Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Εμβολιασμός / Οι πραγματικοί αριθμοί διαψεύδουν τις επιτελικές «μισές αλήθειες»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμός / Οι πραγματικοί αριθμοί διαψεύδουν τις επιτελικές «μισές αλήθειες»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ ΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ - emvolio.gov.gr

Ο κ. Σκέρτσος στην σημερινή ωμή απειλή κατά ανεμβολίαστων με οικονομική καταστροφή, μεταξύ άλλων «παίζει» με τους αριθμούς, αναφερόμενος σε ενήλικες για να βγάλει μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης, αλλά το τείχος ανοσίας αφορά το σύνολο του πληθυσμού, δηλαδή και τους ανηλίκους, για να λειτουργήσει.  Μερικοί από τους «μαγικούς αριθμούς» του Σκέρτσου:

44% λέει ότι είναι «πλήρως προστατευμένοι» αλλά δεν είναι: το ποσοστό αυτό είναι μόλις 31,5% σε σχέση με τα 10,8 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους της χώρας (απογραφή 2011), ή 36,35% σύμφωνα με το Owid που επικαλείται ο ίδιος.

75% των ηλικιών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή «θα εμβολιαστούν σύντομα» όπως υποστηρίζει για να αυξήσει το ποσοστό με μη ελέγξιμο τρόπο. Το ECDC μόλις την Τρίτη έδινε για την Ελλάδα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων 65,2% στους άνω των 80 ετών, 71,2% στους 70-79 ετών, 60,9% στους 60-69 ετών. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη «μοιράζει 150ευρα» σε νέους, ώστε να καλύψει το τεράστιο χαμένο έδαφος έστω την ύστατη ώρα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πράγματι στις 30/6 τοποθετείται 7η θέση στη λίστα με τα ποσοστά κάλυψης πληθυσμού με πλήρη εμβολιασμό στην ΕΕ (και μάλιστα σήμερα ανέβηκε στην 6η θέση). Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μία χώρα που δέχεται αριθμό τουριστών τριπλάσιο του εγχώριου πληθυσμού της την τουριστική περίοδο, δεν μπορεί να επαίρεται ότι έχει καλές επιδόσεις σε σχέση με χώρες που «αδειάζουν» την ίδια περίοδο. Ακόμη περισσότερο όταν στα βόρεια σύνορά της υπάρχουν πύλες εισόδου οδικές, στις οποίες δεν μπορεί να επιβληθεί καμία εκ των προτέρων εξέταση και η Ελλάδα έχει επιλέξει να κάνει μόνο ενδεικτικά τεστ. Χαρακτηριστική μίας πολιτικής ουσιαστικής προστασίας του πληθυσμού σε αμιγώς τουριστική οικονομία είναι η Μάλτα, πρώτη στη σχετική λίστα με πλήρη εμβολιασμό του 72,61%.

Τι πραγματικά λένε οι αριθμοί

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντιληφθεί ήδη πριν το Πάσχα ότι δεν έχει επαρκές προσωπικό για να διαθέσει επαρκή εμβόλια ώστε να θωρακιστεί ο ελληνικός πληθυσμός πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό η Ελλάδα το πληρώνει ήδη με μία εξαιρετικά φτωχή επανεκκίνηση του τουρισμού, του βασικού πυλώνα της οικονομίας της. Το μεγαλύτερο «ξεμπρόστιασμα» του Κ. Μητσοτάκη ήρθε από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους που στις αρχές του Ιουνίου ξεκαθάριζε ότι ούτε αρκετά εμβόλια υπάρχουν ούτε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου ως το υπουργείο Υγείας και από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως τα τρολ των social media, ο αριθμός των «100.000 δόσεων ημερησίως» και ευχολόγια για αύξηση αυτής της επίδοσης, ακουγόταν καθημερινά. Όπως αποδείχθηκε ωστόσο με την τελευταία κίνηση απελπισίας του «150ευρου» στους νέους για να πάνε διακοπές, οι επιδόσεις της Ελλάδας δεν είναι αυτές που περιγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι μηχανισμοί της.

Με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύει το emvolio.gov.gr, την 1η Ιουνίου ξεκινήσαμε έχοντας χορηγήσει συνολικά 5.691.818 δόσεις. Στις 30 Ιουνίου είχαμε φτάσει τις 8.391.535. Κατά συνέπεια, τον Ιούνιο χορηγήθηκαν 2.699.717 δόσεις σε 30 ημέρες, οριακά κάτω από 90.000 εμβολιασμοί ημερησίως κατά μέσο όρο. Όπως είναι σαφές στο γράφημα, δεν έχει καταγραφεί απολύτως καμία ανοδική κίνηση των σχετικών επιδόσεων από την αρχή του Μαΐου.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΔΟΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2021
emvolio.gov.gr

Ελπίδα όλων είναι ότι, έστω με αυτό τον ρυθμό (και αν αποφύγουμε ήδη τις επόμενες εβδομάδες μία σημαντική επιδείνωση όπως υπονοούν τα τελευταία δεδομένα) θα επιτευχθεί τις επόμενες 62 ημέρες ως την 31η Αυγούστου να χορηγηθούν ακόμη 5,5 εκατομμύρια δόσεις.

Το κατά πόσο θα διατηρηθεί έστω αυτός ο ρυθμός εμβολιασμών με την κορύφωση της περιόδου των διακοπών είναι ένα προφανές ερώτημα. Η απομάκρυνση εκατομμυρίων από τα μεγάλα αστικά κέντρα θα καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση στα κέντρα εμβολιασμού της περιφέρειας. Αντίστοιχα η διάχυση μεγάλου μέρους του αστικού πληθυσμού σε νησιά, ημιαστικές και άλλες περιοχές θα θέσει σημαντικά ζητήματα επαρκούς τροφοδοσίας και στελέχωσης των εκεί κέντρων εμβολιασμού...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL