Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.5°C30.1°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
26.6°C30.2°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.6°C29.9°C
0 BF 38%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C26.5°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
26.2°C28.9°C
0 BF 45%
Αστυνομική βία / Νέα δικαίωση για θύμα άγριας επίθεσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομική βία / Νέα δικαίωση για θύμα άγριας επίθεσης

ΜΑΤ

Το να σε χτυπήσουν αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα αναίτια και απρόκλητα μέσα στην πολυκατοικία όπου μένεις, να επιχειρήσουν να εισβάλουν στο διαμέρισμά σου και να σπάσουν όλα τα τζάμια της κεντρικής εισόδου της πολυκατοικίας κοστίζει στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς ένα πρόστιμο 30-60 ευρώ, αλλά για την Ποινική Δικαιοσύνη παραγράφεται.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως, σε μια δεύτερη απόφαση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη δικαίωση του Γιάννη Καυκά, αναγνώρισε για άλλη μια φορά ότι η Ιωάννα Μανούσακα, που τα υπέστη όλα αυτά, υπέστη αδικαιολόγητη αστυνομική βία και της επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ.

Το περιστατικό συνέβη την ημέρα που κάηκε η Marfin, στις 5 Μαΐου 2010, όταν έχασαν τη ζωή τους εκεί τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας, εκ των οποίων η μια έγκυος. Τότε άνδρες της ομάδας Δέλτα είχαν εξαπολύσει στα Εξάρχεια επίθεση και είχαν εισβάλει και στο Στέκι Μεταναστών τραυματίζοντας και εκεί κόσμο.

Η Ιωάννα Μανούσακα, διευθύντρια παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και κάτοικος Εξαρχείων, έπεσε θύμα αστυνομικής βίας όταν αυτή και κάποιοι κάτοικοι της πολυκατοικίας της στην οδό Τοσίτσα διαμαρτυρήθηκε για τα δακρυγόνα. Το αποτέλεσμα ήταν πέντε άνδρες της ομάδας Δέλτα, να σπάσουν όλα τα τζάμια της κεντρικής εισόδου, να χτυπήσουν την ίδια σοβαρά στο πρόσωπο και στο χέρι και να προσπαθήσουν να μπουν στο διαμέρισμά της χτυπώντας την πόρτα με κλομπ.

Η αναζήτηση ευθυνών σε πειθαρχικό επίπεδο, δηλαδή οι γνωστές ΕΔΕ, κατέληξαν στο προαναφερθέν πρόστιμο των 30 έως 60 ευρώ, ενώ στα ποινικά δικαστήρια απαλλάχθηκαν από το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και στη συνέχεια μετέτρεψαν την εις βάρος της παθούσας παραβίαση οικιακού ασύλου σε υπαναχώρηση από απόπειρα του σχετικού αδικήματος και την απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε απλή, παραγράφοντάς τη, τονίζουν οι δικηγόροι Μαρίνα Δαλιάνη και Χάρης Λαδής.

Ιωάννα Μανούσακα

Με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει ότι οι αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα έδρασαν παρανόμως, καθώς

* «για την ενέργειά τους αυτή δεν είχαν λάβει οποιαδήποτε σχετική εντολή ούτε είχαν ενημερώσει το R/T Κέντρο της  Άμεσης Δράσης ούτε η ενέργεια αυτή επιβλήθηκε από οποιοδήποτε επιτακτικό υπηρεσιακό καθήκον ή άλλον νόμιμο λόγο...»,

* «κατά την παράνομη αυτή είσοδό τους στην ανωτέρω πολυκατοικία προκάλεσαν, εκτός από υλικές ζημιές στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας και στο ισόγειο διαμέρισμα της ενάγουσας, σοβαρές σωματικές βλάβες στο πρόσωπο και το δεξί βραχίονα της ενάγουσας, με τη χρήση αστυνομικής ράβδου (γκλομπ)» και

* «...η βίαιη αυτή ενέργεια εις βάρος της ενάγουσας από κανένα στοιχείο της δικογραφίας, δεν προκύπτει ότι, επιβαλλόταν, ως η μόνη και απολύτως αναγκαία ενέργεια, για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου...».

Για “ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της απρόκλητης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας, αναδεικνύοντας παράλληλα όμως για άλλη μια φορά τα σαφή ελλείμματα της Ποινικής Δικαιοσύνης και των αρμοδίων πειθαρχικών αρχών κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης” κάνουν λόγο οι Μ. Δαλιάνη και Χ. Λαδής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL