Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Συνεπιμέλεια παιδιών / Διαδικτυακές απειλές κατά δικαστικών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεπιμέλεια παιδιών / Διαδικτυακές απειλές κατά δικαστικών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες

Επιμέλεια παιδιού
πηγή pixabay

Τις διαδικτυακές απειλές σε βάρος δικαστών για υποθέσεις επιμέλειας ανηλίκων τέκνων καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωση της.

Το τελευταίο διάστημα από ομάδες «μπαμπάδων» πραγματοποιείται στοχοποίηση δικαστών που εξέδωσαν μη αρεστές σε αυτούς αποφάσεις που αφορούν την επιμέλεια ανήλικων τέκνων, προσπαθώντας να επηρεάσουν δικαστικές αποφάσεις, ενώ προετοιμάζονται ταυτόχρονα για την κατάθεση νομοσχεδίου για το οικογενειακό δίκιο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης «το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο "ομάδες πίεσης" με αποκλειστικό σκοπό να επηρεάσουν με τρόπο αθέμιτο δικαστικούς λειτουργούς που κρίνουν υποθέσεις οικογενειακής φύσης, ιδίως επιμέλειας ανηλίκων τέκνων».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρεται και σε «μαύρη λίστα» που δημιουργήθηκε ενώ αναφέρεται και στο κάλεσμα για  «υποβολή ομαδικών αναφορών, απειλούν χυδαία όποιον δικαστή «ανοίγει πόλεμο μαζί τους», λειτουργώντας έτσι με όρους εκβιαστικούς».  Σημειώνει επίσης και σε «ανοιχτές επιστολές δήθεν αγανακτισμένων πολιτών που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό και εκθέτουν το "προσωπικό τους δράμα" με αβάσιμες αιτιάσεις και συκοφαντίες». 

«Η προσδοκία τους ότι με τον τρόπο αυτό θα πιέσουν το δικαστικό σύστημα ώστε να εκδίδει αποφάσεις ευνοϊκές για τα συμφέροντά τους, φανερώνει παιδαριώδη άγνοια του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης», τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Χαρακτηριστική είναι η λίστα που δημοσίευσαν στο διαδίκτυο και αναδημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» στην οποία αναρτήθηκαν όλα τα προσωπικά στοιχεία δέκα περίπου δικαστών που αποφάσισαν υπέρ των κακοποιημένων ή μη μητέρων σε υποθέσεις.

πηγή ΕΦΣΥΝ

Σύμφωνα με τους Δικαστές και Εισαγγελείς «οι συνάδελφοι θα εξακολουθήσουν να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους χωρίς να επηρεάζονται στο ελάχιστο από τέτοιες πρακτικές. Δικαστές και Εισαγγελείς που βρέθηκαν στο στόχαστρο των «ομάδων πίεσης» είναι εξαιρετικοί επιστήμονες που επιτελούν με απόλυτη ευσυνειδησία το καθήκον τους και δεν έχουν ανάγκη από υπεράσπιση». 

Παράλληλα θεωρούν ότι «τέτοια παρακμιακά φαινόμενα δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορη την Πολιτεία, η οποία έχει καθήκον να προστατεύει το κύρος των δημοκρατικών θεσμών. Τα Μέσα Ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) χωρίς να παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη διατύπωση όλων των απόψεων και της κριτικής στην εξουσία, σεβόμενα τον δικό τους ρόλο και τηρώντας μια ελάχιστη ηθική και δεοντολογία, έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην δημοσίευση τέτοιων συκοφαντικών επιστολών».

Οι καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεόφιλου Ξανθόπουλου που κάνει λόγο για προσβολή του κράτους δικαίου από την προγραφή δικαστών ενώ ζητά να αποσύρει η κυβέρνηση το ν/σ για το Οικογενειακό Δίκαιο, στο οποίο σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι κατά.

Ο Θ. Ξανθόπουλος επισημαίνει ότι πρόκειται για «ομάδες πίεσης υπέρ των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο Οικογενειακό Δίκαιο» και «στοχοποιούν όσους δικαστές εξέδωσαν αποφάσεις μη αρεστές στα μέλη τους, καταρτίζουν “μαύρες λίστες”, απειλούν ανοικτά με πειθαρχικές αναφορές όσους δικαστές, κυρίως γυναίκες, εκφέρουν διαφορετική δικανική κρίση!».

Οι πρακτικές αυτές σύμφωνα με τον Θ. Ξανθόπουλο συνιστούν καταφανώς αντιθεσμική και απόλυτα καταδικαστέα συμπεριφορά ενώ προσθέτει ότι «η προγραφή και η δημόσια εκτόξευση απειλών κατά δικαστών, όσον αφορά την άσκηση της δικαιοδοτικών τους καθηκόντων, προσβάλλουν βάναυσα τη λειτουργία του κράτους δικαίου και δεν τιμούν τη χώρα μας».

Ζητά από την κυβέρνηση που έχει τεράστια ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, να καταδικάσει χωρίς καθυστέρηση τις απαράδεκτες πρακτικές και «να αποσύρει άμεσα το άκρως προβληματικό και πολωτικό ν/σ για το οικογενειακό και να αναζητήσει συναινέσεις σε ένα θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL