Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Προσφυγικό / 440 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο για την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / 440 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο για την Ευρώπη

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τουλάχιστον 440 παιδιά, εκ των οποίων τα 35 ήταν μωρά, και 33 έγκυες γυναίκες έχουν πεθάνει στα σύνορα της Ευρώπης και εντός της από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2021 στην προσπάθεια να φτάσουν την Ευρώπη και την... ασφάλεια, διαπιστώνει το πανευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιογράφων Lost in Εurope.

Το συμπέρασμα προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της λίστας της καμπάνιας του Δικτύου United for Intercultural Action με τίτλο “Θανατηφόρες Πολιτικές της Ευρώπης - Φρούριο”. Το δίκτυο United, το οποίο συγκροτήθηκε από το 1993 ύστερα από ένα σεμινάριο εναντίον του ρατσισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καταγράφει σε λίστα, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο, τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

“Το 1993, μέσω του δικτύου, λάβαμε μικρά αποκόμματα εφημερίδων για ανθρώπους που πνίγονταν στον ποταμό Νάισε μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας. Παρατηρήσαμε ότι δεν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά μια τραγωδία εν εξελίξει, έτσι ξεκινήσαμε να τα καταγράφουμε σε μια βάση δεδομένων. Από τότε μέχρι σήμερα η γραμματεία του δικτύου United (προσωπικό και εθελοντές) έχει καταγράψει στην βάση δεδομένων 44.764 θανάτους” εξηγεί στο Lost in Europe ο Geert Ates, συντονιστής της καμπάνιας και διευθυντής του United.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα στοιχεία αυτά, όπως μας αναλύει, προκύπτουν από τα περιστατικά που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ κάθε χώρας και κατά συνέπεια ο πραγματικός αριθμός των θανάτων δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενηλίκους. Η λίστα περιλαμβάνει θανάτους όχι μόνο στα σύνορα κάθε χώρας, αλλά και μέσα σε χώρους κράτησης ή φιλοξενίας, καθώς και αυτοκτονίες.

57 νεκρά παιδιά στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήσαμε από τη συγκεκριμένη λίστα για την περίοδο 2018 - Ιούνιος 2021, στην Ελλάδα καταγράφονται οι θάνατοι 57 παιδιών και στην πλειονότητά τους (όλα πλην 9) αφορούν τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, χερσαία και θαλάσσια, δηλαδή τα σύνορα της Ε.Ε.

Τα περισσότερα, όπως φαίνεται και στον χάρτη, αφορούν ναυάγια και αμέσως μετά ακολουθεί ο  Έβρος. Οι 9 αυτοί θάνατοι που καταγράφονται εκτός συνόρων αφορούν θανάτους είτε μέσα στο κέντρο όπου ζούσε το παιδί με τους γονείς του, όπως το παιδί στη Θήβα που χτυπήθηκε από φορτηγό που δεν το είδε, είτε τροχαία δυστυχήματα (6 θάνατοι) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

ΔΟΜ: 1 στα 4 παιδιά πεθαίνουν στη Μεσόγειο

Τους θανάτους των πληθυσμών σε κίνηση σε όλο τον κόσμο καταγράφει και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με το πρόγραμμα Missing Migrants από το 2014. Τα στοιχεία του ΔΟΜ συνδυάζουν τους δημοσιευμένους θανάτους στα ΜΜΕ και στοιχεία από τις εθνικές αρχές. Ωστόσο δεν περιλαμβάνει τους θανάτους που καταγράφονται μέσα σε κέντρα κράτησης ή άλλες δομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ το 25% -ή αλλιώς 1 στα 4- από τα παιδιά που πεθαίνουν στα ταξίδια της προσφυγιάς πεθαίνει στη Μεσόγειο και ακόμα ένα 22% στη βόρεια Αφρική. Σημειώνεται ότι ο ΔΟΜ κρατάει ξεχωριστά στοιχεία για τους θανάτους στη Μεσόγειο και ξεχωριστά για τους θανάτους σε όλη την Ευρώπη.

Σε ερώτηση του Lost in Europe για τους καταγεγραμμένους θανάτους παιδιών ο ΔΟΜ απάντησε ότι έχει καταγράψει τον θάνατο 64 παιδιών από το 2014 στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο τους θανάτους 838 παιδιών.

Η Frontex αρνείται κάθε ευθύνη για τις συνέπειες της αποτροπής

Το Lost in Europe ζήτησε από τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχολιασμό των στοιχείων, αλλά και ποιου οργανισμού είναι η ευθύνη για τους θανάτους αυτούς. Η Frontex απάντησε ότι “κάθε αθώος θάνατος είναι μια τραγωδία, αλλά είναι διπλά σπαραξικάρδια για παιδιά, το οποίο επίσης σημαίνει την εξαφάνιση αναξιοποίητων δυνατοτήτων και ευκαιριών”, σημειώνοντας ότι έχουν συμβάλει στη διάσωση 330.000 ανθρώπων και εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι ευάλωτοι παραπέμπονται στις εθνικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι βοηθούν επίσης στον εντοπισμό εγκληματικών συμμοριών που θέτουν τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο επισημαίνοντας τον ρόλο τον διακινητών στους θανάσιμους κινδύνους του προσφυγικού ταξιδιού και σε άκρως επιθετικό τόνο καταλήγει:

“Ας μην αγνοήσουμε αυτό το ουσιαστικό γεγονός προτού αρχίσουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο. Απορρίπτουμε έντονα τον ισχυρισμό σας ότι η υπηρεσία μας και οι υπάλληλοί της, που εργάζονται τόσο σκληρά για να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν ευάλωτες, ευθύνονται κάπως για αυτές τις τραγωδίες”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε απαντήσει μέχρι την ώρα που έκλεινε το φύλλο της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη με τα παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη από το 2018

* Η συντάκτρια της ΑΥΓΗΣ είναι μέλος του δικτύου Lost in Europe (lostineurope.eu). Το παρόν ρεπορτάζ του δικτύου θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα σε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία και Κροατία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL