Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Νέος απεργιακός ξεσηκωμός ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Νέος απεργιακός ξεσηκωμός ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης

Απεργία 8ωρο
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μαζική αντίδραση με απεργία στις 16 Ιουνίου, στις αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης που καταργεί το οκτάωρο που υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ετοιμάζονται να δώσουν χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία αύριο– ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Στην απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου θα συμμετέχουν η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τα ναυτεργατικά σωματεία.

Η ΑΔΕΔΥ, η οποία διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος υπογραμμίζει ότι «αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί!».

Παράνομη έως τις 10 το πρωί της Τετάρτης κρίθηκε από το Πρωτοδεικείο Αθηνών η απεργία της ΑΔΕΔΥ αργά το απόγευμα της Τρίτης, σε ό,τι αφορά την συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα ΜΜΜ, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων. Είχε προηγηθεί κατεπείγουσα αγωγή της Ν. Κεραμέως.

Στάση εργασίας από την ΓΣΕΕ την Τετάρτη και συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 16:00 στο Σύνταγμα αποφάσισε η Εκτελεστική της Επιτροπή, όπως και την στήριξη των πρωτοβουλιών  των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Σε στάσεις εργασίας αντί για 24ωρη απεργία, λόγω της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, προχωρούν τελικά τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ: Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 10 πρωί. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Λεωφορεία και τρόλεϊ: Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τις 17:00. Τις υπόλοιπες ώρες τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται κανονικά. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή αργότερα.

Οι συρμοί του προαστιακού αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες 12:00 - 16:00 λόγω της στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει για το ίδιο διάστημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τις 17:00, καθώς το Συνδικάτο Εργαζόμενων θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΘ. Οι λεωφορειακές γραμμές θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Απεργούν και τα ναυτεργατικά σωματεία

Απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη και οι ναυτεργάτες, παρά το γεγονός ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Η ΠΝΟ, έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως τις  23:59 της ίδιας ημέρας.

«Να μη λείψει κανείς από την περιφρούρηση της αυριανής απεργίας, όλοι στους καταπέλτες των πλοίων» καλούν τα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά τη σημερινή απόφαση του πρωτοδικείου.

«Στο μακρύ κατάλογο των εκβιαστικών μεθοδεύσεων των εφοπλιστών και των επαίσχυντων αποφάσεων των Πρωτοδικείου Πειραιά, όπως και η σημερινή, που έκρινε την απεργία των ναυτεργατών στις 16 Ιούνη παράνομη, απαντάμε ότι θα κουρελιαστούν στους καταπέλτες των πλοίων, από την μαζική - μαχητική συμμετοχή, των ναυτεργατών και στην αλληλεγγύη των εργαζομένων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση καλώντας σε συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 10 το πρωί..

Οι διοικήσεις των σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ προσθέτουν ότι «ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, δεν θα κριθεί σε καμία αίθουσα δικαστηρίου».

24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας

Το απόγευμα της Δευτέρας κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας αποφάσισε την μετατροπή της στάσης εργασίας που είχε εξαγγείλει, σε 24ωρη απεργία, την Τετάρτη 16 Ιουνίου και συλλαλητήριο, στις 18:00 στην πλ. Συντάγματος, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με το ΕΚΑ, το νομοσχέδιο αντί να βελτιώνεται έστω και σε κάποια άρθρα, μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. «Αυτό το νομοσχέδιο δε διορθώνεται, αποσύρεται» σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ενημερώνει ότι  στηρίζει κάθε απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων αυτού του διημέρου.

ΠΟΕΔΗΝ: Συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 16/6

Την Τετάρτη 16/6 συμμετέχουμε μαζικά, αποφασιστικά στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, με σκοπό την απόσυρση του νομοσχεδίου που κατεδαφίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, τονίζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Τετράωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Με τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου (14.00 - 18.00) σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Εξαιρούνται μόνο όσοι καλύψουν δεκάλεπτο απεργιακό δελτίο ειδήσεων για τις συγκεντρώσεις και τη συνεδρίαση της Βουλής σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και την ΕΡΤ, καθώς και οι εργαζόμενοι που εργάζονται στις ιστοσελίδες και το ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα καλύψουν τις κινητοποιήσεις και τη συνεδρίαση της Βουλής καθώς και την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL