Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Προσφυγικό / Με μισές αλήθειες τρέχουν τις διαδικασίες για το νέο ΚΥΤ της Λέσβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Με μισές αλήθειες τρέχουν τις διαδικασίες για το νέο ΚΥΤ της Λέσβου

ΚΥΤ ΛΕΣΒΟΣ

Με μισές αλήθειες τρέχε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τις διαδικασίες για να ξεκινήσει η έναρξη εργασιών για το νέο ΚΥΤ της Λέσβου, που πρόκειται να αποτελέσει και το κέντρο πιλοτικής εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν.

Προχθές δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου με την οποία χορηγείται η άδεια χωροθέτησης και κατασκευής “της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Λέσβου στη θέση Βάστρια (Πλάτη) Λέσβου σε ωφέλιμη έκταση 245 στρεμμάτων”, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στη δημοσιευμένη απάντηση των ελληνικών αρχών στην επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντ. Μιγιάτοβιτς, την οποία υπέγραφε και ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης, η ελληνική πλευρά προσπαθούσε να πείσει την επίτροπο ότι το κέντρο δεν θα είναι κλειστό αλλά “ελεγχόμενο”.

Πέραν του παιχνιδιού με τις λέξεις, με το οποίο προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να δικαιολογήσει διεθνώς τα αδικαιολόγητα, η ουσία είναι ότι τα νέα κέντρα στα νησιά κατασκευάζονται ακριβώς στη λογική των κλειστών δομών, με τους αιτούντες άσυλο να έχουν τη λιγότερο δυνατή επαφή με τον “έξω κόσμο”.

Το παιχνίδι με τις λέξεις δεν σταματά όμως εκεί. Η απόφαση του υπουργείου μιλά για 245 στρέμματα ωφέλιμη έκταση, διαφημίζοντας ότι “η ωφέλιμη έκταση της εγκατάστασης θα είναι σημαντικά μικρότερη (-18%) του σημερινού προσωρινού ΚΥΤ Μαυροβουνίου (300 στρέμματα)”. Ωστόσο χθες δημοσιεύθηκε στη "Διαύγεια" η απόφαση “απευθείας σύναψης σύμβασης μίσθωσης γεωτεμαχίων στη θέση ‘Βάστρια’, μεταξύ των διοικητικών ορίων του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για την εγκατάσταση δομής τής παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 για την προσωρινή υποδοχή και φιλοξενία πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών αιτούντων άσυλο”. Πρόκειται ουσιαστικά για την ενοικίαση των εκτάσεων που ανήκουν σε 13 ιδιοκτήτες. Από αυτή την απόφαση προκύπτει όμως ότι το άθροισμα των εκτάσεων που το υπουργείο αποφάσισε να νοικιάσει είναι 415 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι, μόλις τη Δευτέρα 17 Μαΐου, είχαν δημοσιευθεί στη "Διαύγεια" οι αποφάσεις έγκρισης των συγκεκριμένων εκτάσεων καθώς και η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την οποία καλούνταν οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων για την κατασκευή της δομής να υποβάλουν εντός 30 ημερών στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις Μηταράκη κατά την παράδοση της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ στον δήμο, μέσα στον μήνα αναμένεται να δημοσιευτεί ο διαγωνισμός για Λέσβο και Χίο και, ανάλογα με την ταχύτητα ολοκλήρωσής του, υπολόγιζαν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα μέσα με τέλη καλοκαιριού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL