Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Άρση lockdown / Πώς θα γίνεται η είσοδος στη χώρα από λιμάνια, αεροδρόμια και χερσαία σύνορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρση lockdown / Πώς θα γίνεται η είσοδος στη χώρα από λιμάνια, αεροδρόμια και χερσαία σύνορα

Αεροδρόμιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Διευκρινήσεις για τους τρόπους εισόδου στη χώρα από άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, από σήμερα οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα άνω των 5 ετών, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και οφείλουν να έχουν μαζί είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Τον έλεγχο των εν λόγω εγγράφων θα κάνουν οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών πριν από την επιβίβασή των ταξιδιωτών.

Παράλληλα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά την είσοδό στη χώρα, βάση υγειονομικού αλγορίθμου, ο οποίος αξιολογεί τα προφίλ των επισκεπτών.

Τα παραπάνω, ισχύουν για όσους μπαίνουν στη χώρα μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων, των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας και τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Ορμενιού σε 24ώρη βάση και Ευζώνων από τις 07:00 έως τις 23:00.

Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου ισχύουν επιπρόσθετα οι εξής προϋποθέσεις:

Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα και μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς είναι 400 άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Η διέλευση φορτηγών για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου:

Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL