Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Νέα Φιλαδέλφεια / Να δοθούν εξηγήσεις για την υπερκοστολογημένη σύμβαση οδοφωτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Φιλαδέλφεια / Να δοθούν εξηγήσεις για την υπερκοστολογημένη σύμβαση οδοφωτισμού

ΑΕΚ

Στη Βουλή η αποκάλυψη της ΑΥΓΗΣ για την υπερκοστολογημένη σύμβαση με ιδιώτη για τον οδοφωτισμό του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, που φέρει την υπογραφή του δημάρχου Γιάννη Βούρου, ύψους 3,72 εκατ. ευρώ, από κοστολογημένη πρόταση των εργαζομένων ύψους 1,1 εκατ. ευρώ! Το ζήτημα θέτουν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο ερωτώντα τον Πάνο Σκουρλέτη και απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν εάν για την έγκριση της σύμβασης έχουν τηρηθεί οι νόμιμοι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη μεθοδευμένη στρατηγική ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ με τίτλο «Σκανδαλώδης ανάθεση σε ιδιώτες από τον Γ. Βούρο», αναφέρουν ότι «ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας αναθέτει, έναντι 3,72 εκατ. ευρώ, τον οδοφωτισμό σε ιδιώτες, εκμεταλλευόμενος μάλιστα την ισχνή πλειοψηφία που του παρέχουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις στην Οικονομική Επιτροπή, παραβλέποντας προκλητικά τόσο την πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας, που είναι τρεις φορές χαμηλότερου κόστους, όσο και την ευρύτατη αντίδραση του σωματείου των εργαζομένων του δήμου και της αντιπολίτευσης στην πρόταση της δημοτικής αρχής».

Οι βουλευτές αναφέρουν, επίσης, ότι «ήδη το σωματείο εργαζομένων του δήμου και σύσσωμη η αντιπολίτευση, μαζί με δημότες, πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο προκειμένου να μην ληφθεί απόφαση γι’ αυτή τη σκανδαλώδη σύμβαση». Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι «το έργο για την τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου LED είχε προταθεί από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου με επικεφαλής τον  Άρη Βασιλόπουλο, το 2018, στην τιμή των 1,5 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση διενέργειας διαγωνισμού».  Όμως «η διοίκηση Βούρου προέβη σε πολυετή ανάληψη υποχρέωσης ποσού 3,72 εκατ. ευρώ» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με βάση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι «η αντιπολίτευση και το σωματείο εργαζομένων έθεσαν το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο έλαβε απόφαση για τη μη υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Στον έλεγχο νομιμότητας που πραγματοποιήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κρίθηκε ότι η αρμοδιότητα για τους διαγωνισμούς έχει περάσει πλέον στις οικονομικές επιτροπές των δήμων και επομένως το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα για την εν λόγω απόφαση».

Με την επισήμανση ότι «οι υπηρεσίες των δήμων δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν» και επίσης «δεν πρέπει ένα παράκεντρο σύστημα εξουσίας να υποκαταστήσει τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους», οι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης εάν «έχει διενεργηθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος νομιμότητας της συγκεκριμένης οικονομικής πράξης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 18 του Ν. 4412/2016».

Κι αυτό γιατί η πρόταση του τέως δημάρχου  Άρη Βασιλόπουλου για το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση διενέργειας διαγωνισμού προ εκπτώσεων, η πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας, με βάση την έρευνα αγοράς, ήταν 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η σύμβαση ανάθεσης σε ιδιώτη για τον οδοφωτισμό διά χειρός Γιάννη Βούρου σκαρφάλωσε στα 3,72 εκατ. ευρώ!

Επίσης, οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς «σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να εξεταστεί από όλους τους αρμόδιους φορείς εάν στην προαναφερόμενη μελέτη για το έργο στη Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα υπάρχει κίνδυνος για «φωτογραφικού χαρακτήρα διαδικασίες και προδιαγραφές».

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν «σε ποιους δήμους ανά την επικράτεια ο ιδιώτης μελετητής και ο τελικός ανάδοχος ταυτίζονται» και κατά πόσο «τηρείται η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και η προστασία του δημόσιου συμφέροντος».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL