Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ελληνικός Χρυσός / Μεροκάματα τρόμου στις στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικός Χρυσός / Μεροκάματα τρόμου στις στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας

Μια εμφανώς προσχηματική απόλυση στα μεταλλεία της Κασσάνδρας ήρθε για να αναδείξει ότι τόσο η Ελληνικός Χρυσός όσο και οι υπεργολάβοι στους οποίους έχει αναθέσει συγκεκριμένο έργο στην εξορυκτική διαδικασία παραβλέπουν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στις στοές, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές.

Δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά η Επιθεώρηση Εργασίας επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της ευνοημένης από τη σημερινή κυβέρνηση καναδικών συμφερόντων εταιρείας. Γνωρίζουμε, όμως, ότι εδώ και μήνες υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες εργαζομένων για καταρρεύσεις μέσα στις στοές και από τύχη δεν θρηνήσαμε μέχρι στιγμής ανθρώπινες ζωές.

Ο εργαζόμενος που απολύθηκε πρόσφατα ήταν τεχνικός ασφάλειας της ιταλικών συμφερόντων εταιρείας Edilmac, στην οποία η Ελληνικός Χρυσός έχει αναθέσει εργολαβικά το έργο να ανοίγει εντός των στοών τον «δρόμο» προς τα σημεία της εξόρυξης προκειμένου στη συνέχεια να αναλαμβάνουν οι δικοί της άνθρωποι.

Ο λόγος της απόλυσής του, όπως αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο, είναι ότι δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις... Σύμφωνα με τους συναδέλφους του, όμως, ο λόγος της απόλυσής του ήταν ότι τις τήρησε κατά γράμμα και έκανε σωστά τη δουλειά του, εντοπίζοντας συνεχώς τα κενά ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με τα οποία βέβαια η εταιρεία δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά. Το μόνο του «αμάρτημα», όπως λένε, είναι ότι δεν έγινε «τσιράκι» της διοίκησης για να καλύπτει αυτά τα προβλήματα.

Από τύχη δεν είχαμε τραγωδίες

Πριν από κάποιο διάστημα, μάλιστα, ο εργαζόμενος είχε ενημερώσει την εν Ελλάδι διεύθυνση της Edilmac για ένα υψηλής επικινδυνότητας σημείο που έχριζε επιδιόρθωσης. Δεν εισακούστηκε και λίγες ημέρες αργότερα το σημείο αυτό κατέρρευσε... «Από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή ακόμη χειρότερα θανάτους, διότι έτυχε εκείνη την ώρα οι εργάτες να δουλεύουν 10 μέτρα πιο μακριά» υποστηρίζουν οι συνάδελφοί του. Και αυτή δεν ήταν η μόνη κατάρρευση μέσα στις στοές.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες που έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτο το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου κατέρρευσε τμήμα της κεντρικής στοάς του υπόγειου μεταλλείου των Μαύρων Πετρών.

Μάλιστα η κατάρρευση έγινε μόλις μισή ώρα πριν πιάσει δουλειά η απογευματινή βάρδια των μεταλλωρύχων, ενώ κινδύνευσε ένας εργαζόμενος που ήταν στο σημείο για να μαζέψει με φορτωτή τα μπάζα που είχαν πέσει νωρίτερα από την οροφή της στοάς. “Έπεσε μπροστά του όλο το βουνό” περιέγραφαν οι συνάδελφοί του προσθέτοντας ότι η έξοδος αποκλείστηκε από τα βράχια εγκλωβίζοντάς τον μαζί με τον φορτωτή.

Αλλά, επειδή ήταν παλιός εργαζόμενος και έμπειρος, κατάφερε να ανέβει από μια σκάλα στο επόμενο επίπεδο του μεταλλείου και να βγει από εκεί στην επιφάνεια. Και αυτό δεν είναι το πρώτο επικίνδυνο περιστατικό στις στοές του συγκεκριμένου μεταλλείου. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, συγκεκριμένα το 2009 και το 2016, έχουν χάσει τη ζωή τους δύο εργαζόμενοι, ενώ έχουν σημειωθεί κατά διαστήματα τραυματισμοί μεταλλωρύχων, ενίοτε πολύ σοβαροί, εξαιτίας καταρρεύσεων στις στοές.

Δουλειά χωρίς επαρκή αέρα...

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας στους μεταλλωρύχους, είναι ότι ο αερισμός στις στοές είναι συνήθως ανεπαρκής και σε κάποιες περιπτώσεις πέφτει και κάτω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος. Η έλλειψη αέρα, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί μεγάλη σωματική καταπόνηση στους εργαζόμενους στα έγκατα της γης, αλλά η εργοδοσία στα μεταλλεία της Κασσάνδρας δεν φαίνεται να συγκινείται από τις επισημάνσεις των εργαζόμενων για τη λήψη σχετικών μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο τα τρία σωματεία εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στη Μεγάλη Παναγιά, στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα, σε απαντητική επιστολή τους προς τη διοίκηση της εταιρείας και με αφορμή τις τότε κινητοποιήσεις τους, μεταξύ άλλων έθεταν στους διοικούντες τα εξής ερωτήματα:

«Διασφαλίζεται το ασφαλές περιβάλλον όταν σε κεντρικές στοές του Μαντέμ - Λάκκου υπάρχουν συνεχείς καταπτώσεις χωρίς να καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων; Είναι συμβατή με τις διατάξεις του ΚΜΛΕ η συγκεκριμένη βαριά αμέλεια;».

Καταγγέλλεται επίσης ότι, «παρά τις έγγραφες εισηγήσεις από το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας, οι διαδρομές των στοών παραμένουν σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα να καταπονούνται άνθρωποι και μηχανήματα», όπως και ότι «η εμφάνιση του οπλισμού σε τμήμα του εργοστασίου εμπλουτισμού Στρατωνίου δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τη στατικότητα των κτηρίων», αλλά και «η υποχώρηση του πατώματος της κεντρικής αποθήκης Στρατωνίου».

Η Edilmac απέλυσε τον «ενοχλητικό» συνδικαλιστή 

Ο λόγος της απόλυσης ήταν ό,τι έκανα καλά τη δουλειά μου τονίζει στην ΑΥΓΗ ο απολυμένος τεχνικός ασφαλείας και συνδικαλιστής

 

Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας και εργαζόμενος ως τεχνικός ασφαλείας στην ιταλικών συμφερόντων Edilmac, ο Νίκος Τζανετής προσπάθησε και με τις δύο αυτές ιδιότητές του να κάνει ασφαλέστερες τις συνθήκες δουλειάς των συναδέλφων του στις στοές του μεταλλείου της Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός.

Στις 28 Ιουλίου, όπως μας αφηγήθηκε, την ώρα που τέλειωσε τη βάρδιά του, στην πύλη τον περίμενε ένας δικαστικός επιμελητής για να του επιδώσει την απόλυσή του. Η αιτιολογία που αναγραφόταν στο έγγραφο ήταν ότι η εταιρεία προβαίνει σε αυτήν την ενέργεια για σαφή παραβίαση των συμβατικών του υποχρεώσεων ως τεχνικού ασφαλείας. Καμία άλλη επεξήγηση...

«Είναι απόφαση από τα κεντρικά. Εκεί να απευθυνθείς...» του απάντησαν οι εγχώριοι διευθυντές της εταιρείας, δηλαδή τον παρέπεμψαν στην κεντρική διοίκηση της Ιταλίας! Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που απολύθηκε. Πριν από λίγους μήνες πάλι του κοινοποιήθηκε απόλυση μαζί και με τον γραμματέα του συνδικάτου, αλλά οι απολύσεις αυτές πάρθηκαν πίσω εξαιτίας της μεγάλης αντίδρασης που υπήρξε.

Και σήμερα οι συνάδελφοί του στέκονται στο πλευρό του, ενώ δεκάδες πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, αλλά και εργατικά κέντρα, καταγγέλλουν ως «παράνομη» και «προσχηματική» την απόλυση του Νίκου Τζανετή, διότι ως τεχνικός ασφάλειας έκανε άψογα τη δουλειά του και μάλλον αυτό ενόχλησε τη διοίκηση της εταιρείας.

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου ερμηνεύουμε ως λόγο της απόλυσής μου το γεγονός ότι ως τεχνικός ασφάλειας έχω αναδείξει σειρά ζητημάτων ασφάλειας και υγιεινής στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων μέσω του βιβλίου τεχνικού ασφαλείας και των επιθεωρήσεων που έχω κάνει, τα οποία όμως παρέμειναν εν πολλοίς άλυτα» σχολίασε στην ΑΥΓΗ.

Πόσο σοβαρά ελάμβαναν υπόψιν τις επισημάνσεις του οι διοικούντες την εταιρεία; Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η πρώτη υπογραφή που έβαλαν οι εγχώριοι αρμόδιοι της Edilmac στα μεταλλεία της Κασσάνδρας, πως έλαβαν γνώση των όσων αναφέρονται στο βιβλίο τεχνικού ασφάλειας, μπήκε μόλις πριν λίγους μήνες...

Η απόλυση του συνδικαλιστή έγινε πριν καλά - καλά στεγνώσει το «μελάνι» στον νέο (αντ)εργατικό νόμο της Ν.Δ., που αίρει την προστασία στους συνδικαλιστές. Εργατικά κέντρα και εργατικά σωματεία, όπως και οι μεταλλωρύχοι συνάδελφοί του, δηλώνουν πως «αυτή η απόλυση δεν θα περάσει» και στέκονται αλληλέγγυοι.

Ετοιμάζουν, επίσης, μεγάλη κινητοποίηση στις 27 Αυγούστου, ημέρα που θα γίνει η τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, αν βέβαια μέχρι τότε δεν ανακληθεί η καταχρηστική αυτή απόλυση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL