Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.5°C28.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
23.0°C25.5°C
2 BF 38%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C24.1°C
2 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 21%
Δημοσθένης Σαρηγιάννης / «Βουρ» για μετάλλαξη Δέλτα ενώ στον εμβολιασμό «σερνόμαστε»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσθένης Σαρηγιάννης / «Βουρ» για μετάλλαξη Δέλτα ενώ στον εμβολιασμό «σερνόμαστε»

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Ναι, πάμε "βουρ" για μετάλλαξη Δέλτα» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Η δυναμική είναι τέτοια που, με τους αριθμούς που έχουμε (τους πολύ μικρούς) μέσα στον επόμενο μήνα θα την δούμε να αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα».

«Προς το τέλος Αυγούστου θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος, και νωρίτερα ίσως ... με αύξηση κρουσμάτων ... ουσιαστικά από τις αρχές Σεπτέμβρη κι έπειτα, θα είναι αυτό που θα μας απασχολεί, τα υπόλοιπα στελέχη θα υπάρχουν αλλά σε πολύ μικρά ποσοστά ... προς το τέλος Αυγούστου μπορούμε να περάσουμε τα 1.000 κρούσματα ημερησίως και στις αρχές Σεπτεμβρίου να περάσουμε τον βασικό ευρωπαϊκό δείκτη των 10 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού», εκτίμησε ο ίδιος.

Όπως επανέλαβε ο κ. Σαρηγιάννης, «όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία σήμερα. Πρέπει να επιταχυνθεί εξαιρετικά ο εμβολιασμός, να μην σταματήσει η μαζική χρήση self test (υπάρχει θέμα με τα σχολεία, αλλά τουλάχιστον στους ενήλικες και κυρίως στους ανεμβολίαστους), αλλά και να μην "βγάλουμε τις μάσκες". Είναι το λάθος μήνυμα, δεν βοηθάει. Η δυνατότητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολύ-πολύ πιο γρήγορη από ό,τι το αρχικό στέλεχος πέρυσι». Ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε πάντως, για την δυνατότητα μετάδοσης σε συνθήκες καύσωνα στις πλαζ ότι κάτι τέτοιο αφορά μόνο κάποιον που βήχει ή φταρνίζεται δίπλα σε κάποιον άλλο, καθώς δεν μένουν στο χώρο τα αεροζόλ που παράγονται σε έναν κλειστό χώρο. 

«Το κλειδί, το δείχνουν τα μοντέλα, "τρέξαμε" πολλά σενάρια για μέτρα αντιμετώπισης, είναι κυρίως ο εμβολιασμός και η ανίχνευση νωρίς αυξήσεων κρουσμάτων σε ασυμπτωματικούς φορείς», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι μεγάλη η σημασία του ελέγχου τουριστών που μπαίνουν στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα, με τεστ στην Ελλάδα.

«Αν οι ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως φτάσουν το 70% μέχρι το τέλος του Ιουλίου, την 1η Αυγούστου, θα είναι καλό σημείο. Χρειάζεται ένα 83%-84% των ενηλίκων μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε να υποτάξουμε την τάση αύξησης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Το παιχνίδι δεν είναι καθόλου χαμένο, μπορούμε άνετα να το κερδίσουμε. Αλλά πρέπει τώρα να δείξουμε σοβαρότητα ... ένα παιχνίδι δεν το αφήνεις γιατί κερδίζεις» όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο πλήρης εμβολιασμός έχει καλύψει 3,6 εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα. Η αναφορά του κ. Σαρηγιάννη σε απαιτούμενα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού το επόμενο δίμηνο δείχνει ότι τέλη Ιουλίου θα πρέπει αυτός ο αριθμός να έχει φτάσει τα 6,3 εκατομμύρια άτομα.

Ωστόσο, οι αριθμοί εμβολιασμών που παρουσιάζονται στο emvolio.gov.gr δείχνουν ότι από τις αρχές Μαΐου οι επανειλημένες δηλώσεις από το κυβερνητικό επιτελείο για επιτάχυνση δεν επιβεβαιώνονται.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 28062021
emvolio.gov.gr

Προστίθενται περίπου 100.000 δόσεις ημερησίως και περίπου 70.000 ολοκληρώσεις εμβολιασμών ημερησίως.  Κατά συνέπεια στις 31 ημέρες του Ιουλίου με αυτόν τον ρυθμό θα προστεθούν 2,2 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες για ένα συνολικό αριθμό 5,8 εκατομμυρίων (μισό εκατομμύριο λιγότεροι από τον στόχο που έθεσε). Και λίγοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως μπορεί η κορύφωση του εμβολιασμού να συνδυαστεί με την κορύφωση της περιόδου των θερινών διακοπών τον Αύγουστο...

Για τα σχολεία, κατά τον κ. Σαρηγιάννη, προβληματίζει το γεγονός ότι όσο είναι κλειστά δεν μπορούν να δίνονται self test στους μαθητές, αλλά και ότι δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη για μηχανήματα απολύμανσης του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά τώρα με τα κλιματιστικά. Το ίδιο ισχύει για τους κλειστούς χώρους της εστίασης, όπως και άλλους χώρους, π.χ. σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών. «Είναι σωστό να προστατευτούμε τώρα, νωρίς. Αυτού του είδους τις μεταλλάξεις τις χτυπάς στην αρχή τους. Όταν αυξηθούν, τρέχεις να το σώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL