Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Βρετανία / Ξανά εκτός «πράσινης λίστας» η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Ξανά εκτός «πράσινης λίστας» η Ελλάδα

Καλοκαίρι
EUROKINISSI

Εκτός «πράσινης λίστας» της Βρετανίας παραμένει η Ελλάδα τη στιγμή που στην Ευρώπη αυξάνεται η ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα και την ΕΕ να προσπαθεί να συντονίσει και να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες για τα ταξίδια για χώρες εκτός της ΕΕ.

Η λίστα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες οπότε η βρετανική αγορά θα μείνει κλειστή για τον ελληνικό τουρισμό για το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε την νέα αναθεωρημένη «πράσινη λίστα» της Βρετανίας με τους προορισμούς τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται οι Βρετανοί τουρίστες χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα.  Οι νέοι προορισμοί που προστίθενται στη πράσινη λίστα είναι οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Μαδέιρα, η Μάλτα, το Ισραήλ, διάφορα νησιά της Καραϊβικής και διάφορες βρετανικές υπεράκτιες περιοχές όπως τα Μπαρμπέιντος. Οι αλλαγές στις λίστες  θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 30 Ιουνίου.

Η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί» λίστα, η οποία ορίζει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να τίθενται σε 10ήμερη κατ’ οίκον καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Άφησε ωστόσο παραθυράκι για τους πλήρως εμβολιασμένους καθώς σύμφωνα με τον ίδιο πρόθεση της κυβέρνησης είναι αργότερα το καλοκαίρι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που επιστρέφουν από χώρες εκτός πράσινης λίστας να μην είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα. 

Οι βρετανοί που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός πράσινης λίστας, όπως η Ελλάδα, όταν επιστρέψουν στην Βρετανία θα πρέπει να μένουν σε κατ' οίκον απομόνωση για δέκα ημέρες.

Στην κόκκινη λίστα, με υποχρέωση καραντίνας σε ξενοδοχείο για τις αφίξεις, προστέθηκαν η Ερυθραία, η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Μογγολία, η Τυνησία και η Ουγκάντα. Στην κόκκινη λίστα παραμένει η Τουρκία.

Τι σημαίνει η «πράσινη λίστα»

Όποιες χώρες είναι εκτός «πράσινης» λίστας της Βρετανίας τότε:

  • Ο ταξιδιώτης πριν την αναχώρηση του πρέπει να κάνει τεστ και να έχει αποδείξεις για το αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Να έχει κλείσει ραντεβού για τεστ την δεύτερη ημέρα της επιστροφής του.
  • Να συμπληρώσει το φυλλάδιο PLF.
  • Εάν το τεστ κατά την επιστροφή είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται να παραμείνει σε καραντίνα.

Αναλυτικά οι λίστες με τις χώρες και η κατάταξης τους σε Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη στη ιστοσελίδα της κυβέρνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL