Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο / Να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις απελάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο / Να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις απελάσεις

ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

Να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις απελάσεις στην τρέχουσα μορφή του καλεί όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), καταγγέλλοντας παράλληλα ότι για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μοιάζει σαν να μην έγινε ποτέ δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, ενώ μέσω του νομοσχεδίου στοχοποιεί ταυτόχρονα και ΜΚΟ που καταγγέλλουν παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν, το Σχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών» παραβλέπει πλήρως τις προτάσεις και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από την κοινωνία των πολιτών και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σχετικά με τον σεβασμό του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης. “Χωρίς καμία αιτιολογία, οι συντάκτες του νομοσχεδίου αγνοούν τα περισσότερα από 60 σχόλια που κατατέθηκαν από εξειδικευμένους φορείς στη δημόσια διαβούλευση, καταστρατηγώντας τον ανωτέρω θεσμό ως απαραίτητο εχέγγυο του κράτους δικαίου και της καλής νομοθέτησης”, καταγγέλλουν.

Σχετικά δε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η RSA τονίζει ότι το νομοσχέδιο διατηρεί τη σωρεία προβλημάτων που επεσήμανε η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) μαζί με άλλες νομικές οργανώσεις, τον Ιούνιο του 2021, επιδεινώνει δε ορισμένες από τις επίμαχες διατάξεις. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το ότι “το προτεινόμενο -και κατάφωρα αντίθετο με το δικαίωμα στο άσυλο- παράβολο για την υποβολή μεταγενέστερης αίτησης ασύλου αυξάνεται από 50 σε 100 ευρώ για κάθε αίτηση, και αυτό εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν και της επιτακτικής ανάγκης χιλιάδων απορριφθέντων Αφγανών αιτούντων να αιτηθούν εκ νέου διεθνή προστασία στη χώρα”. Δεν πρέπει άλλωστε να παραβλεφθεί ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις των αρχών του καλοκαιριού μοιάζουν τελικά να αποτελούν μια “νομική προετοιμασία” με το βλέμμα προς τη γείτονα Τουρκία, γεγονός εξαιρετικής σημασίας, αν δει κανείς τη θέση και τη στάση της Τουρκίας στις πρόσφατες εξελίξεις, με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η RSA, “η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την τακτική της εισαγωγής νομοθετικών ρυθμίσεων για τον περιορισμό της δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα να εκφεύγουν του δημοσίου σχολιασμού και ελέγχου. Το άρθρο 40, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις συνεχείς καταγγελίες που δέχεται η χώρα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, θέτει αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις στο έργο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε 'χώρο αρμοδιότητας' του Λιμενικού Σώματος, παραβλέπει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων και διοικητικού προστίμου ύψους έως 2.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και 12.000 ευρώ για κάθε φορέα”.

Τέλος, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι “παραβλέπονται πλήρως οι λεπτομερείς, ουσιαστικές και νομοτεχνικές προτάσεις, τις οποίες διατύπωσε η κοινωνία των πολιτών για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το ενωσιακό κεκτημένο και δη τις Οδηγίες 2013/32/Ε.Ε., 2013/33/Ε.Ε. και 2008/115/Ε.Κ., τις οποίες κατ’ επίφαση μόνον μνημονεύει η ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το σχέδιο νόμου. Καταδεικνύεται έτσι η καταφανής απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου, πόσο μάλλον ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκκινήσει πιλοτική διαδικασία για παραβιάσεις κατά της Ελλάδας και ενώ εκκρεμούν καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής σχετικά με την ελληνική νομοθεσία για το άσυλο”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL