Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.0°C34.7°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
28.8°C33.9°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.7°C34.3°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.2°C29.4°C
2 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
31 °C
30.7°C30.7°C
1 BF 29%
ΑΠΘ / Τρομοκρατούν φοιτητές με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΘ / Τρομοκρατούν φοιτητές με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις

ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Την «χουντικής έμπνευσης» στάση καθηγητή του τμήματος της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να συντάξει πειθαρχική αναφορά και να απειλεί με ποινικές διώξεις δύο ενεργές συνδικαλίστριες καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εν λόγω καθηγητής, προχώρησε σε πειθαρχική αναφορά καθώς οι δύο φοιτήτριες, «τόλμησαν να του αποστείλουν την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η οποία τον κατήγγειλε για καθηγητική αυθαιρεσία και προσβολή της ισότητας στον τρόπο εξέτασης του μαθήματός του».

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για ακόμα μία προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και την σύσταση των πρώτων πειθαρχικών συμβουλίων, που αυτός προβλέπει», τονίζει ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ κάνοντας λόγο για «προσπάθεια απονομιμοποίησης και ποινικοποίησης των συλλογικών οργάνων των φοιτητών και της συνδικαλιστικής τους δράσης με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την σύσταση Επιτροπών Ασφαλείας προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της Ασφάλειας, τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών».

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν τρομοκρατούνται, μπλόκαραν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές και θα μπλοκάρουν οποιαδήποτε πτυχή αυτού του κατάπτυστου νόμου πάει να εφαρμοστεί».

Ακόμα, κάνοντας λόγο για «φρονηματικές διώξεις» ξεκαθαρίζουν ότι «οποιοσδήποτε απειλεί και εκβιάζει φοιτητές με μεθόδους που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές στιγμές αυταρχισμού για το πανεπιστήμιο δεν έχει καμία θέση στις Σχολές».

Τέλος, ο φοιτητικός Σύλλογος καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία και στο γραφείο του εν λόγω καθηγητή.

Υπενθυμίζεται ότι δύο εβδομάδες νωρίτερα, το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου ζητούσε εγγράφως από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου τα στοιχεία των εκλεγμένων προέδρων των φοιτητικών παρατάξεων του ΑΠΘ βάσει των τελευταίων φοιτητικών εκλογών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει την απαράδεκτη - χουντικής εμπνεύσεως στάση του καθηγητή Μαθιουδάκη του τμήματος Νομικής ΑΠΘ, να συντάξει πειθαρχική αναφορά ενάντια σε δύο συναδέλφους μας, φοιτήτριες της Νομικής, για την συνδικαλιστική τους δράση και την αυτονόητη αντίδραση τους απέναντι στις αυθαιρεσίες του! Συγκεκριμένα, ο εν λόγω καθηγητής ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα προφορικής εξέτασης μόνο για τους φοιτητές που "παρακολουθούν και ενδιαφέρονται" πράγμα που συνιστά διάκριση μεταξύ φοιτητών που παρακολουθούν και δεν παρακολουθούν.

Όταν οι δύο συναδέλφισσες, μεταξύ άλλων, επικοινώνησαν με e-mail με τον καθηγητή για να τον ενημερώσουν για την σχετική απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, που απαιτεί να μην υπάρχει καμία άνιση και διακριτική μεταχείριση μεταξύ των φοιτητών, και τον ρώτησαν ποτέ θα βρίσκεται στο γραφείο του ώστε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου, ο Μαθιουδάκης απάντησε ότι έχει προετοιμάσει πειθαρχική δίωξη εναντίον τους την οποία θα καταθέσει στην Κοσμητεία αν δεν ανακαλέσουν (!) τα λεγόμενα της απόφασης του Συλλόγου, ενώ δεν αποκλείει και των προσφυγή στην δικαιοσύνη (!).

Ο σύλλογος πήρε μέσα από το ΔΣ απόφαση που να καταγγέλλει την αυθαιρεσία  του εν λόγω καθηγητή που αν μη τι άλλο προσβάλλει την αρχή της ισότητας καθότι εισάγει διάκριση στον τρόπο εξέτασης των φοιτητών με κριτήρια που δεν προβλέπονται από κάπου. Δεν συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση η ανάδειξη και η καταγγελία του γεγονότος, από την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο καθηγητής γραπτώς δεν το διαψεύδει, αντίθετα δηλώνει πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. Το ίδιο ισχύει και για την παράσταση διαμαρτυρίας ως μέσο για την ενημέρωση της απόφασης του συλλόγου, όταν μάλιστα αυτή ζητείται να πραγματοποιηθεί και στις ώρες ακρόασης του καθηγητή.

Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης οποιασδήποτε αντίδρασης μέσα στον χώρο της σχολής, στοχοποιώντας φοιτητές που αντιδρούν απέναντι σε κατάφωρες αυθαιρεσίες. Γίνεται πλέον ξεκάθαρος ο ρόλος που έρχεται να παίξει η αστική πολιτική γύρω από την κατάργηση του ασύλου και τους φοιτητικούς συλλόγους με το νόμο Κεραμέως ο οποίος καθιστά πειθαρχικά παραπτώματα τις πολιτικές και συνδικαλιστικές πρακτικές των Φοιτητικών Συλλόγων και συνολικά τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Μέσα από τις πειθαρχικές διώξεις -τις οποίες όπως φαίνεται κάποιοι περίμεναν με αγωνία να εφαρμόσουν-, την αστυνόμευση και την διάλυση οποιασδήποτε μορφής συνδικαλισμού και συλλογικής διεκδίκησης, και την ώρα που η κυβέρνηση ζητά από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας, με τον νέο νόμο προβλέπονται πειθαρχικά συμβούλια που θα κληθούν να διαγράφουν οριστικά φοιτητές ή να ορίζουν ποινές 3 χρόνων φυλάκισης σε φοιτητές που τελούν πράξεις “παραβατικές” στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών, επιχειρείται οι φοιτητές να μένουν μακριά από την συλλογική διεκδίκηση και τον οργανωμένο αγώνα, έρμαια σε οποιαδήποτε μορφής αυθαιρεσία και επίθεσης στα  συμφέροντά τους, χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα αμφισβήτησης.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι εδώ και χρόνια έχουν αποτελέσει το μέσο εξασφάλισης των φοιτητικών συμφερόντων και έχουν προστατέψει τους φοιτητές, όχι μόνο από κάθε μορφής αυθαιρεσία αλλά και από οποιαδήποτε προσπάθεια πειθαρχικής ή νομικής δίωξης σαν μέσο φίμωσης των διεκδικήσεων τους! Έτσι και φέτος, που ο φοιτητικός σύλλογος νομικής κατάφερε τόσο μαζί με τους υπόλοιπους, να μπλοκάρει την εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως, όσο και να εγγυηθεί ανθρώπινους όρους σπουδών μέσα στην "ζούγκλα" της τηλεκπαίδευσης, κινείται μια διαδικασία εκδικητικής δίωξης εις βάρος συνδικαλιστών μελών του φοιτητικού συλλόγου. Δεν θα τους περάσει! Είναι έκφραση ακραίας στοχοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά και του ίδιου του φοιτητικού συλλόγου.

Η στοχοποίηση των 2 συναδελφισσών συνδικαλιστριών αποτελεί στοχοποίηση ολόκληρου του φοιτητικού σώματος και των συνδικαλιστικών οργάνων. Ο Μαθιουδάκης όχι μόνο στοχοποιεί τις δύο συναδέλφισσες μας που απέστειλαν το ψήφισμα αλλά ζητάει τα ονόματα όλων των συναδέλφων που υπέγραψαν το ψήφισμα σε μια άνευ προηγουμένου παράκαμψη των συλλογικών αποφάσεων καθώς δεν πρόκειται για έκφραση προσωπικής άποψης αλλά για μεταφορά της απόφασης του φοιτητικού συλλόγου. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια του εγγράφου που κοινοποίησαν οι πρυτανικές αρχές σε προέδρους τμημάτων και κοσμήτορες, έγγραφο με το οποίο η ελληνική αστυνομία ζητά ονόματα συνδικαλιστών. Τέτοιες πρακτικές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την αυτοτέλεια των συλλογικών οργάνων μέσα στα πανεπιστήμια, με τις συλλογικές διεκδικήσεις και κατοχυρώσεις των φοιτητών.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να στοχοποιούν συναδέλφους και συναδέλφισσες μας και να τους τρομοκρατούν απειλώντας τους με μηνύσεις και πειθαρχικά είναι βαθιά νυχτωμένοι. Οι φρονηματικές διώξεις συναδέλφων δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από το φοιτητικό κίνημα! Κάνουμε ξεκάθαρο ότι οποιοσδήποτε απειλεί και εκβιάζει φοιτητές  με μεθόδους που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές στιγμές αυταρχισμού για  το πανεπιστήμιο δεν έχει καμία θέση στις Σχολές!

Απαιτούμε :

  • Να καταγγείλει η κοσμητεία την στάση του διδάσκοντα και να δεσμευτεί πως δεν θα στηθεί κανένα πειθαρχικό συμβούλιο εις βάρος των φοιτητών.
  • Ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών στην εξεταστική διαδικασία! Καμία καθηγητική αυθαιρεσία!
  • Απόσυρση των απειλών τώρα!
  • Καμία σκέψη  για πειθαρχικά! Καμία εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως!

Ως Φοιτητικός Σύλλογος καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία και στο γραφείο του καθηγητή Μαθιουδάκη! Να δεσμευτεί ο εν λόγω καθηγητής ότι θα αποσύρει οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη και ότι δεν πρόκειται να απειλήσει ποτέ ξανά συνάδελφό μας για να τον φιμώσει! Η Κοσμητεία και το τμήμα να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να εκκινήσει πειθαρχικές διώξεις και να καταδικάσει αυτήν την μεθόδευση Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL