Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ενδοοικογενειακή βία / «Αδιαφορία αστυνομικών» - Έγγραφο της ΕΛΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενδοοικογενειακή βία / «Αδιαφορία αστυνομικών» - Έγγραφο της ΕΛΑΣ

Αστυνομία Δάφνη
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Έγγραφο της ΕΛΑΣ, που συντάχθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και στο οποίο καταγράφεται η αδιαφορία αστυνομικών σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όπως η γυναικοκτονία της 31χρονης στην Δάφνη, ήρθε στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr στο εν λόγο έγγραφο καταγράφονται όχι μόνο πλημμελείς ενέργειες αστυνομικών αλλά και οι προσπάθειες πολλών ένστολων να αποθαρρύνουν πολίτες να προχωρούν σε σχετικές καταγγελίες.

Ως εκ τούτου, τα 5.500 περίπου περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκαν επίσημα το 2020 (σημειώνεται ότι σε συνθήκες καραντίνας καταγράφηκε αύξηση των εν λόγω περιστατικών) είναι πολύ λιγότερα από όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Αναλυτικά, το έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛΑΣ που συντάχθηκε στις 2 Ιουλίου του 2020 με τίτλο «Παραλείψεις αστυνομικού προσωπικού κατά τον χειρισμό των υποθέσεων ενδοικογενειακής βίας» ανέφερε ότι «παρά την προφανή σημασία που αποδίδεται στο εν λόγω φαινόμενο το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει γίνει δέκτης παραπόνων και καταγγελιών από φορείς και πολίτες αναφορικά με παραλείψεις κατά το χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων. Οι εν λόγω καταγγελίες αφορούν κυρίως στην αποθάρρυνση των πολιτών στην υποβολή καταγγελιών, στην άρνηση λήψης μήνυσης καθώς και στην εν γένει μη εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών. Όπως επί παραδείγματι αναζήτηση σύλληψη του δράστη και παραπομπή του ενώπιον των εισαγγελικών αρχών».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε τη χθεσινή καταγγελία, σε σχέση με τη γυναικοκτονία στη Δάφνη ανέφερε ότι γειτόνισσα του 40χρονου δολοφόνου και του 31χρονου θύματος του, είχε καλέσει στις 11 Ιουλίου την αστυνομία καταγγέλλοντας περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, με την ΕΛΑΣ να μένει ουσιαστικά αμέτοχη.

Στη συνέχεια, το βράδυ της Παρασκευής τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί που κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Δάφνη.

Νωρίτερα, σήμερα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς και για οπλοφορία- οπλοχρησία σε βάρος του 40χρονου από τη Δάφνη που ομολόγησε ότι σκότωσε την 31χρονη σύζυγό του.

Υπενθυμίζται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του ανέδειξε τις ευθύνες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς μέσα σε 7 μήνες, έχουν καταγραφεί στη χώρα 6 γυναικοκτονίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL