Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Κορωνοϊός / Αφημένοι στη τύχη τους οι ασθενείς long Covid
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αφημένοι στη τύχη τους οι ασθενείς long Covid

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Στα... ψιλά έχουν περάσει οι ασθενείς long Covid, καθώς έχουν απασχολήσει ελάχιστα τις υγειονομικές αρχές και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη φροντίδα τους. Οι συγκεκριμένοι πολίτες έχουν νοσήσει από κορωνοϊό στο παρελθόν, έχουν αρνητικοποιηθεί, ωστόσο παραμένουν με συμπτώματα για πολύ καιρό, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσο θα κρατήσουν.

Όπως μεταφέρει στην ΑΥΓΗ ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, μία παθολόγος από το Νοσοκομείο Κοζάνης, η οποία είχε νοσηλευθεί με κορωνοϊό τον Νοέμβριο του 2020, πάσχει από long Covid, με βασικό σύμπτωμα την αναπνευστική ανεπάρκεια, και είναι αδύνατο να ασκήσει τα καθήκοντά της. Μάλιστα, είχε ζητήσει και είχε γίνει δεκτή η αίτησή της να μετακινηθεί στο εμβολιαστικό ιατρείο του «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, δέκα ημέρες αργότερα ακυρώθηκε η μεταφορά της για ακατανόητους λόγους, ενώ είναι αδύνατον να εφημερεύσει. «Είναι υποκριτές. Αφού τάχα μου ενδιαφέρονται για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν ως παράδειγμα. Είναι γιατρός, παθολόγος, κόλλησε πριν έρθουν τα εμβόλια, είναι σε εμβολιαστικό ιατρείο με δική της αίτηση. Τι άλλο καλύτερο;», διερωτάται ο Πάνος Παπανικολάου.

Οι ασθενείς long Covid αποτελούν ακόμα αχαρτογράφητα νερά για την επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί διεθνώς πόσο διαρκούν τα συμπτώματα. Από την πλευρά της Πολιτείας, πάντως, δεν υπάρχει μέριμνα γι’ αυτούς τους ασθενείς, καθώς δεν υπάρχουν κέντρα αποκατάστασης long Covid. «Στο εξωτερικό έχουν ήδη κάποια μέριμνα. Εδώ... πέρα βρέχει, γιατί προφανώς θα τα φορτώσουν κι αυτά κρατικοδίαιτα στα ιδιωτικά κέντρα» τονίζει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ στην ΑΥΓΗ.

Πάντως, το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι που θα απασχολήσει έντονα, καθώς φαίνεται πως δεν περιορίζεται σε μικρό αριθμό πολιτών της χώρας.

50.000 ασθενείς long Covid στην Ελλάδα

Στοιχεία έξι μηνών για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού συλλέγει η ιατρική ομάδα long Covid ασθενών στο Κ.Υ. Καλυβίων προσπαθώντας να ερμηνεύσει την ασθένεια.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o καρδιολόγος και συντονιστής τού Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργος Βήχας διευκρινίζει ότι τα ευρήματα αφορούν «ασθενείς μετά τις 12 εβδομάδες από την αρχική νόσηση στο post acute Covid-19 syndrome ή long Covid syndrome».

Ο Γ. Βήχας εξηγεί την πληθώρα συμπτωμάτων που παρατηρήθηκε, όπως «εύκολη κόπωση και καταβολή, δύσπνοια, αρθραλγίες, μυαλγίες, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές στον ύπνο, διαταραχές λόγου και συγκέντρωσης, ταχυκαρδίες, ζαλάδες, ανοσμία, παροσμία, αγευσία, δυσγευσία, αλωπεκία, σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση (όπως στο μετατραυματικό στρες), μεταβολικές διαταραχές κ.λπ.».

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, η μελέτη δείχνει ότι «το ποσοστό των ασθενών που αναπτύσσουν το long Covid syndrome κυμαίνεται μεταξύ 5℅ - 10℅. Αρκετά μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα μας πάνω από 50.000 ασθενών εμφανίζουν long Covid συμπτωματολογία».

Επίσης, ο Γ. Βήχας υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με τη long Covid, καθώς αυτό «θα συμβάλει στην καθοριστική ενίσχυση των επιχειρημάτων υπέρ του εμβολιασμού».

«Εμβολιαστείτε πριν να είναι αργά»

Τις δραματικές συνέπειες που έχει η long Covid μεταφέρει χρήστης των social media.  Ένας νέος άνθρωπος 34 ετών και χωρίς προβλήματα υγείας. Δηλαδή, πέραν πάσης υποψίας ότι ενδέχεται να πάθει μεγάλη ζημιά.

Νόσησε τον Νοέμβριο με κορωνοϊό, με συμπτώματα που κράτησαν περίπου δύο εβδομάδες. Στο τέλος της τρίτης εβδομάδας, όταν και βάσει των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας ο ασθενής είναι αρνητικός, ξεκίνησαν έντονοι πόνοι στο στήθος, πονοκέφαλοι, ταχυπαλμίες και δυσκολία στον ύπνο.  Όλα αυτά εντάθηκαν το επόμενο δίμηνο και προστέθηκαν σε αυτά και άλλα: αίμα στα πτύελα, ρίγη, μουδιάσματα / πόνοι / τσιμπήματα / πρήξιμο στα άκρα, ευαισθησία στο δέρμα, μυρωδιά καμένου, ενώ κάθε μέρα εμφανιζόταν διαφορετικό σετ από συμπτώματα. Οκτώ μήνες αργότερα έχει ακόμα συμπτώματα.

Μέσω των αναρτήσεων όπου περιγράφει την περιπέτεια της υγείας του, ο πολίτης κάνει έκκληση για συμμετοχή στον εμβολιασμό όσων δεν το έχουν κάνει ακόμα, καθώς ακόμα και οι νέοι / υγιείς δεν είναι ασφαλείς απέναντι στη φυσική ανοσία. «Τα ρίσκα του εμβολίου είναι πολύ μικρότερα από αυτά της αρρώστιας. Εμβολιαστείτε πριν είναι αργά. Μην παύετε να προσέχετε ούτε και τότε - η πιθανότητα μετάδοσης παραμένει υψηλή. Μην περιμένετε να σας το επιβάλουν για να προσέχετε. Κάντε το για εσάς και γι’ αυτούς που αγαπάτε. Κάντε το για να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τις συνέπειες» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, προέτρεψε όσους έχουν παρόμοιες εμπειρίες να τις μοιραστούν ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη διάγνωση, θεραπεία, διαχείριση της long Covid.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL