Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.2°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
21.0°C22.0°C
4 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.4°C20.9°C
2 BF 40%
Πυρκαγιά στα Βίλλια / Εκτός ελέγχου για τέταρτη μέρα - Κάηκαν σπίτια και αποθήκες - Νέα εκκένωση οικισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στα Βίλλια / Εκτός ελέγχου για τέταρτη μέρα - Κάηκαν σπίτια και αποθήκες - Νέα εκκένωση οικισμών

ΦΩΤΙΑ ΒΙΛΙΑ
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σπίτια και αποθήκες κάηκαν περιμετρικά των Βιλίων - χωρίς ακόμα να έχει γνωστός ο αριθμός - και ενώ η καταστροφική πυρκαγιά συνεχίζει για τέταρτη ημέρα να καίει ανεξέλεγκτη σε τέσσερα πύρινα μέτωπα κοντά σε οικισμούς την ώρα που συνεχίζεται και η καταστροφή του Πατέρα.

Τα κύρια μέτωπα είναι πλέον τέσσερα, προς Καραούλι, Αγ. Χαράλαμπο, Θέα και Παλαιοχώρι ενώ νωρίς το πρωί η αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους του οικισμού Πανόραμα να τον εκκενώσουν. Παράλληλα η Πυροσβεστική ζητά να εκκενωθεί και ο οικισμός ΤΙΤΑΝ.

 Το πύρινο μέτωπο επιδεινώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και έφτασε τα πρώτα σπίτια στον οικισμό των Βιλλίων για τον οποίο ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί δύο σπίτια εκτός οικισμού. Αναζωπύρωση σημειώθηκε προς την περιοχή Άγιος Γεώργιος Βιλίων, γύρω στις 23.30 το βράδυ της Τετάρτης στην κατεύθυνση προς το Πόρτο Γερμενό κοντά στον οίκο ευγηρίας Θεοτόκος, όπου υπήρξε πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις για να κατασβέσουν.

Στις 22.30 το βράδυ, περίπου, μεγάλη αναζωπύρωση σήμανε συναγερμό αλλά χάρη στην άμεση επέμβαση δυνάμεων της Πυροσβεστικής, εθελοντών και τμήματος πολωνών πυροσβεστών που επιχειρούν, η φωτιά δεν επεκτάθηκε.

Όλο το βράδυ αναμένεται έντονη κινητικότητα καθώς η φωτιά καίει σε πευκοδάσος και στο βουνό υπάρχουν τα λεγόμενα «καντηλάκια», με το στοίχημα να είναι να μη μετατραπούν σε αναζωπυρώσεις.

Η μεγαλύτερη εστία βρίσκεται νοτιοδυτικά των Βιλλίων ενώ αυτή την ώρα δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες οι οποίες καίνε τεράστια έκταση παρθένου δάσους. Στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ στην περιοχή βρίσκονται πολλές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οχήματα τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή. 

Διαψεύδονται ισχυρισμοί για εμπρησμό στη φωτιά στα Βίλια, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΟPEN. Σε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του καναλιού ακούστηκε σε ζωντανή σύνδεση από κάποιο άτομο να αναφέρει ότι η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN, δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί περί εμπρησμού αλλά και δεν εμπλέκεται καμία γυναίκα και κανένας αλλοδαπός στην κατάσταση που επικρατεί στα Βίλια, όπως υποστηρίχθηκε από άνδρα ο οποίος μίλησε σε ζωντανή σύνδεση.

Σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες ενώ σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Βασίλη Κόκκαλη, ενώ ζητήθηκε από την Περιφέρεια να εκκενωθεί, από την πυροσβεστική δήλωσαν ότι για την ώρα δε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open από την κυβέρνηση δηλώνεται ότι η φωτιά οριοθετείται και ως εκ τούτου δε χρειάζεται εκκένωση του οικισμού.

 

Νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν τα Βίλλια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι κατάφεραν αν ανακόψουν και να σώσουν ένα πρώτο πύρινο μέτωπο το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων - Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλλια - Άγιος Γεώργιος - Αγία Σωτήρα.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στις αυλές των σπιτιών.

 

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με διάνοιξη ζωνών για αποφυγή της επέκτασής της προς Καντήλι και Μελετάκι.

Σημειώνεται ότι η φορά του ανέμου αλλάζει συχνά.

Ο δήμαρχος της Μάνδρας Χρήστος Στάθης, μιλώντας στο Star, έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση την οποία δεν περίμενα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γύρισε ο καιρός καi υπάρχει πρόβλημα. «Εκπέμπω sos πλέον» δήλωσε ο κ. Σταθης και ζήτησε για άλλη μία φορά να ενισχυθούν οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τον αγώνα των πυροσβεστών υπάρχει αναποτελεσματικότητα σε σχέση με την κατάσβεση της φωτιάς

 

Ελικόπτερο
INTIME/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση» τόνισε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

«Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της» σημείωσε. «Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται “κυματισμός” από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το πρόβλημα σήμερα είναι στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αγ. Σωτήρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάηκαν οι κατασκηνώσεις στη Μάνδρα, ενώ σημειώθηκε σοβαρή αναζωπύρωση στα Βίλια και εγκλωβίστηκαν κάποιοι πυροσβέστες. «Ευτυχώς έγινε απεγκλωβισμός του και είναι καλά οι άνθρωποι» ανέφερε ο Β. Κόκκαλης.

Ανησυχία υπήρχε και για το τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Εκεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπήρχε μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος.

Νωρίτερα, στην περιοχή δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι (2 μποφόρ με ριπές 3), ωστόσο πυροσβέστες προειδοποιούσαν ότι μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Φωτιά αεροπλάνο
INTIME/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Πυρκαγιά Βίλια
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Φωτιά Βίλλια
INTIME/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Σε ό,τι αφορά τα σπίτια, ζημιές έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πυρκαγιά Βίλια
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στη μεγάλη πυρκαγιά επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. 

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 8 ελικόπτερα και 3 αεροπλάνα. 

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL