Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
32.8°C38.2°C
3 BF 24%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
29.7°C33.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.0°C34.3°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C32.7°C
1 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
35 °C
34.9°C35.5°C
4 BF 24%
Κώστας Μπακογιάννης / Κόβει δέντρα για να στεγάσει σε κοντέινερ τα παιδιά της δίχρονης προσχολικής αγωγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Μπακογιάννης / Κόβει δέντρα για να στεγάσει σε κοντέινερ τα παιδιά της δίχρονης προσχολικής αγωγής

Ανοιχτή Πόλη

«Η μία μετά την άλλη, γειτονιές της Αθήνας βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες της ολιγωρίας, της προχειρότητας και της αλαζονείας, με τις οποίες η δημοτική αρχή διαχειρίζεται την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στην Αθήνα». Αυτό τονίζει η Ανοιχτή Πόλη, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες μέρες, εν μέσω πανδημικού θέρους, πολλοί κάτοικοι κυρίως παραμελημένων περιοχών της πόλης έρχονται αιφνιδιαστικά αντιμέτωποι με εργολάβους και μπουλντόζες που, με τη συνοδεία δυνάμεων καταστολής, εισβάλλουν στους λιγοστούς ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει στις γειτονιές τους, κόβοντας δέντρα και καταλαμβάνοντας πράσινο με οικίσκους/κοντέινερ, στους οποίους η δημοτική αρχή επέλεξε να στεγάσει τα πρώτα βήματα των παιδιών τους στην εκπαίδευση.

Το πάρκο Μηναΐδη-Φωτιάδη στα Κάτω Πατήσια, το πάρκο στη Φαέθοντος και Κρίσσης στην Κυψέλη, το αλσύλλιο στην οδό Κόνιαρη στα Κουντουριώτικα δίνουν ανάσες σε περιοχές με μεγάλη έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου. Μετά από αγώνες των κατοίκων, έχουν διατηρηθεί προσβάσιμοι για κρίσιμες ανάγκες της καθημερινότητας, για το παιχνίδι των παιδιών, για μια βόλτα, για ανάπαυση κάτω από τη σκιά ενός δέντρου. Στο οικόπεδο Ζερβουδάκη και Στρατηγού Δαγκλή στα Θυμαράκια, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι η τοποθέτηση των οικίσκων/κοντέινερ σπαταλά τη δυνατότητα για μια αξιοπρεπέστερη και σύγχρονη στέγαση των παιδιών, που θα εξασφάλιζε παράλληλα ελεύθερο πράσινο χώρο.

Ανοιχτή Πόλη

Όπως υπενθυμίζει η Ανοιχτή Πόλη, στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Ιουλίου, αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των γειτονιών, η δημοτική αρχή χαρακτήρισε τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους «υποκινούμενους» και ισχυρίστηκε τη νομιμότητα των ενεργειών της, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει κόψει και δεν θα κόψει δέντρα. Την ίδια ακριβώς ώρα έσπευδε να αναθεωρήσει τις σχετικές εγκρίσεις εργασιών ώστε να καθιστούν «νόμιμη» την κοπή δέντρων, επιβεβαιώνοντας τον αυταρχικό και αυθαίρετο χαρακτήρα των παραπάνω επιθέσεων σε ελεύθερους χώρους της πόλης.

«Οι κάτοικοι στα Πατήσια, στην Κυψέλη, στα Θυμαράκια, στα Κουντουριώτικα, υποκινούνται από τη διαρκή υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους» υπογραμμίζει η Ανοιχτή Πόλη. «Καλούνται να συναινέσουν στην κατάργηση χώρων που είναι κρίσιμοι για να διατηρήσουν οι ζωές τους ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας, με “αντίτιμο” τη στέγαση των παιδιών τους σε πρόχειρους οικίσκους. Οικίσκους που θέλουν να καλύψουν την αδράνεια της δημοτικής αρχής, κάνοντας εκπτώσεις στις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για την ασφαλή και αξιοπρεπή φοίτηση των νηπίων» τονίζει.

Ανοιχτή Πόλη

«Στην Ανοιχτή Πόλη δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι κανένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου και κανένα δέντρο δεν περισσεύει. Ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, και την ώρα που αντιμετωπίζουμε τις οφθαλμοφανείς πια συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και του κοινόχρηστου πράσινου είναι για εμάς κόκκινη γραμμή. Γι’ αυτό και βρεθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων από την πρώτη στιγμή, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στις κινητοποιήσεις τους» συνεχίζει.

«Εξίσου σημαντική είναι για εμάς η σωστή εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Γι’ αυτό και είχαμε θέσει το θέμα επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο παίρνοντας φρούδες διαβεβαιώσεις από τον κ. Μπακογιάννη και το επιτελείο του. Γι’ αυτό και πήραμε πρωτοβουλίες ώστε να συνεδριάσουν τα Κοινοτικά Συμβούλια, με συμμετοχή τοπικών φορέων και της σχολικής κοινότητας, για να προτείνουν τις ενδεδειγμένες λύσεις για τη στέγαση των νηπίων. Γι’ αυτό καταθέσαμε σειρά από προτάσεις για κατάλληλους χώρους, προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις αν η δημοτική αρχή είχε τη βούληση να διεκδικήσει τη συνεργασία της ΚΤΥΠ και τη στήριξη του Υπουργείου» αναφέρει.

Ανοιχτή Πόλη

Όπως τονίζει, η Ανοιχτή Πόλη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 2 Αυγούστου, θα ζητήσει ξανά την παύση των εργασιών που καταργούν χώρους που οι γειτονιές χρειάζονται ελεύθερους και πράσινους και θα ζητήσει από τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί για τον ανάλογο χαρακτηρισμό τους. «Θα ζητήσουμε την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής που στέκονται ανάμεσα στους κατοίκους και σε χώρους που τους ανήκουν. Θα καλέσουμε το δημοτικό συμβούλιο να σεβαστεί τις αποφάσεις των Κοινοτήτων, όπως η ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας για την αποτροπή της κοπής οποιουδήποτε δέντρου. Θα καλέσουμε τέλος τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική διαβούλευση με τους κατοίκους των πληττόμενων γειτονιών, ώστε να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής, χωρίς όμως να πληγώνουν τις γειτονιές» καταλήγει.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL