Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Προσφυγικό / Το Καρά Τεπέ φεύγει, η κλειστή δομή έρχεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Το Καρά Τεπέ φεύγει, η κλειστή δομή έρχεται

ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ

Οριστικά παρελθόν είναι και η τελευταία δομή της Λέσβου με ανθρώπινες συνθήκες που φιλοξενούσε ευάλωτους αιτούντες άσυλο, αυτή του δημοτικού Καρά Τεπέ, την οποία χθες παρέλαβε και επισήμως ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Το κλείσιμο του δημοτικού Καρά Τεπέ έρχεται λίγους μήνες μετά τη σχετική εξαγγελία του υπουργού και αφού έχει ήδη κλείσει και η δομή του ΠΙΚΠΑ, που φιλοξενούσε επίσης ευάλωτους αιτούντες άσυλο, γεγονός μάλιστα που μνημονεύτηκε κατά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού ως παράδειγμα τήρησης δεσμεύσεων βαφτίζοντας την κίνηση αυτή του κλεισίματος των δομών φιλοξενίας ευάλωτων ως κίνηση προς την αποσυμφόρηση του νησιού.

Το κλείσιμο κάθε εναλλακτικής δομής παρουσιάζεται μάλιστα ξεκάθαρα σαν αντάλλαγμα για να δεχτεί η τοπική κοινωνία ένα κλειστό ή, ορθότερα, ένα “ελεγχόμενο” κέντρο - υπερδομή, που θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και κυβερνητικές δηλώσεις, τόσο το κέντρο υποδοχής και καταγραφής του νησιού όσο και κέντρο κράτησης και ιατρείο και άτυπη ή μη εκπαίδευση. Μια υπερδομή μακριά από τον αστικό ιστό, που θα κρατά τους διαμένοντες μακριά, μηδενίζοντας τις επαφές των αιτούντων άσυλο με τον “έξω κόσμο” -και προφανώς την ένταξη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νότης Μηταράκης χθες διαφήμιζε ότι σχεδιάζεται το κλείσιμο όλων των διαμερισμάτων του προγράμματος ESTIA μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021 σε Λέσβο και Χίο. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το κλείσιμο δομών στην ενδοχώρα λέγοντας ότι γίνεται και για να μην θεωρείται παράγοντας έλξης νέων ροών επαναφέροντας ουσιαστικά το δόγμα του “θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη”.

Το κλείσιμο όμως του ΕSTIA στα νησιά γίνεται πριν ακόμα ολοκληρωθούν τα έργα των νέων ΚΥΤ. Στη δε περίπτωση της Λέσβου και της Χίου ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει καν οι εργασίες, καθώς μόλις τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση των ΚΥΤ της Λέσβου και Χίου.

Μόλις προχθές, στις 5 Μαΐου, βγήκε στη Διαύγεια η τροποποίηση έργου στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ - ΣΑΕ 7562, με την οποία το υπουργείο Μετανάστευσης ενημερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης ότι πλέον εντάσσονται σε ενιαίο κωδικό όλα τα νέα ΚΥΤ και στα πέντε νησιά με προτεινόμενο προϋπολογισμό συνολικά 269.230.663,55 ευρώ. Ο προϋπολογισμός των δομών της Λέσβου και της Χίου είναι συνολικά 154.998.661,76 ευρώ.

Στο έγγραφο της Διαύγειας τροποποιείται και η ημερομηνία παράδοσης των δομών, η οποία είναι πια η 31η Μαρτίου 2022, γεγονός που σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο θα περάσουν και δεύτερο χειμώνα στο πρόχειρο Καρά Τεπέ.

Σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη μέσα στον Μάιο αναμένεται να δημοσιευτεί ο διαγωνισμός για Λέσβο και Χίο και, ανάλογα με την ταχύτητα ολοκλήρωσής του, υπολογίζουν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα μέσα με τέλη καλοκαιριού.

Επιπλέον χθες ο υπουργός ανέφερε ότι θα δοθεί 1 εκατομμύριο ευρώ στον δήμο για την αποκατάσταση του Καρά Τεπέ καθώς και ότι θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του χώρου στη Μόρια και του ΠΙΚΠΑ, βάσει των προτάσεων που θα λάβει από τον δήμο.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης ανέφερε ότι στο ΠΙΚΠΑ πρόκειται να λειτουργήσουν παιδικές κατασκηνώσεις -ό,τι ήταν και πριν δηλαδή- και αθλοπαιδιές, στο Καρά Τεπέ επίσης αθλοπαιδιές και επαναλειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ για τη Μόρια μίλησε για μεταφορά πανεπιστημιακών σχολών και εστιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL