Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Προσφυγικό / Τις καταγγελίες Μιγιάτοβιτς παραδέχεται ο Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Τις καταγγελίες Μιγιάτοβιτς παραδέχεται ο Μητσοτάκης

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ο Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε στη μείωση σε 37 των δομών φιλοξενίας. Αυτό είτε σημαίνει ότι επιβεβαιώνονται τα περί δευτερογενών ροών που επισήμανε χθες ο Γερμανός αρμόδιος υπουργός Στέφαν Μάγερ, είτε δεν εξαφανίστηκαν και γεμίζουν τις εναπομείνασες δομές ως μη καταγεγραμμένοι διαμένοντες πρόσφυγες ή βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες ή κάποιοι ίσως μπόρεσαν να ενταχθούν για κάποιο καιρό στο πρόγραμμα «Helios»

Να ισχυριστεί πως είναι επιτυχημένη η διαχείριση και στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα και οι υποσχέσεις που έδωσε η Ν.Δ. στους ψηφοφόρους τους τηρήθηκαν, αλλά και είναι συμβατές με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, προσπάθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Βέβαια, η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού ήταν ουσιαστικά η παραδοχή όλων όσα στηλιτεύει η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε επιστολή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, συμπληρωμένη με εσκεμμένη παράβλεψη των προβλημάτων που απορρέουν από το εφαρμοζόμενο κυβερνητικό σχέδιο. Λόγου χάρη, ο πρωθυπουργός ως παράδειγμα αποτελεσματικότητας έφερε τη μείωση σε 37 των δομών φιλοξενίας.

Αυτό, όμως, που επιμελώς κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν ομολογεί είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν εξαφανίστηκαν διά μαγείας ή, εάν όντως εξαφανίστηκαν, αυτό είτε σημαίνει ότι επιβεβαιώνονται τα περί δευτερογενών ροών που χθες ο Γερμανός αρμόδιος υπουργός Στέφαν Μάγερ επισήμανε ως πρόβλημα κατά τη συνομιλία του με τον  Έλληνα υπουργό στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είτε δεν εξαφανίστηκαν και γεμίζουν τις εναπομείνασες δομές ως «μη καταγεγραμμένοι» διαμένοντες πρόσφυγες ή βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες ή κάποιοι ίσως μπόρεσαν να ενταχθούν για κάποιο καιρό στο πρόγραμμα «Helios».

«Από την πρώτη στιγμή με τον υπουργό είχαμε συμφωνήσει σε μια πολιτική έξι σημείων. Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα -γιατί, όπως έχουμε πει πολλές φορές, η θάλασσα έχει σύνορα-, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας, καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους. Και πιστεύω ότι η πολιτική αυτή κινείται ακριβώς στο σημείο που τέμνονται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων. Είναι πάντα εύκολα τα απλοϊκά συνθήματα και οι αόριστες καταγγελίες, αλλά πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος επί του πεδίου» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του.

Παραδέχεται τα κλειστά κέντρα

Έτσι παραδέχεται τα κλειστά κέντρα που οι υπουργοί του προσπαθούν να πείσουν την επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι θα είναι μόνο ελεγχόμενα, ενώ για άλλη μια φορά υποβιβάζει σε αόριστες τις καταγγελίες. Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι φυσικά οι επαναπροωθήσεις, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Μάλιστα, στα «περί συνθέτου προβλήματος» ο πρωθυπουργός, όχι τυχαία, δεν επικαλείται κάποια μελέτη ή έκθεση φορέα, όπως η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αλλά τις εκθέσεις της... Frontex, «η οποία επιχειρεί δίπλα στους  Έλληνες στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.  Άλλο, λοιπόν, οι εντυπώσεις και τα λόγια και άλλο η ουσία και οι πράξεις για το μεταναστευτικό. Πολύ περισσότερο όταν αποδεδειγμένα πια σ’ αυτό το μέτωπο δρουν οργανωμένες συμμορίες διακινητών, κυκλώματα που δυστυχώς συχνά καλύπτονται από κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ύποπτης προέλευσης», όπως σημειώνει σε μια σαφή προσπάθεια δικαιολόγησης, αλλά και συνέχισης και της στοχοποίησης των ΜΚΟ, για την οποία επίσης έχει επικριθεί η χώρα.

Υπενθυμίζεται δε ότι η Frontex έχει βρεθεί στο στόχαστρο πληθώρας ερευνών από ευρωπαϊκούς φορείς. Ο ανθρωπιστικός τόνος της ομιλίας τού πρωθυπουργού περιορίστηκε στις πρωτοβουλίες για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Στην αναφορά του για το εθνικό σχέδιο ένταξης μίλησε για «ένα σχέδιο που περιλαμβάνει προσαρμογή, ελληνομάθεια, ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνοντας ότι είναι «σημαντική απόφαση ο Ελαιώνας να μετατραπεί σε εθνικό κέντρο ένταξης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL