Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Κορωνοϊός / Δεκτοί τουρίστες και με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δεκτοί τουρίστες και με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ

Τουρισμός
Eurokinissi

Στην εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επισήμανε ότι θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και τουρίστες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί και με εμβόλια τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα από τις ευρωπαϊκές αρχές όπως είναι το ρωσικό, κινέζικα εμβόλια καθώς και άλλων χωρών.

Όπως ανακοίνωσε, η Επιτροπή έκανε αποδεκτά τα εμβόλια που δεν χορηγούνται στην ΕΕ και τη χώρα μας, αφού δεν έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, για την είσοδο των τουριστών στη χώρα, ως «πιστοποιητικού εμβολιασμού». Όπως είναι τα εμβόλια NOVAVVAX, Sinopharm, Sputnik-V και άλλα τρία εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό. Η είσοδος των τουριστών στη χώρα θα γίνεται  με αρνητικό μοριακό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης και δειγματοληπτικός αριθμός rapid test στο αεροδρόμιο.

Η Β. Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν 34% λιγότερες διαγνώσεις (περίπου 6.500), ενώ ο 7ήμερος κυλιώμενος μέσος όρος κρουσμάτων έπεσε για πρώτη φορά μετά από καιρό κάτω από τα 1.000, στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Καταγράφεται σημαντική μείωση κρουσμάτων στους άνω των 55 ετών, ενώ η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 36 έτη. Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα, ανέφερε, παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και το Rt στην επικράτεια είναι στο 0,83%.

Όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι 9.500, ενώ στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 1.700 ασθενείς με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος των θανάτων μειώθηκε στους 28 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται, όπως και η πίεση στο σύστημα Υγείας.Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 34% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν μειώθηκε σε ποσοστό 19%, ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Έγινε επίσης αναφορά σε υποομάδα της επιτροπής η οποία σχεδιάζει μέτρα πρόληψης εξάρσεων της πανδημίας για το καλοκαίρι.

https://youtu.be/gHK6N7FsVxA

Τουρισμός και πανδημία

Όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου από την υποομάδα της επιτροπής επικαιροποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα ώστε να περιοριστεί τυχόν διάδοση από την εσωτερική μετακίνηση πολιτών το καλοκαίρι, αλλά και την είσοδο τουριστών. Έτσι θα υπάρξουν:

  • Καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.
  • Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας θα γίνεται με τη συμπλήρωση του σχετικού PLV, αλλά και την υποχρέωση αρνητικού τεστ, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στο αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιεί αλγόριθμό ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL