Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ντόρα Μπακογιάννη / Για μηχανήματα καθαρισμού αέρα σε εσωτερικούς χώρους, λεφτά δεν υπάρχουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντόρα Μπακογιάννη / Για μηχανήματα καθαρισμού αέρα σε εσωτερικούς χώρους, λεφτά δεν υπάρχουν

screenshot ΣΚΑΪ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΣΚΑΪ

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να στηρίξει την εγκατάσταση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα ώστε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο να είναι διασφαλισμένο ότι η εστίαση δεν θα αναγκαστεί να ξανακλείσει σε περίπτωση τέταρτου κύματος της πανδημίας, όπως προέκυψε από την συζήτηση σε εκπομπή του ΣΚΑΪ μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του σεφ Λευτέρη Λαζάρου.

Ο κ. Λαζάρου αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση να δοθούν κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις εστίασης να εγκαταστήσουν μηχανήματα καθαρισμού αέρα και να λειτουργήσουν τους εσωτερικούς χώρους τους, ώστε να σωθούν και θέσεις εργασίας. «Είμαστε πολύ καιρό κλειστά, αυτό είχαμε ζητήσει τότε, να κρατήσουμε τους εσωτερικούς χώρους ανοιχτούς. Θα το βρούμε μπροστά μας τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο». Για την επιχείρησή του, είπε χαρακτηριστικά ότι «76 εργαζόμενοι χρειαζόμαστε και εργασία για να δουλέψουμε».

Η κα Μπακογιάννη σχολίασε σχετικά, για την παλαιότερη δήλωση του κ. Λαζάρου ότι δεν θα κάνει τον αστυνόμο για εμβολιασμένους και μη, ότι «δεν είναι προνόμιο το να μπει κανείς στον κλειστό χώρο του κ. Λαζάρου, -που αυτός είναι ο στόχος ... Προϋπόθεση σε όλη την ΕΕ είναι να είσαι εμβολιασμένος, η ζωή θα μας φέρει εκεί». Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα πρέπει να είναι ο κ. Λαζάρου που θα ελέγχει, η ίδια απάντησε «ο κ. Λαζάρου θα τους ρωτάει, όταν κλείνουν τραπέζι, αν είναι εμβολιασμένοι. Και αν η απάντηση είναι θετική, θα κλείνει το τραπέζι του».

Με εμφανή δυσφορία, ο κ. Λαζάρου διέκοψε και είπε «με όλο τον σεβασμό και με τα χρόνια που γνωρίζω την κα Μπακογιάννη, έχουμε επισκέπτες σε εξωτερικούς χώρους και εργαζόμενους σε εσωτερικούς χώρους, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αντιλαμβάνεστε την δυσκολία που συναντάμε σε θερμοκρασίες κουζίνας, που αυτόν τον καιρό ξεπερνούν και τους 45 βαθμούς Κελσίου, εμείς να εργαζόμαστε ο ένας κοντά στον άλλον. Πολλές φορές και η μάσκα δεν λειτουργεί, πρέπει να δούμε και αυτό που μαγειρεύουμε. Έχουμε τα κουταλάκια μιας χρήσης, δοκιμάζουμε, τα πετάμε, ξαναβάζουμε τη μάσκα. Ταυτόχρονα 3-4 εργαζόμενοι μπορεί να βρεθούμε χωρίς μάσκα την ίδια στιγμή. Αντιλαμβάνεστε ότι επιβάλλονται τα μηχανήματα που καθαρίζουν και φιλτράρουν τον αέρα, στο χώρο αυτό, στους χώρους αυτούς».

«Οι εργαζόμενοι στα επισιτιστικά επαγγέλματα έχουμε το βιβλιάριο υγείας», συνέχισε. «Εγώ είπα να πείσω και τον εργαζόμενό μου, τον συνεργάτη, να εμβολιαστεί. Θα τον παρακαλέσω να το κάνει -και μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα. Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο να βγω από την κουζίνα, εγώ ή άλλος εργαζόμενος, να ζητήσω πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον κάθε πελάτη. Εκεί πρέπει η ίδια η Πολιτεία, οι λοιμωξιολόγοι, να πείσουν τον αρνητή να μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού».

«Εγώ δεν έχω αντίρρηση για τα μηχανήματα, το ερώτημα είναι ποιος θα τα πληρώσει, ποιος θα μπορέσει αύριο το πρωί; Ήδη ο κορωνοϊός έχει κοστίσει 40 δισ. ευρώ» είπε η κα Μπακογιάννη, μεταφέροντας ευθέως το θέμα σε επίπεδο κυβερνητικών επιλογών και χρηματοδότησης επενδύσεων στην εστίαση για τον περιορισμό της πανδημίας.

Καθώς οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να «πετάξουν το μπαλάκι» στον σεφ για το αν θα «ρισκάρει στο μαγαζί του» να βάλει έναν εμβολιασμένο πελάτη δίπλα σε έναν ανεμβολίαστο, ο κ. Λαζάρου έθεσε το δικό του ερώτημα: «στα λεωφορεία θα βάλουμε εισπράκτορα να ζητάει πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπει μέσα; Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρέπει να πείσουμε αυτόν τον αρνητή να εμβολιαστεί. Είναι καλό για την οικογένειά του, τους συνεργάτες του, τους συναδέλφους του, τη γυναίκα και τα παιδιά του. Πρέπει να πειστεί, να βρούμε έναν τρόπο να τον πείσουμε, οι γιατροί, οι λοιμωξιολόγοι, οι πολιτικοί, εμείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL