Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Προσφυγικό / Στέλνουν την Frontex στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Στέλνουν την Frontex στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Μετανάστες με βάρκα
EUROKINISSI

Για πρώτη φορά μετά τα 17 χρόνια από την ίδρυση της Frontex η αρχή θα απολογηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο αλλά και για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για μήνυση που έχει καταθέσει η οργάνωση νομικής βοήθειας Front-Lex, που ασχολείται με ζητήματα διεθνούς προσφυγικού δικαίου.

Η Front-Lex εκπροσωπεί δύο θύματα των push-back στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια γυναίκα από το Μπουρούντι και ενός ασυνόδευτου ανηλίκου από το Κονγκό, όπου έφθασαν στη Λέσβο το 2020 και προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Όπως αναφέρεται στη μήνυση συνελήφθησαν βίαια, τους λήστεψαν, τους απήγαγαν, τους κράτησαν παράνομα, και στη συνέχεια με χρήση βίας τους οδήγησαν στη θάλασσα, όπου εγκαταλείφθηκαν μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς μέσα ναυσιπλοΐας, νερό και φαγητό.

Οι αιτούντες ήταν θύματα και άλλων επιχειρήσεων επαναπροωθήσεων κατά την προσπάθεια να βρουν προστασία στην ΕΕ. Παρά τις αδιαμφισβήτητες και συντριπτικές αποδείξεις για σοβαρές και συνεχείς παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Frontex και ο εκτελεστικός διευθυντής της Fabrice Leggeri δεν διέκοψαν τις δραστηριότητες του Οργανισμού στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζουν κατάφωρα το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ και τον Κανονισμό της Frontex. Η Frontex και η πολιτική της Ελλάδας στοχεύουν στην αποτροπή της «μετανάστευσης» με κάθε κόστος.

Όπως τονίζει η οργάνωση, αυτή η συστηματική και εκτεταμένη επίθεση εναντίον των αιτούντων άσυλο παραβιάζει το δικαίωμα ασύλου, την απαγόρευση επαναπροωθήσεων και συλλογικών απελάσεων, και ισοδυναμεί επίσης με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με μορφή απέλασης. Είναι η πρώτη φορά που η Frontex παραπέμπεται στο Δικαστήριο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 17 χρόνια λειτουργίας της.

Η Front-Lex  υποστηρίζει ότι τόσο η Frontex, όσο και η πολιτική της Ελλάδας στοχεύουν στην αποτροπή της «μετανάστευσης» με κάθε κόστος. Αυτή η συστηματική και εκτεταμένη επίθεση εναντίον των αιτούντων άσυλο παραβιάζει το δικαίωμα ασύλου, την απαγόρευση επαναπροωθήσεων και συλλογικών απελάσεων και ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με μορφή απέλασης.

Οι δικηγόροι της οργάνωσης Ομέρ Σατζ και Ιφτάχ Κοέν δήλωσαν ότι «έχουμε πίστη ότι το Δικαστήριο θα ακούσει τα θύματα, θα δει αυτό που βλέπουν όλοι, θα υποχρεώσει τη Frontex να λογοδοτήσει και θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στα εδάφη και τις θάλασσες της Ε.Ε.». Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο είχε κατατεθεί εξώδικο των οργανώσεων νομικής βοήθειας Front-Lex και Legal Center Lesvos προς τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, με το οποίο τον καλούσαν να τερματίσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα λόγω των συστηματικών επιχειρήσεων επαναπροώθησης στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι εξετάζεται η εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης του Ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο, από ειδική ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου, που αναμένεται να καταθέσει σχετικό πόρισμα το επόμενο διάστημα. Η Frontex βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, της γνωστής OLAF, για επαναπροωθήσεις, κακοδιαχείριση και εργασιακή παρενόχληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL