Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Υπουργείο Παιδείας / Χωρίς σχεδιασμό οι εξετάσεις σε λύκεια και πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Παιδείας / Χωρίς σχεδιασμό οι εξετάσεις σε λύκεια και πανεπιστήμια

Μια ανάσα πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας αφήνει στον αέρα τους περίπου 100.000 υποψηφίους, καθώς ακόμη δεν έχουν εξειδικευθεί τα μέτρα προστασίας, εντείνοντας την αγωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, το υπουργείο «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και σε σχέση με τη διεξαγωγή των εξετάσεων εαρινού εξαμήνου, καθώς οι εκάστοτε σχολές ή τα τμήματα θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα διενεργηθούν διά ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Έλλειψη σχεδιασμού

«Βήμα - βήμα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, με διπλό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας και ατομικής υγείας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας» υποστήριξε το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία τους, παρ’ όλο που ήδη η πλειονότητα των δραστηριοτήτων έχει ανοίξει.

Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο ανέφερε ότι κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών αποφασίζεται «εξ αποστάσεως ή διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου τμήματος / σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self test φοιτητών και καθηγητών», ρίχνοντας το μπαλάκι στα ίδια τα πανεπιστήμια τη στιγμή που δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο προστασίας, παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις και τα αιτήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών, που εξακολουθούν να βρίσκονται αποκομμένοι από τον ζωτικό τους χώρο.

Επιπλέον, έπειτα από μήνες απραξίας, το υπουργείο ανακοίνωσε τη δυνατότητα για διενέργεια με φυσική παρουσία πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των προγραμμάτων σπουδών Α’ κύκλου στις πολυτεχνικές σχολές / τμήματα, με... τη διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης στις 24.5.2021, θα γίνει με διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών, ο αερισμός των χώρων κ.λπ. Για τη διά ζώσης επανέναρξη των παραπάνω δραστηριοτήτων επίκειται έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης το επόμενο διάστημα.

Όπως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αρκείται σε αμφιλεγόμενα self tests σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ από το πρώτο κύμα τής πανδημίας αδιαφορεί για τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακοπές των πρακτικών ασκήσεων είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο. Πόσο μάλλον οι φοιτητές ιατρικών και φαρμακευτικών σπουδών, οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη μάχη των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές

Αρχικά υπενθυμίζεται ότι η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και στις 15 Ιουνίου για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως κάθε χρόνο, ενώ θα συνεχιστούν την Τετάρτη 16 Ιουνίου με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία για τα ΓΕΛ και την Πέμπτη 17 Ιουνίου με Μαθηματικά για τα ΕΠΑΛ.

«Θα υπάρξει έγκαιρα και σε συνεργασία με τους ειδικούς και η ανακοίνωση ειδικών πρωτοκόλλων για όσα θα ισχύσουν σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού λίγο πριν ή εν μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων» είπε η Νίκη Κεραμέως, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν, αφήνοντας «στον αέρα» τους υποψήφιους που θα μπουν στην κούρσα των Πανελλαδικών και αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου.  Όπως όλα δείχνουν, ένα μέτρο θα είναι τα self tests, τα οποία δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο τα μοριακά, ενώ δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και ευνοούν τη διασπορά του ιού.

Από φέτος η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Μέσα σε όλα αυτά, «αγκάθι» παραμένει και η εφαρμογή από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία υπολογίζεται ότι θα αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης περισσότερους από 25.000 εισακτέους, ανοίγοντας δρόμο για τις ιδιωτικές σχολές, στις οποίες θα κατευθυνθούν πολλοί υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός δημόσιων πανεπιστημίων και απειλώντας με λουκέτο πολλά τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας παραμένει αμετακίνητη στο θέμα της ΕΒΕ, η οποία θα εντείνει ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών να μην εφαρμοστεί φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

«Θα έχουμε παρεμβάσεις στις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να μην μπαίνουν φοιτητές με 1 και 2 και 3 σε πανεπιστημιακές σχολές. Για να μην κοροϊδεύουμε τους φοιτητές που μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές με τέτοιο βαθμό, γιατί η συντριπτική πλειονότητα δεν θα τελειώσει τις σχολές, αλλά και να μην κοροϊδεύουμε τους υπόλοιπους φοιτητές στις σχολές αυτές ούτε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες που πληρώνουν για να υπάρχει μια παροχή ουσιαστικής εκπαίδευσης» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στο όνομα μιας δήθεν αριστείας.

ΤΕΧΝΗ ΛΥΚΕΙΟ

Αγώνας ενάντια στην έξωση της τέχνης από τα σχολεία

Συγκέντρωση μαθητών και καθηγητών χθες έξω από το ΣτΕ ενάντια στον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών κοινωνικών επιστημών

Αγωνιστικό ραντεβού έξω από το ΣτΕ έδωσαν εχθές οι εκπαιδευτικοί, την ώρα που εκδικαζόταν -έπειτα από τρεις αναβολές- η προσφυγή της  Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ενάντια στην έξωση της τέχνης από το Λύκειο.

Στο πλευρό τους και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αλλά και κατά τόπους ΕΛΜΕ, οι οποίες κήρυξαν τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας.

«Η καλλιτεχνική παιδεία είναι ανάγκη, όχι πολυτέλεια», «Το σκοτάδι δεν θα περάσει, η τέχνη στο Λύκειο θα φτάσει» ανέγραφαν τα πλακάτ που είχαν τοποθετηθεί σε καβαλέτα έξω από το ΣτΕ. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών κοινωνικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων τους τελευταίους μήνες είναι αδιάκοπος και απλώνει το μήνυμα της ανάγκης αντίστασης στη νεοφιλελεύθερης κοπής κατάργηση της τέχνης και του πολιτισμού στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας, με τις αντιεκπαιδευτικές του παρεμβάσεις, είχε αποφασίσει αυθαίρετα τον εξοβελισμό των τεχνών και των κοινωνικών επιστημών από τα σχολεία με στόχο να μετατραπούν σε χώρους στείρας γνώσης, χωρίς ίχνος δημιουργικότητας και χωρίς κανένα περιθώριο πολιτικοποίησης και απελευθέρωσης της σκέψης.

«Η υπόθεση της έξωσης από το δημόσιο σχολείο των μαθημάτων τέχνης και πολιτισμού δεν αφορά μόνο τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς. Η αντιεκπαιδευτική εγκατάλειψη των σημερινών μαθητών Λυκείου, αυριανών υποψηφίων σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό, δεν παραβιάζει μόνο το σύνταγμα και το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, με προκείμενη την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί.

Μάλιστα, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία, όπως υπογράμμισαν, «οραματίζεται ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο... λιγότερο δημόσιο και λιγότερο δωρεάν, με την ίδια την υπουργό να επιδίδεται σε αναληθείς δηλώσεις και σε απόπειρα αποπροσανατολισμού τής κοινής γνώμης ως προς τις επερχόμενες αλλαγές στη διδασκαλία της τέχνης στο Λύκειο, ενάντια στην ήδη υλοποιούμενη καλλιτεχνική και πολιτιστική αφυδάτωση σε όλους τους τομείς και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής».

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μην προχωρήσει ο εξοβελισμός των καλλιτεχνικών κοινωνικών επιστημών από τα σχολεία και να μονιμοποιηθούν οι αναπληρωτές.

Self test μία φορά την εβδομάδα 

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα απαιτείται η διενέργεια self test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και τα μέλη τής εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Αντί το υπουργείο να λάβει πρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως η αραίωση των τμημάτων, η εξεύρεση νέων αιθουσών, η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας, μοριακά τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία, επιμένει στα self tests, τα οποία μάλιστα αραιώνει σε μία φορά την εβδομάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL