Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Μάριος Θεμιστοκλέους / Δεν θα πάμε σε οριζόντιο υποχρεωτικό εμβολιασμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριος Θεμιστοκλέους / Δεν θα πάμε σε οριζόντιο υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μάριος Θεμιστοκλέους
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINISSI)

«Είναι δεδομένο ότι δεν θα πάμε σε οριζόντιο lockdown, όπως θεωρώ ότι δεν θα πάμε και σε οριζόντιο υποχρεωτικό εμβολιασμό πληθυσμού», εκτίμησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Κατά τον ίδιο, «επιχειρησιακά μπορούμε να "πιάσουμε" το 70% και πλέον, μέχρι το τέλος καλοκαιριού ή τις αρχές Σεπτεμβρίου ... Διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν, στόχος είναι να καλύπτονται, να εμβολιάζονται συμπολίτες μας». Τα παραπάνω, έρχονται λίγες ώρες μετά τις συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Ανέφερε επίσης ότι «τις τελευταίες ημέρες, 500.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού».

Για το μέτρο με την «επιδότηση» των 150 ευρώ σε νέους, ο ίδιος ανέφερε ότι «πριν δύο εβδομάδες η ηλικιακή ομάδα 18-24 ήταν στο 19%, αυτή την στιγμή έχουμε μία σημαντική αύξηση, κατά 12%». Σημειώνεται ότι πιθανώς πρόκειται περί λάθους εκ παραδρομής, καθώς στο τέλος Ιουνίου το ECDC έδινε για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα περίπου 9% να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ σήμερα πάνω από 25%. Με βάση τα στοιχεία της απογραφής 2011 και τα ποσοστά του ECDC, εκτιμάται ότι χονδρικά περίπου 150.000 νέοι κινητοποιήθηκαν και έκλεισαν ραντεβού τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ερωτηθείς για την ανύπαρκτη επίδραση που είχε το διάγγελμα Μητσοτάκη στην εγγραφή πολιτών για να εμβολιαστούν, σε αντίθεση με την τεράστια κινητοποίηση των Γάλλων μετά το διάγγελμα Μακρόν, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι αυτό «εξαρτάται από πού βρίσκεται κάθε χώρα», αν και το επιχείρημά του φαίνεται ασθενές από τα στοιχεία, που δείχνουν ότι Ελλάδα και Γαλλία κινούνται πρακτικά παράλληλα στην επέκταση του εμβολιασμού στον πληθυσμό τους.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 15072021
Owid

Για την υποχρεωτικότητα σε περισσότερους κλάδους, σημείωσε ότι «είναι στο δημόσιο διάλογο, αλλά προέχουν οι κατηγορίες για τις οποίες δεν είναι μόνο θέμα ατομικής προστασίας, αλλά και δημόσιας υγείας», διευκρινίζοντας ότι σε αυτές περιλαμβάνονται κατά τον ίδιο και οι εκπαιδευτικοί. «Δεν είναι σίγουρο, θα αναγγελθεί από την κυβέρνηση», όπως ξεκαθάρισε.

Ανοίγει η πλατφόρμα για εφήβους, αναμένεται απάντηση για τα παιδιά

Για τις ηλικίες 15-17 ετών, ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «έχει ήδη διατυπωθεί ερώτημα στην Επιτροπή και αυτή το έχει συζητήσει, χωρίς ακόμη να έχει αποφανθεί, για νεαρότερες ηλικίες, τα παιδιά άνω των 12 ετών ... φαντάζομαι η απόφαση δεν θα αργήσει». Το ερώτημα που έχει τεθεί είναι μόνο για τις ηλικίες από 12 ετών και πάνω (για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech που έχει πάρει σχετική έγκριση, διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, «δεν υπάρχει αυτή την στιγμή συζήτηση για μικρότερες ηλικίες».

Τέλος, για την συζήτηση περί τρίτης δόσης, «που έχει ξεκινήσει και σε επιστημονικό επίπεδο, το Ισραήλ ήδη την εφαρμόζει, περιμένουμε σε πρώτο στάδιο τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών και μετά την δική μας τοποθέτηση ... προσωπική μου άποψη είναι ότι τρίτη ενισχυτική δόση θα χρειαστεί ίσως σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες με μειωμένη ανοσολογική απάντηση. Θα δούμε αν θα ανοίξει προς όλο τον πληθυσμό», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL