Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Άγιος Σώστης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγιος Σώστης

ΣΩΣΤΗΣ

Στα όρια του Δήμου Αθηναίων, επί της λεωφόρου Συγγρού, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σώστη. Αφορμή για την ανέγερση του ναού στάθηκε η απόπειρα δολοφονίας, στις 14 Φεβρουαρίου του 1898, κατά του βασιλέως Γεωργίου του Α΄ και της κόρης του Μαρίας στη θέση «Ανάλατος» Αττικής. Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε, μετά τη διάσωσή τους, να ανεγείρει στον τόπο της απόπειρας τον ιερό ναό του Σωτήρος Χριστού. Ο θεμέλιος λίθος του ιερού ναού τέθηκε στις 22 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς.

Στα 1900 διοργανώθηκε στο Παρίσι διεθνής εμπορική έκθεση, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, σε ένα λυόμενο εμπορικό περίπτερο που είχε το σχήμα βυζαντινού ναού. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη, το ελληνικό περίπτερο αποφασίστηκε «να εγκαθιδρυθεί παρά την οδόν Φαλήρου, εις την θέσιν όπου εγένετο η κατά του βασιλέως απόπειρα, θα μετασχηματιστεί δε εις ναόν του Σωτήρος». Αυτός είναι ο περίτεχνος βυζαντινός ναός του Αγίου Σώστη, η δαπάνη της ανέγερσης του οποίου καλύφθηκε από πανελλήνιο έρανο που διενεργήθηκε για τον σκοπό αυτόν.

Το μνημείο του Αγίου Σώστη (στη Συγγρού), μέχρι να φτάσει να τοποθετηθεί εδώ που βρίσκεται τώρα, πέρασε από μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, από το Παρίσι έως την Αθήνα. Τα εγκαίνια της Παγκόσμιας Έκθεσης έγιναν την 1 Απριλίου του 1900. Κάθε κράτος συμμετείχε με ένα χωριστό περίπτερο, το οποίο αναπαρίστανε κάποιο χαρακτηριστικό μνημείο ή οικοδόμημά του και λειτουργούσε περισσότερο ως χώρος μουσείου.

Ο σχεδιασμός του ελληνικού περιπτέρου ανατέθηκε στον διαπρεπή Γάλλο αρχιτέκτονα Lusien Magne. Το ελληνικό περίπτερο ήταν μια απομίμηση βυζαντινού ναού σε ρυθμό «σταυροειδούς μετά τρούλου». Η έκτασή του ήταν 432 τ.μ. και το βάρος του δεν ξεπερνούσε τους 150 τόνους. Ο σκελετός του ήταν φτιαγμένος από σφυρήλατο σίδηρο, που έδινε στο εσωτερικό του πρωτοτυπία και χάρη, ενώ παράλληλα μαρτυρούσε τη δεξιοτεχνία του αρχιτέκτονα. Οι τοίχοι του είχαν πάχος μόλις 0,30 μ. και ήταν φτιαγμένοι από ροδόχρωμα τούβλα, διαστάσεων 0,50 επί 0,30 επί 0,30 μ., οι οποίοι διακόπτονταν από οριζόντιες σειρές λεπτών τιρκουάζ κεραμικών με εμαγέ επίστρωση, διαστάσεων 0,20 επί 0,0045 μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL