Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΜΕΘ: Τελικά και οι επτά ήταν υπέροχες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΘ: Τελικά και οι επτά ήταν υπέροχες;

ΜΕΘ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη τον πρεσβύτερο μπαινοβγαίνοντας ως ασθενής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με Ειδικά Δικαστήρια εις βάρος του και με πολλές άλλες δυσάρεστες λεπτομέρειες στα προσωπικά και τα κομματικά του δεδομένα.  Έφερε όμως αποτέλεσμα, αν και δεν ήταν πια σε θέση να το αξιοποιήσει προσωπικά και έμεινε η επιτυχία του παρακαταθήκη στους επιγόνους. Εκείνοι οι επίγονοι «έβλαπταν τη Συρία εξίσου», όπως θα έλεγε ο Αλεξανδρινός ή, πιο απλά, αποδείχτηκαν αχαΐρευτοι, όπως θα έλεγε ο απλός άνθρωπος. Ωστόσο η Δεξιά, ακόμη κι έτσι, βρέθηκε στο καναβάτσο για διψήφιο αριθμό ετών. Θυμήθηκα γεγονότα τριάντα χρόνων πίσω για να μην καταφύγω στην μπανάλ σύγκριση του τι πολιτικές συνέπειες θα είχαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την πανδημία αν τυχόν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολιτευόταν ο Κ. Μητσοτάκης.

Κάτι συμβαίνει με τα στοιχεία

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας τρομακτικά στοιχεία για τη θνητότητα στις ΜΕΘ. Πρόκειται για το «θαύμα» του Μωυσέως, που έκανε τάχα σε έξι μήνες για το ΕΣΥ όσα δεν κάνανε οι «άλλοι» σε τριάντα χρόνια... Δεν ξέρω αν ο Σ. Τσιόδρας εζήλωσε δόξα Κάμινγκς και ενημέρωσε για υπερδιπλάσια θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ απ’ ό,τι έχουν οι ευρωπαϊκές, και κυρίως διπλάσια της αναφερομένης από την καθηγήτρια Κοτανίδου κατά τις επίσημες ενημερώσεις του υπουργείου. Ψεύδετο άραγε η επιστήμων;

Ακόμη δεν είναι σαφές το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την αναφερόμενη ως τουλάχιστον 59% θνητότητα, γιατί οι υπόλοιποι 41% δεν αναφέρονται ως επιβιώσαντες, αλλά απλώς ως εξελθόντες από τις ΜΕΘ! Φαίνεται ότι ο ΕΟΔΥ μετά έχασε τα ίχνη τους και δεν ξέρει αν τελικά πήραν εξιτήριο ή «ξανάμπλεξαν σε παλιοϊστορίες».  Ίσως πάλι να μας δίνει ο ΕΟΔΥ τις δυσάρεστες ειδήσεις λίγο-λίγο - για το καλό μας (https://www.avgi.gr/koinonia/388357_ufesi-tis-pandimias-kai-toyrismos).

Το χειρότερο πίσω από τους αριθμούς αυτούς είναι η βεβαιότητα ότι υπάρχουν ΜΕΘ δύο ταχυτήτων. Η VIP ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», που εξειδικεύεται σε αρχιεπισκόπους, υπουργούς, βουλευτές, δημοσιογράφους κ.ο.κ., έχει πράγματι θνητότητα συγκρίσιμη με τα διεθνή στάνταρ. Θρυλείται ότι διαθέτει και θεραπευτικές δυνατότητες μη διαθέσιμες αλλού. Ικανοποιητική επίδοση αναφέρεται και για άλλες ΜΕΘ στις μεγάλες πόλεις. Οπότε, η υπερβάλλουσα θνητότητα δεν μπορούσε παρά να είναι προϊόν σοβαρών ανισοτήτων. Το υποπτευόμαστε τώρα, ενώ ο ΕΟΔΥ το ξέρει από καιρό και δεν δίνει στη Βουλή τα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα αν και ζητούνται από τον Νοέμβριο. Προφανώς όταν χαρακτήριζαν πολιτικές ύαινες όσους ζητούσαν τότε ενημέρωση, γνώριζαν... (https://www.protothema.gr/politics/article/1072640/kodozamanis-o-suriza-perimenei-os-politiki-uaina-na-stravosei-i-pandimia/).

ΜΕΘ με θνητότητα 100%

Αγρίνιο, Πύργος, Κέρκυρα,  Έδεσσα, Κόρινθος, Σέρρες δημοσιεύτηκαν ήδη στον Τύπο ως περιπτώσεις νοσοκομείων με θνητότητα στις ΜΕΘ Covid που πλησιάζει ή φθάνει το 100%. Παρόμοιες καταγγελίες είχε κάνει παλιότερα για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κιλκίς ο τέως υφυπουργός Υγείας Κ. Κιλτίδης (Ν.Δ.). Η δημοσιογραφική έρευνα και η αποκοτιά συγκεκριμένων υγειονομικών έφερε στην επιφάνεια τα «νέα». Νέα ήταν για τους πολλούς, δεδομένου ότι στους λίγους ήταν γνωστά προ πολλού.  Όσοι έπαιρναν τις αποφάσεις για το ποιος θα μείνει σ’ αυτές τις Μονάδες και το ποιος θα φύγει ή ακόμη το ποιος θα μεταφερθεί σ’ αυτές από μακριά(!) νομιμοποιούνταν άραγε να κρατάνε τα στοιχεία κρυφά; Οι οικογένειες όσων είχαν αυτή την «τύχη» να βρεθεί κλίνη σ’ αυτές τις ΜΕΘ δεν δικαιούνταν να γνωρίζουν;

Η κυβέρνηση έκρινε ότι σε ένα νοσοκομείο από αυτά (Αγρίνιο) αντικειμενικά υπεύθυνος ήταν ο διοικητής ως επικεφαλής. Κρίνοντας με ίσο τρόπο ίσες περιπτώσεις, θα περίμενε κανείς ότι η στοιχειώδης έννοια δικαιοσύνης θα οδηγούσε στην αποπομπή και των υπόλοιπων διοικητών, καθώς και των εμπλεκόμενων διοικητών ΥΠΕ. Βέβαια, σ’ αυτή τη διακυβέρνηση δεν έχει καμιά δουλειά ο Αριστοτέλης, μια Αριστοτελία μόνο, και πολύ της είναι.

Μιλώντας για εκατοντάδες ανθρώπους που κατέληξαν σ’ αυτές τις ΜΕΘ μιλάμε και για εκατοντάδες οικογένειες που προσπαθούν να διαχειριστούν το πένθος τους και μαθαίνουν εκ των υστέρων ότι ο άνθρωπός τους έδινε μια μάχη καταδικασμένη εξαρχής. Ούτε απέναντι σ’ αυτούς οφείλεται κάποια εξήγηση;

Η είδηση που εξαφανίστηκε

Στην ειδησεογραφία των ημερών η είδηση εξαφανίστηκε για λόγους γνωστούς. Σ’ αυτούς τους νομούς η αντιπολίτευση διαθέτει πολυπληθή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά οι πλείστοι των βουλευτών της σιώπησαν μπροστά στο ακανθώδες ζήτημα. Σε μια τηλεοπτική εκπομπή ένας εκ των βουλευτών αυτών αντιμετώπιζε με άνεση στην αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο μια ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στο τέλος εκείνη του είπε ότι επειδή τα πράγματα πάνε πολύ καλά στην πανδημία, τεχνηέντως προσπαθεί η αντιπολίτευση να αλλάξει την ατζέντα. Ο βουλευτής, που την προηγουμένη είχε μάθει την κακή τύχη όλων των νοσηλευόμενων συμπατριωτών του στη ΜΕΘ, το κατάπιε!

Πληροφορήθηκα και για μια εκδήλωση που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ανισότητες στην πανδημία. Υπάρχει σήμερα πιο επίκαιρη ανισότητα από το να είσαι Κερκυραίος, Αγρινιώτης, Πυργιώτης, Σερραίος κ.ο.κ.; Οι ανισότητες των λαών που δεν έχουν ακόμη εμβόλια είναι μεν μεγαλύτερες, αλλά και πολιτικά ανώδυνες.

Τέλος, παρακολουθώντας τον διαγκωνισμό πρυτάνεως ΑΠΘ και αστυνομικών για την τήρηση της τάξης στο πανεπιστήμιο, θυμήθηκα ότι πρόκειται για τον κτηνίατρο που μεταμφιέστηκε σε παθολόγο προκειμένου να εμβολιαστεί εκτός σειράς τον Γενάρη.  Ότι υποδύεται ανερυθρίαστα ακόμη το δημόσιο πρόσωπο αυτός ο ακροδεξιός αποτελεί ευθύνη και όσων δεν ανέδειξαν το σκάνδαλο της κλοπής στη σειρά εμβολιασμού. Αν τον είχε καλέσει ο εισαγγελέας, δεν θα είχε χρόνο για τηλεμφανίσεις.

Οι αντιδράσεις ταμπού φαίνεται πως κυριάρχησαν σε ένα θέμα με τόσες συγκλονιστικές πολιτικές, επιστημονικές, ηθικές και νομικές πλευρές. Μεταξύ άλλων, υπήρξε σαφές το υπονοούμενο και προς όσους κατήγγειλαν, αποκάλυψαν, δημοσιοποίησαν κ.λπ. Δεν ενδιαφερόμαστε για τέτοια αντιπολίτευση… Όπως λένε και στην Κρήτη, ας το «κατουμώσουμε» λοιπόν όλοι μαζί, εχθροί και φίλοι του ΕΣΥ.

* Ο Παναγιώτης Τζανετής είναι γιατρός, πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL