Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Συνήγορος του Πολίτη / Αύξηση αυθαιρεσιών και έρευνες στο πόδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνήγορος του Πολίτη / Αύξηση αυθαιρεσιών και έρευνες στο πόδι

ΕΛΕΓΧΟΣ

Αύξηση των καταγγελιών, της τάξης του 26%, σε σχέση με το 2019 καταγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ), στην ετήσια έκθεσή του για το 2020, η οποία περιλαμβάνει και καταγγελίες για άσκηση βίας που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια ελέγχων τήρησης μέτρων κατά της Covid-19, με την πλειονότητα των καταγγελιών αυτών να αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, νέοι, αιτούντες άσυλο, μετανάστες. Μάλιστα στα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Επιπλέον, ο Συνήγορος παρέπεμψε τέσσερις περιπτώσεις προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη το 2020 “για τις τυχόν εκ μέρους του ενέργειες, ως πειθαρχικό προϊστάμενο των υπηρεσιών”.

“Τα στοιχεία αυτά, και ειδικά η αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των καταγγελιών από πολίτες, είναι ενδεικτικά του ευρύτερου φαινομένου, του 'γκρίζου αριθμού' των περιστατικών αυθαιρεσίας, για τα οποία η έλλειψη εμπιστοσύνης του φερόμενου ως θύματος για ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς ποινικούς και πειθαρχικούς ελέγχους αποτελεί καθοριστικό ανασταλτικό παράγοντα για την άσκηση του δικαιώματος του αναφέρεσθαι” σημειώνει ο Συνηγόρος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης.

Αναλυτικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη δέχτηκε συνολικά 263 υποθέσεις το 2020 για πράξεις ή παραλείψεις ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και υπαλλήλων των φυλακών, εκ των οποίων οι 253 ήταν εντός αρμοδιότητάς του. Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αφορούσαν περιστατικά αυθαιρεσίας από αστυνομικούς (248), τρεις αφορούσαν αναφορές κρατουμένων σε φυλακές και δύο το Λιμενικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο Εθνικός Μηχανισμός ενημερώθηκε για τα περιστατικά από την ΕΛ.ΑΣ., που του διαβίβασε τις σχετικές διαταγές για εσωτερικές έρευνες τις οποίες αποφάσισε να παρακολουθήσει, επιφυλασσόμενος και για δική του έρευνα. Όπως υπογραμμίζει η έκθεση, κατά το 2020 δεν παραπέμφθηκαν στον Συνήγορο υποθέσεις από το αρχηγείο του Λιμενικού, ενώ “από την αρχή λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού, το 2017, μέχρι και σήμερα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής απέχει πλήρως από τη διαβίβαση περιστατικών σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις των υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης, παρά τη σχετική παραίνεση της Ανεξάρτητης Αρχής”.

Από τις καταγγελίες που έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη, αφορούσαν: οι 115 προσβολή σωματικής ακεραιότητας ή υγείας, οι 64 προσβολή προσωπικής ελευθερίας, οι 24 συμπεριφορά με ρατσιστικό κίνητρο, οι 23 παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου, οι 13 βασανιστήρια και προσβολές κατά 137Α Π.Κ., οι 9 προσβολή ζωής και οι 5 προσβολή γενετήσιας ελευθερίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 90 υποθέσεις που εξετάστηκαν επί της ουσίας, 37 έρευνες αναπέμφθηκαν από τον Συνήγορο προς τη διοίκηση για συμπλήρωση της έρευνας και 53 έρευνες κρίθηκαν ότι δεν χρήζουν συμπλήρωσης, εκτός γενικών παρατηρήσεων για τη διεξαγωγή ερευνών σε παρόμοιες υποθέσεις.

“Είναι σημαντικό το ποσοστό του 41% των διοικητικών ερευνών που εξετάστηκαν επί της ουσίας, στις οποίες η Ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε τεκμηριωμένα τη συμπλήρωσή τους και θα πρέπει να προβληματίσει τη διοίκηση για τη βελτίωση της ποιότητας των εσωτερικών πειθαρχικών διαδικασιών”, επισημαίνεται και τονίζεται ότι “στην πλειονότητά τους (59%) οι έρευνες που ο Εθνικός Μηχανισμός έκρινε ότι χρήζουν συμπλήρωσης αφορούν καταγγελίες για προσβολή σωματικής ακεραιότητας ή υγείας”.

Στην έκθεση υπογραμμίζονται διαδικαστικά προβλήματα στις πειθαρχικές έρευνες της διοίκησης, όπως η παράλειψη διενέργειας τυπικής έρευνας, η παράλειψη ερευνητέων ζητημάτων (παράπλευρη κακοποίηση, ρατσιστικό κίνητρο κ.ά.), η παράλειψη εξέτασης αλλοδαπών κρατουμένων, η προβληματική αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και η μη αναζήτηση τρίτων μαρτύρων πέραν των αστυνομικών.

Τέλος, μεταξύ των νομοθετικών προτάσεων που καταθέτει ο Συνήγορος συγκαταλέγεται η πρόταση για εγκατάσταση καμερών και λήψη βιντεοληπτικού υλικού σε όλους τους χώρους αστυνομικής κράτησης και διατήρηση του σχετικού υλικού επί τρίμηνο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL