Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.0°C28.3°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.7°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C22.0°C
1 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.6°C
1 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C26.1°C
0 BF 78%
Δήμοι και περιφέρειες στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δήμοι και περιφέρειες στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης

Ήλιος και σύννεφα
(PIXABAY.COM)

Η κλιματική κρίση είναι σήμερα η παγκόσμια πρόκληση για το μέλλον του πλανήτη, με τους δήμους και τις περιφέρειες να είναι τα “προπύργιά” της. Ακριβώς αυτό ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε, στις 26 Απριλίου, το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο “Πόλεις και πολίτες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής”. Επρόκειτο για τη συμβολή του Κογκρέσου στη σειρά των εκδηλώσεων που διοργανώνει φέτος, από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021, το World Democracy Forum υπό τον γενικό τίτλο “Μπορεί η δημοκρατία να σώσει το περιβάλλον;”

“Εμείς στο Κογκρέσο υπογραμμίζουμε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής τής αρχής της επικουρικότητας στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του 13ου στόχου, που αναφέρεται στην ανάγκη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής” όπως υπογράμμισε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Ολλανδός σοσιαλιστής Λέντερ Βερμπέκ. Πλέον η μία από τις πέντε προτεραιότητες του Κογκρέσου, που υιοθετήθηκαν στις 23 Μαρτίου φέτος, αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις κλιματικές δράσεις σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.

Μάλιστα, μόλις δέκα ημέρες πριν από την εκδήλωση του Κογκρέσου, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απευθυνόμενος στην παγκόσμια πρωτοβουλία των πόλεων C40, θύμιζε ότι “οι πόλεις και τα αστικά κέντρα είναι στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, καθώς εκπέμπουν πάνω από το 70% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου και αντιμετωπίζουν κινδύνους από την αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας ως φονικές καταιγίδες”, καλώντας παράλληλα για μια “επανάσταση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στην αστική κινητικότητα”.

Για τον λόγο αυτό η εκδήλωση ξεχώρισε λόγω της παρουσίασης προτάσεων, πρωτοβουλιών, θετικών και αρνητικών εμπειριών για στρατηγικές, πολιτικές, χρηματοδοτικά εργαλεία, για την κατοικία, τις μετακινήσεις, χωροταξικά ζητήματα, κ.ά. Πράσινες δηλαδή πολιτικές στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, της ενεργειακής φτώχειας.

Ενδεικτική ήταν έτσι η τοποθέτηση της δημάρχου του Στρασβούργου, της “πράσινης” Ζαν Μπαρσετζιάν, που από τον Ιούλιο του 2020, αμέσως μετά την εκλογή της, έχει κηρύξει την πόλη σε έκτακτη κατάσταση κλιματικής ανάγκης. Απόφαση που μεταφράστηκε στη “Συμμαχία για το Κλίμα”, για την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ενόψει του οικολογικού μετασχηματισμού, χωρίς οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις. Μια πρωτοβουλία “ανοιχτή σε όλους και σε όλες, έτσι ώστε κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε επιστήμονας, κάθε θεσμός που το επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη του, να γίνει παράγοντας μιας συλλογικής προσπάθειας, πιο μεγάλης, πιο ισχυρής και ενωμένης”. Ήδη, σύμφωνα με τη δήμαρχο, η “Συμμαχία για το Κλίμα” έχει γίνει η “σημαία” για πράσινη οικονομία γύρω από την οποία έχουν συσπειρωθεί 350 δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Την εμπειρία της φινλαδικής πόλης Τούρκου, που εφαρμόζει πράσινες πολιτικές πιο φιλόδοξες από εκείνες της εθνικής κυβέρνησης, μοιράστηκε η Σάαρα Ιλβεσάρο, δημοτική σύμβουλος της πόλης, υπογραμμίζοντας τη σημασία εκείνων που ονόμασε “κλιματικοί παράγοντες”: επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, οργανώσεις νέων, πολίτες. Ακριβώς τη σημασία του ρόλου των πολιτών περιέγραψε η Σιόμπαν Λίζι, μέλος της “Επιτροπής Πολιτών για το Κλίμα” του Λιντς.  Ήδη οι δώδεκα συστάσεις της έχουν ενταχθεί στις προτεραιότητες της πόλης για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50% έως το 2025. Κατατέθηκαν και άλλες εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι το στοίχημα του πράσινου μετασχηματισμού ούτε τεχνοκρατικό ούτε ουδέτερο είναι. Είναι υπόθεση δημοκρατίας και καταπολέμησης των ανισοτήτων. Ειδάλλως, είτε παραμένει ευσεβής πόθος στα χαρτιά είτε γίνεται νέο εργαλείο διακρίσεων και αποκλεισμών...

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα κλιματικής αλλαγής

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL