Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Υποκριτική διαχείριση της πανδημίας που δεν πείθει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποκριτική διαχείριση της πανδημίας που δεν πείθει

«Σήμερα ανακοινώνουμε 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι... Τέλος, έχουμε ακόμα 2 καταγεγραμμένους θανάτους και 228 θανάτους συνολικά».ΕΟΔΥ, 16.8.2020

Οπως θα προσέξατε, πρόκειται για περσινά ξινά σταφύλια!  Ή ο λαός του Μωυσή είχε δίκιο που αγωνιούσε πέρυσι, ή φέτος ο Μωυσής και ο λαός του μαζί παλάβωσαν. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται.

Το αφήγημα της «Γαλάζιας Ελευθερίας» υποσχόταν ότι θα γινόταν να είμαστε και ασφαλείς, και αφελείς απλώς διά του μαζικού εμβολιασμού νήσων και τουριστών. Τι απέδωσε μέχρι τώρα αυτό σε σύγκριση με πέρσι; Κρούσματα επί 20, διασωληνωμένους επί 11, ημερήσιες απώλειες επί 10! Απομένει ακόμη να αποκαλυφθεί το αληθινό ύψος των κρουσμάτων μετά την επιστροφή!

Ανά την Ελλάδα οι πανηγύρεις μεταμφιέζονται σε συναυλίες καθημένων (κλασικής μουσικής;), οι πολιτικοί συμμετέχουν σε πολυπληθείς βαφτίσεις ακόμη και σε περιοχές - εκκολαπτήρια (φανατικά καθημένων προσκεκλημένων;), μάσκα φοράει μόνο ο Ζορό, τις ελάχιστες καραντίνες που επιβλήθηκαν από την Πολιτική Προστασία τις επιτηρούν τα πνεύματα, στους τουριστικούς προορισμούς η υποκαταγραφή κρουσμάτων είναι τεράστια, τα καθώς πρέπει μπαρ φέρουν πινακίδα Covid free και λοιμωξιολόγο πορτιέρη, η επιστροφή διεξάγεται με τα «ασφαλή» self test, η Κρήτη, από αποδέκτης διασωληνωμένων, ετοιμάζεται να καταστεί αποστολέας.

Στις στήλες των ΜΜΕ τις ουρανομήκεις κραυγές για το τουριστικό φετινό θαύμα συνοδεύει η υποκριτική ανησυχία για τα κρούσματα που έκαναν ήδη πανελλήνιο ρεκόρ εβδομάδας, αλλά πέρασε απαρατήρητο. Διάφοροι τηλεμαϊντανοί προειδοποιούν για τα απειλητικά επερχόμενα! Ποιον ακριβώς προειδοποιούν; Μα τον ένοχο πολίτη, αφού κανείς τους δεν δείχνει να έχει προσέξει ότι το κράτος από τον Ιούνιο διακήρυξε την απόλυτη προτεραιότητα του τουρισμού έναντι του τετάρτου κύματος της πανδημίας.

Το τέταρτο κύμα αντιμετωπίζεται α λα Σουηδία από ανθρώπους που δεν ξέρουν γρι σουηδικά και δημόσια υγεία, και ενώ η Σουηδία έχει προ πολλού αναγνωρίσει το σφάλμα της. Θεωρείται εξίσου τραγικό το μαζικό θανατικό όταν οι πλείστοι θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί και με ευθύνη τους δεν το έκαναν ή ένας κάποιος βαθμός απωλειών θεωρείται ανεκτός; Σίγουρα όσοι βρήκαν «ικανοποιητική» τη διαχείριση των πρώτων 13.000 απωλειών δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη με ακόμα μία - δύο χιλιάδες ημιαυτόχειρες.

Η μανιχαϊστική διαίρεση καλών - κακών έχει καταφέρει να επιρρίψει όλη την ευθύνη για το τέταρτο κύμα στους ανεμβολίαστους Υφέρπει ο ισχυρισμός πως τα περιοριστικά μέτρα ανάσχεσης της διασποράς μπορούν να υποκατασταθούν πια με ύμνους για το ιδεώδες του μαζικού εμβολιασμού. Ακόμη κι αν είχαν επιτευχθεί οι θερινοί εμβολιαστικοί στόχοι, αυτό θα επηρέαζε καθοριστικά τις απώτερες υγειονομικές επιπτώσεις (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θανάτους), αλλά όχι και τη διασπορά. Αυτό ήταν μια πασίγνωστη αλήθεια που αγνοήθηκε τεχνηέντως.

Μια σύγκριση

Ποιο ήταν το καθήκον της Πολιτείας δεδομένου ότι μπαίνοντας το καλοκαίρι δεν είχαν εμβολιαστεί ούτε οι μισοί πολίτες; Κάποτε άρεσαν οι συγκρίσεις, οπότε ας το εξετάσουμε συγκρίνοντας με τη Βρετανία. Η πιο δραματική διαφορά τής Βρετανίας με την Ελλάδα δεν βρίσκεται τόσο στους πλήρως εμβολιασμένους (76% των ενηλίκων) όσο σ’ αυτούς που έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση (90% των ενηλίκων), οπότε αργά ή γρήγορα αναμένεται να ολοκληρώσουν1.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Αν λοιπόν κάποιος ενδιαφέρεται για τη διεθνή εμπειρία, θα έριχνε και μια ματιά στο με πόση περίσκεψη φερόταν η Βρετανία όταν είχε αντίστοιχο με το δικό μας επίπεδο εμβολιασμού. Αυτό συνέβαινε στα τέλη Ιουνίου. Η χώρα αυτή διέθετε επιπλέον ατελώς εμβολιασμένους άλλο ένα 23% και όχι 3%. Είχε επίσης μόνο μία απώλεια ημερησίως, δεν είχε τις δικές μας ηλικιακές τρύπες και η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα δεν ήταν ακόμη τόσο απόλυτη. Παρ’ όλα αυτά, ο «αγοραίος» Μπ. Τζόνσον παρέτεινε τότε το στάτους περιορισμών για ακόμα έναν μήνα αλλάζοντας την ημερομηνία άρσης των περιορισμών από 21.6 σε 21.7. Αυτό είναι κι εδώ γνωστό λόγω των σημαντικών επιπτώσεών του στις επισκέψεις τους στην Ελλάδα κατά τον Ιούλιο.

Προφανώς είχε πάρει ο ίδιος ο Μπ. Τζόνσον το μάθημά του στον μακρύ ενάμιση χρόνο που πέρασε. Ωστόσο, παρά την κριτική που δέχθηκε εξ οικείων, κανείς από τους επικριτές δεν επέδειξε τέτοια τυφλή αφοσίωση στις ανάγκες της αγοράς. Και μάλιστα με την κακώς νοούμενη προσήλωση στην αγορά, δεδομένου ότι και το τουριστικό προϊόν πρόκειται να δυσφημιστεί όταν θα επέλθει η μεταφορά τεράστιου ιικού φορτίου στις χώρες καταγωγής των τουριστών και όχι μόνο στις ελληνικές πόλεις. Η τρίτη διαφορά ήταν ότι κανείς εκ των Βρετανών επιστημόνων, ούτε ο πιο κυβερνητικός, δεν μάσησε τα λόγια του2.

Ξεκάρφωμα με την εκλεκτική υποχρεωτικότητα

Αντιφάσκει η κυβερνητική πολιτική στην πανδημία με τα όσα λέει ταυτοχρόνως για τις φωτιές, το 112, τα υλικά αγαθά και τις εκκενώσεις. Ακούγοντας κανείς, μονότονα, το πόσο προέχει η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής από το υλικό κόστος, καταλαβαίνει ότι απλώς λέει υποκριτικά ό,τι τη βολεύει κάθε φορά για τις υποτιθέμενες αξίες της και τις προτεραιότητές της.

Ενώ έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων και εσόδων, το άτεγκτο κράτος προτίθεται να εξαντλήσει την αυστηρότητά του εκβιάζοντας μεροκαματιάρηδες με στέρηση μισθού επ’ αόριστον. Η δαιμονοποίηση των ανεμβολίαστων υγειονομικών με τις γνωστές μεθόδους αποτελεί το επικοινωνιακό αντίβαρο στην πολύνεκρη επιλογή σουηδικού τύπου.

Η κατάσταση θα ήταν αστεία, όσο και ο εμβολιασμός του Στ. Τσιτσιπά, αν δεν ήταν τραγική.

ΥΓ.: Πρόσφατα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναγνώρισαν ότι το προσωρινό στάτους της άδειας του εμβολίου εμποδίζει τη γενίκευση της υποχρεωτικότητας. Τινές μάλιστα προανήγγειλαν την αλλαγή αυτού του στάτους στις 6 Σεπτεμβρίου. Περιέργως, τα ΜΜΕ, που ολοφύρονταν κάθε φορά που ανέφερε κάτι τέτοιο βουλευτής/τρια του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά τήρησαν αιδήμονα σιωπή...

 

* Ο Παναγιώτης Τζανετής είναι γιατρός, πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ

1. https://coronavirus.data.gov.uk/details/vaccinations

2. https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-mporis-tzonson-o-ntominik-kammingks-kai-o-ellinikos-toyrismos

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL