Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Εμβολιασμοί / Κάτι (δεν) τρέχει με τους αριθμούς που ακούμε από επισήμους και ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμοί / Κάτι (δεν) τρέχει με τους αριθμούς που ακούμε από επισήμους και ΜΜΕ

ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση στα τηλεοπτικά πάνελ για το αν φταίνε οι γηραιότεροι που δεν επιταχύνει ο εμβολιασμός κατά της covid-19, εάν είναι ή δεν είναι σωστό να προχωρήσει η Ελλάδα σε μαζικό εμβολιασμό ανηλίκων πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και άλλα συναφή. Αυτή η συζήτηση γίνεται την ώρα που η Ελλάδα παραμένει εκτός λίστας «πράσινων» τουριστικών προορισμών και η θερινή σεζόν έχει ξεκινήσει με πολύ μεγάλη ανησυχία για τον πυλώνα της εθνικής οικονομίας.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβανόμενη ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού θα «χαντακώσουν» την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, εξήγγειλε λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων όλη την εβδομάδα ως τις 24.00 (και τις Κυριακές), ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε ειδική επιχείρηση εμβολιασμού για νησιά με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, καθώς είχαν αφεθεί ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού όπως η Ρόδος να έχουν μονοψήφιο ποσοστό πλήρους εμβολιασμού στους μόνιμους κατοίκους.

Ακολούθησαν τον Μάιο πηχυαίοι τίτλοι στα ΜΜΕ και θριαμβευτικές δηλώσεις για αύξηση του ρυθμού χορήγησης δόσεων πάνω από τις 100.000 ημερησίως. Προ ημερών ωστόσο έγινε γνωστό ότι σε περιοχές όπως η Σάμος το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω... έλλειψης ενδιαφέροντος για εμβολιασμό. Τι ισχύει τελικά;

Τα στοιχεία που δίνει επισήμως το emvolio.gov.gr ξεκινούν με το παράδοξο να μην αναρτούν στοιχεία για μία ημέρα ανά επταήμερο, ενώ δεν φαίνεται η αμέσως επόμενη ημέρα να αθροίζει στοιχεία διημέρου (αν θεωρήσει κανείς ότι την προηγουμένη ήταν αργία).

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑ
emvolio.gov.gr

Έτσι, ενώ καταγράφονται από τις 5 Μαΐου αριθμοί άνω των 100.000 δόσεων ημερησίως για λίγες ημέρες, αν κάποιος συγκρίνει την 1η και την 31η Μαΐου θα δει ότι οι συνολικές δόσεις που χορηγήθηκαν τον τελευταίο μήνα της άνοιξης ήταν ελαφρά λιγότερες από 2,5 εκατομμύρια. Κατά μέσο όρο, στις 31 ημέρες του Μαΐου χορηγούντο οριακά πάνω από 80.000 δόσεις.

Παρά ταύτα, στις 10 Μαΐου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όχι απλώς δήλωνε πως τον Ιούνιο θα εμβολιάζονται 100.000 ημερησίως, αλλά έκανε λόγο για 3,5-4 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, δηλαδή για πάνω από 130.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Δυστυχώς γι' αυτόν και κυρίως για εμάς, οι πρώτες τρεις ημέρες του Ιουνίου, δεν ξεπέρασαν καν τις 100.000 (κινήθηκαν μεταξύ 94.194 και 99.462). Είτε χρειάζεται μία νέα καμπάνια που θα παρακινήσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, είτε χρειάζονται μέτρα που θα καταστήσουν «θελκτικούς» τους εμβολιασμούς με αντικίνητρα, είτε χρειάζονται απλώς προσλήψεις προσωπικού και εξασφάλιση χώρων για την πραγματοποίησή τους, καλό θα είναι να υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις αριθμητικών μεγεθών και εξηγήσεις για την εξέλιξή τους. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών και εργαζόμενων προσπαθεί να σχεδιάζει τις κινήσεις του τους επόμενους μήνες, με βάση αυτά ακριβώς τα στοιχεία.

Με βάση τις ανακοινώσεις θα έπρεπε να είμαστε πάνω από τις 150.000

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε και αυτός την μεγάλη απόκλιση μεταξύ εξαγγελιών και πραγματικών αριθμών στην εθνική επιχείρηση εμβολιασμού.

«Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000» ημερησίως. Κατά τον ίδιο, θα έπρεπε να είναι «πάνω από 150.000 για να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που θα παραλάβουμε ... δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι δεν πάμε να εμβολιαστούμε ή αν δεν έχουν έρθει τα εμβόλια. Πρέπει να το ξεκαθαρίσει κάπως αυτό το υπουργείο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL