Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Προσφυγικό / Πρόγραμμα Helios και δομές φιλοξενίας σταδιακά στα χέρια του υπουργείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Πρόγραμμα Helios και δομές φιλοξενίας σταδιακά στα χέρια του υπουργείου

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στα χέρια του ελληνικού κράτους αναμένεται να περάσει και το πρόγραμμα ένταξης Ηelios και σταδιακά και άλλες δραστηριότητες διαχείρισης των δομών της ενδοχώρας σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τον επικεφαλής του γραφείου του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα Τζιανλούκα Ρόκο.  Όπως εξήγησε ο Τζ. Ρόκο, το πρόγραμμα Helios χρηματοδοτείται μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης από την Ε.Ε., γεγονός που θέτει περιορισμούς - π.χ. δεν μπορούν να ενταχθούν αναπτυξιακές δραστηριότητες.  Όταν τελειώσει το υπάρχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Helios, αναμένεται αυτό να περάσει στο ελληνικό κράτος όπως τόνισε και έτσι να μπορούν να ενταχθούν και δράσεις για επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση για τράφικινγκ κ.λπ.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν ότι αποφασίστηκε ως βέλτιστη πρακτική, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το πρόγραμμα να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF), με διάρκεια τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 - 2027.

Για τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας ο ΔΟΜ αναμένεται σταδιακά να αποσυρθεί από τη διαχείρισή τους και να αναλάβει το ελληνικό κράτος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση. Ωστόσο, ο ΔΟΜ, όπως διευκρίνισε θα παραμείνει για ηπιότερες δραστηριότητες. Ο επικεφαλής του ΔΟΜ αναφέρθηκε άλλωστε και στη μετάβαση της διαχείρισης του προγράμματος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων παραδεχόμενος ότι θα υπάρξει μείωση θέσεων.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των διαμενόντων στις δομές, ο Τζ. Ρόκο είπε πως είχε σχετική επικοινωνία με το υπουργείο, το οποίο τον διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο και θα ξεκινήσουν τέλη Μαΐου, καθώς και ότι η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι αιτούντες και πρόσφυγες να εμβολιαστούν στα υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμού. Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι από πλευράς logistics θα ήταν πιο εύκολο σε κάποιες περιπτώσεις να σταλεί εμβολιαστικό κλιμάκιο και να γίνει ο εμβολιασμός εντός δομής.

Σχετικά δε με την κατασκευή τσιμεντένιων τοίχων σε τέσσερις δομές της ενδοχώρας (Μαλακάσα, Ριτσώνα, Πολύκαστρο, Διαβατά), ο Τζ. Ρόκο ένιψε τας χείρας του, σημειώνοντας ότι το υπουργείο ζητά, ο ΔΟΜ κάνει τις προτάσεις και μετά συζητούν το υπουργείο και το DG Home και αποφασίζουν. Είπε ότι έχουν συζητήσει με τις κοινότητες εντός των δομών αυτών και στην υπόμνηση δημοσιογράφου ότι οι συζητήσεις έγιναν μετά την έναρξη των εργασιών ανέφερε ότι δεν υπάρχει πάντα ομοφωνία και εντός της κοινότητας, με άλλους να ζητούν ασφάλεια και άλλους να το θεωρούν σαν το πρώτο βήμα μετατροπής σε κλειστή δομή. Ο ίδιος όμως φάνηκε να θεωρεί πως το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των διαμενόντων δεν θα επηρεαστεί από τις αλλαγές αυτές, αλλά ότι θα υπάρχει περισσότερος έλεγχος, άποψη που υπερασπίζεται και η κυβέρνηση.

Σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις σημείωσε ότι λαμβάνουν τέτοιες καταγγελίες και «υπάρχουν ζητήματα που τα έχουμε θέσει στις αρχές, καθώς και ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ και ότι σχετικά έχει μιλήσει και με τη Διεθνή Αμνηστία.

Κατά τα άλλα, εκτίμησε πως η κατάσταση στη χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει τον χαρακτήρα της έκτακτης ανάγκης του παρελθόντος και ότι είναι πιο διαχείρισιμη λόγω και της μείωσης των αφίξεων, ωστόσο σημείωσε ότι η μείωση έχει να κάνει και με την πανδημία και ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και εύθραυστο δεδομένου ότι η κατάσταση στις χώρες καταγωγής δεν έχει βελτιωθεί, ενώ πρόσθεσε ότι εξαρτάται και από τις εξελίξεις σε χώρες όπως το Αφγανιστάν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL