Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Προσφυγικό / Όχι ακόμα έναν χειμώνα σε τέντες λέει η ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Όχι ακόμα έναν χειμώνα σε τέντες λέει η ΕΕ

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε “τέντες” στα ελληνικά νησιά δεν θα περάσουν τον επόμενο χειμώνα τα ίδια με πέρσι έστειλε η αρμόδια για ζητήματα μετανάστευσης Ευρωπαία επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

Η Γιόχανσον μετέφερε πως ο Έλληνας υπουργός “υποσχέθηκε ότι θα επιλύσει αυτό το ζήτημα”, ενώ ο Ν. Μηταράκης αναφέρθηκε στις υπό κατασκευή νέες δομές στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν το καλοκαίρι του 2021. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για τα κέντρα στη Λέσβο και τη Χίο βρίσκονται στη διαδικασία διαγωνισμού και υποσχέθηκε ότι εάν δεν είναι έτοιμα μέχρι τότε, η κυβέρνηση έχει σχέδιο “έκτακτης ανάγκης”.

Ταυτόχρονα, κληθείς να σχολιάσει τα “παράπονα” από χώρες όπως η Γερμανία για δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων, ο Ν. Μηταράκης επανέλαβε αυτό που είχε γράψει και σε επιστολή του προς την επίτροπο, ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον που έχει άσυλο να μετακινηθεί στην Ευρώπη. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα με το γερμανικό δικαστήριο και γι΄ αυτό δεν επιστρέφονται μετά από 90 μέρες στην Ελλάδα, ενώ παρέπεμψε και στα “μέτρα λιτότητας” που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από το 2010, με αποτέλεσμα τη μείωση υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι έχουν επηρεάσει περισσότερο τους Έλληνες πολίτες παρά τους πρόσφυγες.

Οι Ι. Γιόχανσον και ο Ν. Μηταράκης συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, μετά από μήνες που συζητιούνται συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Η επίτροπος Γιόχανσον τόνισε στον Έλληνα υπουργό τη σημασία να υπάρξει μια νέα ανεξάρτητη υπηρεσία που θα ελέγχει τέτοια περιστατικά. Επιπλέον, υπενθύμισε στον Ν. Μηταράκη την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης των προσφύγων.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κανόνια ήχου που ενδέχεται να τοποθετηθούν στα σύνορα στον Έβρο για την αποτροπή παράνομης εισόδου στη χώρα, ο Ν. Μηταράκης υπεραμύνθηκε της χρήσης τους, υποστηρίζοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με τρόπο που δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, με τρόπο που μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της Ε.Ε. χωρίς να θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο”.

“Τα επιχειρησιακά ζητήματα τα χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία και μπορώ να πω ότι τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν άριστες επιδόσεις στην προστασία των ανθρώπινων ζωών στα σύνορα και στο Αιγαίο, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια”, είπε.

Η Ι. Γιόχανσον επανέλαβε ότι η Ε.Ε. δεν έχει χρηματοδοτήσει αυτά τα κανόνια και εξέφρασε την ελπίδα ότι “σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα”. “Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί” είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία επί παραβάσει. “Κατά τη γνώμη μου, είναι περίεργος τρόπος προστασίας των συνόρων σου” πρόσθεσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL