Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.7°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
5 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.8°C24.3°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.3°C
0 BF 88%
Γιάννης Μπανιάς / Ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής ηγέτης τής ανανεωτικής Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μπανιάς / Ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής ηγέτης τής ανανεωτικής Αριστεράς

Ομιλητής στην πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ το 2008

Ο Γιάννης Μπανιάς έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαρτίου του 2012.  Ήταν 73 ετών. Γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1939 στους Μελισσουργούς  Άρτας. Σήμερα Σάββατο διοργανώνεται στον τόπο της γέννησής του πολιτικό συμπόσιο μνήμης για τον Γ. Μπανιά με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Η εκδήλωση, που αναμένεται να ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι, αποτελεί πρωτοβουλία Ρηγάδων της  Άρτας την επικοινωνία της οποίας έχουν οι Γιάννης Καψάλας και Μάρκος Μπασιούκας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Νίκος Βούτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος της Βουλής, η Βένυ Πολύζου, γιατρός, Ρηγίτισσα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ  Άρτας, ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Μαρία Μπάρκα, Ρηγίτισσα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ  Άρτας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σταμάτης Σκυλλάκος, συνεξόριστος του Γ. Μπανιά στο Παρθένι της Λέρου. Θα συμμετέχουν σύντροφοι και συντρόφισσες του Γ. Μπανιά, φίλοι και συναγωνιστές του από την Αθήνα, την  Άρτα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Πάτρα, τα Τρίκαλα, τη Λαμία και άλλες πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Μπανιάς, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής ηγέτης τής ανανεωτικής Αριστεράς, πρόσφερε πολλά με τη δράση του από την προδικτατορική περίοδο, τη δικτατορία και τη Μεταπολίτευση στους αγώνες για τη δημοκρατία και τον αγώνα τής Αριστεράς. Πατέρας του ήταν ο Βασίλης Μπανιάς (1896 - 1977), που στη διάρκεια της Κατοχής βγήκε στο βουνό με τον ΕΛΑΣ και ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο γερο - Δήμος. Μητέρα του, η Σπυριδούλα Πολούλου, το γένος Λίτσου, από την Κατούνα Ξηρομέρου. Η οικογένειά του το 1944 καταφεύγει στον Πειραιά. Ο Γιάννης Μπανιάς, μαθητής, παίρνει μέρος στους μαθητικούς αγώνες για το Κυπριακό στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Το 1957 φεύγει και σπουδάζει στο Γκρατς της Αυστρίας. Το 1959 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και του Κ.Κ. Αυστρίας. Το 1960 δεν ανανεώνεται η παραμονή του και τον απελαύνουν.  Έρχεται στην Ελλάδα, φοιτά στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Παίρνει μέρος στους αγώνες του 1-1-4 και του 15% του φοιτητικού κινήματος. Συμμετέχει στο ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Η δικτατορία τον βρίσκει να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Επικίνδυνος κομμουνιστής. Τον στέλνουν στο “τάγμα των μελλοθανάτων” στην Πτολεμαΐδα. Το 1968 απολύεται. Βρίσκει επαφή με τον Μπάμπη Θεοδωρίδη και ομάδες του ΠΑΜ και του «Ρήγα Φεραίου». Παίρνει ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Συλλαμβάνεται την άνοιξη του 1969. Παραπέμπεται σε δίκη -“με κόλλησαν” λέει ο ίδιος- στην υπόθεση Τσίλογλου - Γεραλή. Αθωώνεται από το Στρατοδικείο Λάρισας, αλλά δεν αφήνεται ελεύθερος και εκτοπίζεται στο Παρθένι της Λέρου μέχρι το 1971.

Στην πρώτη φάση τής Μεταπολίτευσης μετέχει στην “Κίνηση των 77”. Το 1976 εντάσσεται στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Το 1982 εκλέγεται γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι το 1986. Μετά τη διάσπαση του 1987, γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά και στη συνέχεια στην ΑΚΟΑ. Πρωταγωνιστής στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2007, εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας.

Το Πολιτικό Συμπόσιο μνήμης για τον Γιάννη Μπανιά ας αποτελέσει μια αφορμή διαλόγου για την Αριστερά σήμερα, τις προτεραιότητες και τους στόχους της. Η ΑΥΓΗ θα συνεισφέρει όπως πάντα με όλες της τις δυνάμεις και στον διάλογο αλλά και στους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα της Αριστεράς στη σημερινή δύσκολη εποχή.

Γιάννης Μπανιάς
Πάντα αγωνιστής αριστερός. Εδώ με τη σημαία της ΑΚΟΑ
Γιάννης Μπανιάς
Με τον Μανώλη Γλέζο και τον Αλέξη Τσίπρα
Γιάννης Μπανιάς
Σε αντιρατσιστική πορεία
Γιάννης Μπανιάς
Με τον Γιασέρ Αραφάτ

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL