Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Αμπελόκηποι / Όταν επιβάτες απάντησαν κατάλληλα σε ρατσιστή οδηγό λεωφορείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμπελόκηποι / Όταν επιβάτες απάντησαν κατάλληλα σε ρατσιστή οδηγό λεωφορείου

Βίντεο από λεωφορείο
(SCREENSHOT/YOUTUBE.COM)

Νέο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς οδηγού λεωφορείου απέναντι σε επιβάτη με καταγωγή από την Αφρική καταγράφηκε σε βίντεο, προκαλώντας αντιδράσεις. Στην απαράδεκτη συμπεριφορά του οδηγού αντέδρασαν οι επιβάτες του λεωφορείου, δίνοντας μάθημα αλληλεγγύης.

Η καταγγελία για το περιστατικό έγινε μέσω της σελίδας «Μένουμε Ενεργοί» στο Facebook. Σύμφωνα με την καταγγελία την Δευτέρα σε δρομολόγιο λεωφορείου επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο οδηγός μετά από βρισιές που εξαπέλυσε από την θέση του, σταμάτησε για να κατεβάσει από το λεωφορεία τον μετανάστη από την Αφρική μαζί με τις αποσκευές του, προφασιζόμενος ότι οι αποσκευές του εμποδίζουν τη μετακίνηση των υπολοίπων επιβατών. Οι αποσκευές ήταν σε καροτσάκι λαϊκής αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και στις αρχές Μάιου όταν οδηγός λεωφορείου του ΟΑΣΑ με ρατσιστική συμπεριφορά, επιτίθεται λεκτικά σε μετανάστη αναγκάζοντάς τον να σηκωθεί από τη θέση του, για να καθίσει άλλη επιβάτης του λεωφορείου.

https://youtu.be/lSyAtfAby4M

Σύμφωνα με την περιγραφή, κατά την είσοδο στο λεωφορείο, ο οδηγός έκλεισε την πόρτα αλλά είχε μαγκώσει το ρούχο του μετανάστη. Δυο-τρία λεπτά πιο μετά και αφού ο επιβάτης είχε μπει πιο μέσα, ο οδηγός σταματάει το λεωφορείο.

«Φωνάζει για ώρα, δε θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε, αλλά έβριζε και του λέει να κατέβει κάτω, ξεκάθαρα επειδή ήταν μαύρος και μετανάστης. Ο οδηγός δεν περίμενε να υπερασπιστούμε τον συνεπιβάτη μας γι’ αυτό και στο βίντεο ακούγεται να λέει προς επιβάτη "Εσύ, τον υποστηρίζεις;" για να πάρει την απάντηση "Φυσικά και τον υποστηρίζουμε". Γενικά όλοι την έλεγαν στον οδηγό κ αυτό είναι παρήγορο» αναφέρεται στη σχετική καταγγελία.

Αναλυτικά η καταγγελία του περιστατικού:

«Χθες (σ.σ. Δευτέρα) σε λεωφορείο στην άνοδο της Αλεξάνδρας οδηγός σταμάτησε να κατεβάσει κάτω Αφρικανό που μπήκε μέσα με πράγματά του και όλο το λεωφορείο σύσσωμο κράξαμε τον οδηγό. Σε μία στάση μπήκε αυτό το παιδί με ένα καροτσάκι από αυτά της αγοράς (μικρότερο από καροτσάκι μωρού όχι ότι έχει σημασία). Το λεωφορείο είχε πολύ κόσμο.

Ο οδηγός έκλεισε την πόρτα αλλά είχε μαγκώσει το ρούχο του μετανάστη. Φώναξα στον οδηγό να ανοίξει, την άνοιξε την ξανάκλεισε. Δυο-τρία λεπτά πιο μετά και αφού ο επιβάτης είχε μπει πιο μέσα, ο οδηγός σταματάει το λεωφορείο.

Φωνάζει για ώρα, δε θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε, αλλά έβριζε και του λέει να κατέβει κάτω, ξεκάθαρα επειδή ήταν μαύρος και μεταναστης. Ο οδηγός δεν περίμενε να υπερασπιστούμε τον συνεπιβάτη μας γι' αυτό και στο βίντεο ακούγεται να λέει προς επιβάτη ''Εσύ, τον υποστηρίζεις;'' για να πάρει την απάντηση ''Φυσικά και τον υποστηρίζουμε'''.

Γενικά όλοι την έλεγαν στον οδηγό κ αυτό είναι παρήγορο" τελειώνει η αφήγηση των γεγονότων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL