Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Πυρκαγιές / Πήγε να σβήσει τη φωτιά και βρέθηκε στο κρατητήριο σαν... πλιατσικολόγος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / Πήγε να σβήσει τη φωτιά και βρέθηκε στο κρατητήριο σαν... πλιατσικολόγος!

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΦΩΤΙΑ

Τα σχέδια μένουν επί (καμένου) χάρτου όταν δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο πεδίο. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι κατάλληλα για γραφειοκρατική χρήση, αλλά και ότι οι κρατικές αρχές δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους την ώρα της κρίσης και επιλέγουν την ασφάλεια της παλαιάς δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Η ταλαιπωρία που υπέστη συμπολίτης είναι ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης του κράτους και του τρόπου λειτουργίας του.

Η ομάδα κρούσης

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης υπάρχουν ορισμένες εγκαταστάσεις (κατασκηνώσεις κ.λπ.). Κάποιες από αυτές τις διαχειρίζονται εταιρείες στις οποίες οι εγκαταστάσεις έχουν μεταβιβαστεί ως χρήση ή έχουν ενοικιαστεί (για παράδειγμα, ιδιωτικό σχολείο έχει μια κατασκήνωση που ανήκει σε τράπεζα).

Όταν την Τρίτη έπιασε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, χρειάστηκε να βρουν τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέτρεξαν στα πρόσωπα που έχουν δηλωθεί ως υπεύθυνα των εγκαταστάσεων.

Με αυτό τον τρόπο μια τράπεζα που έχει εγκαταστάσεις στην περιοχή βρήκε τον υπεύθυνο, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία. Τον ρώτησε αν μπορεί να συγκροτήσει μια ομάδα που θα αναλάβει την προστασία του χώρου και του πρότεινε να του κάνει και σύμβαση έργου ώστε να υπάρχει νόμιμη αμοιβή.

Παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι εκείνη αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία ενημέρωσης των αρχών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Με αυτή τη δέσμευση ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας πήρε τρία - τέσσερα τηλέφωνα σε γνωστούς του και εκείνοι με τη σειρά τους έκαναν ένα - δυο τηλέφωνα και έτσι σχηματίστηκε μια ομάδα περίπου 15 ατόμων που θα πήγαιναν να αναλάβουν την πυρόσβεση αν η φωτιά πλησίαζε τις εγκαταστάσεις.

Η σύλληψη

Όμως, όταν ο πρωταγωνιστής μας (το απόγευμα της Τρίτης πλέον) μπήκε στη Βαρυμπόμπη για να μεταβεί στον χώρο, τον σταμάτησε ένας αστυνομικός για έλεγχο και τον συνέλαβε! Μάλιστα ο αστυνομικός, εκτελώντας τις εντολές που είχε για προστασία των καμένων σπιτιών από πλιατσικολόγους, ενημέρωσε το κέντρο ότι βρήκε έναν «Τσιγγάνο, που όμως μιλάει ελληνικά»!

Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός δεν γνώριζε την περιοχή -ούτε, πολύ περισσότερο, τους ανθρώπους της, και δη τους μαυριδερούς- καθώς υπηρετούσε στα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου και είχε σταλεί για ενίσχυση. Στη συνέχεια με διαταγή της υπηρεσίας τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου, όπου τον κράτησαν μέχρι τα ξημερώματα.

Το σκηνικό είναι ήδη καφκικό, αλλά απέκτησε και στοιχεία γκροτέσκο. Τις ώρες που ακολούθησαν τη σύλληψη και τη μεταφορά στο κρατητήριο Μενιδίου υπήρξε σχεδόν αγωνιώδης προσπάθεια να απελευθερωθεί ο άνθρωπος εξηγώντας τα πραγματικά περιστατικά. Ακόμη και πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας της τράπεζας, πήρε τηλέφωνο και εγγυήθηκε προσωπικά!

Επισημαίνεται ότι η τράπεζα ενδεχομένως είχε ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές ότι θα έστελνε μια ομάδα στις εγκαταστάσεις της, όμως είχε ενημερώσει το Τατόι, που πλέον δεν λειτουργούσε, και όχι το Μενίδι! Και βέβαια το Μενίδι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με το Τατόι...

Και η γραφειοκρατία

Τελικά τα ξημερώματα της Τετάρτης η ΕΛ.ΑΣ. τον άφησε ελεύθερο και πήγε στον χώρο που έπρεπε να φυλάξει. Εκεί, έξω από τον φράχτη, είδε να τον περιμένουν τα 15 άτομα που είχε καλέσει, τα οποία όμως δεν είχαν μπει στον χώρο διότι δεν τους το επέτρεψε ο φύλακας.

Βλέπετε ο φύλακας είχε ενημερωθεί για το ονοματεπώνυμο ενός ατόμου που θα είχε μια λίστα με άλλα ονόματα και θα έμπαιναν υπό τη δική του ευθύνη! Πώς λοιπόν θα άφηνε κάποιους τύπους που παρουσιάστηκαν να μπουν μέσα στον χώρο που εκείνος φύλαγε;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL