημάτων, τα οποία θα ασφυκτιούν και φέτος με 27 μαθητές ανά τάξη, με τους εκπαιδευτικούς να κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη μέτρων προστασίας. Την ίδια ώρα, αλλάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, τα οποία δεν θα κλείνουν με τον εντοπισμό κρούσματος.

Απουσία μέτρων προστασίας

Λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα των σχολείων, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Το υπουργείο Παιδείας για μία ακόμα χρονιά αδιαφόρησε πλήρως για τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας που ζητάει την αραίωση των τμημάτων με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές ανά τάξη, για την αποφυγή του συνωστισμού, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας για τον σχολαστικό καθαρισμό των αιθουσών και επαρκή μέτρα προστασίας.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει εκπαιδευτικούς και μαθητές να εμβολιαστούν, προκειμένου να χτιστεί «τείχος ανοσίας» στα σχολεία, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Από την τσέπη των εκπαιδευτικών τα τεστ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, από τις 13 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Τονίζεται ότι το κόστος των τεστ θα επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές από 12 ετών και άνω, θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης του τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αρνητικού σελφ τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Αναφορικά με τους νεοπροσληφθέντες αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε ότι πρέπει να διενεργήσουν self test από τα φαρμακεία ώς την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, πριν προσέλθουν στα σχολεία.

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Αλλαγές θα υπάρχουν και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν φέτος στις σχολικές μονάδες. Αρχικά, όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα, θα υποβάλλονται σε rapid test όλοι οι μαθητές του τμήματος, χωρίς ωστόσο να αναστέλλεται η λειτουργία του. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιείται δεύτερο rapid test εντός επτά ημερών. Τα τμήματα θα κλείνουν μόνο σε περίπτωση που είναι θετικοί στον κορωνοϊό περισσότεροι από τους μισούς μαθητές, δηλαδή πάνω από το 50% του τμήματος.

Ταυτόχρονα, στους μαθητές θα δίνονται δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα διενεργούν και θα υποβάλλουν τα αποτελέσματα στην ειδική πλατφόρμα - όπως ίσχυε και πέρυσι.

Όπως είπε η Ν. Κεραμέως σε συνέντευξή της, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους σχολικούς χώρους, πλην της ώρας της Γυμναστικής, ενώ θα υπάρχουν και διαφορετικά διαλείμματα, όπως συνέβη πέρυσι.

«Πάμε σε νέο μοντέλο. Πλέον δεν μιλάμε για οριζόντιο κλείσιμο τάξεων, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ν. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι «τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και αυξάνουμε πολύ το τεστ. Δεν νοείται να διακόπτεται η διά ζώσης εκπαίδευση».

Την ίδια ώρα, έκανε έκκληση να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, ενώ ανέφερε πως οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL