Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Σχολεία / Σταγόνα στον ωκεανό οι διορισμοί εκπαιδευτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Σταγόνα στον ωκεανό οι διορισμοί εκπαιδευτικών

ΣΧΟΛΕΙΟ

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ανακοίνωσε πανηγυρικά τους 11.700 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών -με καθυστέρηση ενός έτους-, ωστόσο τήρησε σιγή ιχθύος για τα χιλιάδες οργανικά και λειτουργικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν και θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα οργανικά κενά στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι περισσότερα από 22.000, ενώ τα λειτουργικά κενά πάνω από 44.000. Παράλληλα, οι ενεργοί αναπληρωτές ήταν φέτος κοντά στους 45.000, ενώ είχαν γίνει 53.000 προσλήψεις.  Άρα οι παραιτήσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ, καθώς αθροιστικά είναι πάνω από 8.000, ενώ στην Ειδική Αγωγή τα κενά ξεπερνούν τα 10.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φέτος θα πρέπει να γίνουν περίπου 30.000 προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις αναπληρωτών αυξήθηκαν κατά 156% και οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξάνονται συνεχώς στη δημόσια εκπαίδευση, με τους αναπληρωτές να αποτελούν πλέον σχεδόν το 26% επί του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης με τους πιο ηλικιωμένους εκπαιδευτικούς σε όλη την Ε.Ε. Ειδικότερα, 38.276 εκπαιδευτικοί, δηλαδή το 54,28% των υπηρετούντων εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών), είναι από 52 ετών και άνω, γεγονός που συμβαίνει εξαιτίας της χρόνιας αδιοριστίας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη, στο Ιόνιο, καθώς και σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Λακωνία και η Ηλεία. Η ανάγκη για περισσότερους διορισμούς είναι μεγάλη, καθώς πολλές σχολικές μονάδες παρουσιάζουν ελλείψεις σε καθηγητές. Από την άλλη, η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη), όπου πάντως υπάρχουν επίσης κενά.

Μελετούν συγχωνεύσεις

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιον τρόπο θα καλυφθούν τα κενά αυτά. «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας -βάσει των δηλώσεων που έχει κάνει κατά καιρούς ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης- ότι ενδεχομένως να συγχωνευθούν τμήματα, να κλείσουν μικρά σχολεία, να κάνουν μεταβολές στα ωρολόγια προγράμματα, να καθιερώσουν την τηλεκπαίδευση σε ακριτικά νησιά» επισημαίνει ο Νεκτάριος Κορδής, τ. αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς κατά την περίοδο 2010 - 2014 είχαν γίνει περισσότερα από 2.000 κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολείων.

Αγνοούνται οι οριστικοί πίνακες

Πάντως, παρ' όλο που πλησιάζουμε στα μέσα Ιουλίου, οι οριστικοί πίνακες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν βγει ακόμη, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί και η κατανομή των ειδικοτήτων. «Είμαστε μια ανάσα πριν τον Σεπτέμβριο και δεν έχει βγει καν η προκήρυξη. Πότε θα κάνουν αιτήσεις οι εκπαιδευτικοί; Πότε θα γίνουν οι διαδικασίες; Οι διορισμοί θα πρέπει να γίνουν με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων» τονίζει ο Ν. Κορδής.

«Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Ν.Δ. για να καταλάβει την ανάγκη μόνιμων διορισμών. Προφανώς συνειδητοποίησαν ότι τα σχολεία δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν και υποχρεώθηκαν να ξεπεράσουν τις ιδεοληπτικές εμμονές με το Δημόσιο και να προχωρήσουν έστω και σ’ αυτούς τους 11.700 διορισμούς» υπογραμμίζει. «Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια πρώτη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος. Οι διορισμοί είναι καλοδεχούμενοι, αλλά είναι και μια σταγόνα στον ωκεανό, γιατί τα κενά θα παραμείνουν».

ΦΙΛΗΣ

Βαθμολογίες χωρίς στατιστικά από το υπουργείο Παιδείας

Πρώτη φορά τα στατιστικά θα δοθούν αργότερα, τη Δευτέρα, κίνηση που καθυστερεί τους υπολογισμούς των μαθητών για τα μηχανογραφικά. Πίσω από την καθυστέρηση εκτιμάταθι πως βρίσκεται η "σφαγή" που επέφερε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής *"Με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής χιλιάδες από τις 77.415 θέσεις θα παραμείνουν κενές", Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Παρ' όλο που σήμερα ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων, η αγωνία των υποψηφίων παρατείνεται, καθώς, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, η ανακοίνωση των στατιστικών δεν θα γίνει σήμερα, αλλά τη Δευτέρα. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, μια εξέλιξη που εγείρει πολλά ερωτήματα, καθώς παραδοσιακά, όταν γίνεται η ανάρτηση των βαθμολογιών δημοσιεύονται και τα στατιστικά με τις επιδόσεις ανά μάθημα, βάσει των οποίων βγαίνουν οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις σε κάθε επιστημονικό πεδίο έτσι ώστε οι υποψήφιοι να έχουν μια εικόνα για να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους.

Η καθυστέρηση εκτιμάται πως μπορεί να σχετίζεται με την εφαρμογή από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που υπολογίζεται να αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 20.000 - 30.000 εισακτέους.  Ίσως το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να μάθουν πόσοι υποψήφιοι κόβονται από τα ΑΕΙ, καθώς θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις εκπαιδευτικών και αξιωματικής αντιπολίτευσης που τόσο καιρό φωνάζουν για τον αποκλεισμό χιλιάδων εισακτέων από τα δημόσια πανεπιστήμια και για την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους ωθήσει στα ιδιωτικά κολέγια.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει τονίσει πολλάκις ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης, «με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής χιλιάδες από τις 77.415 θέσεις θα παραμείνουν κενές. Μελέτη εμπειρογνωμόνων του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί τον αριθμό των κομμένων έως και στις 30.000. Ακόμα και στα καλύτερα σενάρια, τουλάχιστον 1 στους 4 αποφοίτους Λυκείου που χωρίς την ΕΒΕ θα είχε περάσει στο πανεπιστήμιο θα μείνει τελικώς έξω».

Σύμφωνα με τον Ν. Φίλη, «ένα μέρος των μη εισακτέων θα κατευθυνθεί σε κολέγια που βρίσκονται πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις χαμηλότερα από τα δημόσια πανεπιστήμια στις διεθνείς αξιολογήσεις. Σ’ αυτά, ως γνωστόν, δεν θα εφαρμοστεί βάση εισαγωγής.  Ένα άλλο μέρος αποφοίτων θα οδηγηθεί σε χαμηλού επιπέδου Τεχνική Εκπαίδευση. Αλλά επίσης πολλοί εισακτέοι θα καταλήξουν σε σχολές που δεν αποτελούσαν την πρώτη επιλογή τους ή σε τμήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό σε περίοδο δραματικής οικονομικής κρίσης. Στους σκληρά εργαζόμενους αποφοίτους των εσπερινών θα κλείσει τελείως ο δρόμος για το πανεπιστήμιο».

ΚΙΝΗΤΟ

Με sms στο κινητό ή στην ιστοσελίδα οι βαθμοί

Σήμερα Παρασκευή, μετά τη 1 το μεσημέρι, ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της χώρας. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.

Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο εφόσον το έχουν ήδη αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας μέσω του gov.gr.

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα Ειδικά Μαθήματα και για την έναρξη συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ημέρα λειτουργίας των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για την ανάρτηση της βαθμολογίας οι υποψήφιοι που δεν έχουν αποκτήσει κωδικό ασφαλείας (password) για το μηχανογραφικό δελτίο, θα μπορούν να ζητήσουν να τους αποδοθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL