Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Σχολεία / Επιστροφή με προσωπική ευθύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Επιστροφή με προσωπική ευθύνη

ΠΑΙΔΙΑ

Με μοναδικό μέτρο προστασίας τα self tests επιστρέφουν από τις 10 Μαΐου στα σχολεία οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας, σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, ενώ από χθες ξεκίνησε η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία.

Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εργαστούν ξανά σε πολυάριθμα τμήματα, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, την ώρα που οι εμβολιασμοί κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Την ίδια ώρα η υπουργός παραμένει αμετακίνητη σχετικά με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα πετάξει εκτός δημόσιων ΑΕΙ πάνω από 20.000 μαθητές.

Με self test η προσέλευση στις τάξεις

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και λοιπό βοηθητικό προσωπικό των σχολείων καλούνται την ερχόμενη Δευτέρα να προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες, έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test) σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων. Επισημαίνεται ότι από χθες, Τετάρτη, ξεκίνησε η προμήθεια των self tests από τα φαρμακεία.

Υπενθυμίζεται ότι το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Σε ό,τι αφορά τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Πώς θα γίνει η διαδικασία

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους.  Ήδη το πρώτο τεστ είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία, ενώ το δεύτερο θα μπορούν να το παραλάβουν από τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να διενεργούν τα self tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.  Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. Στη συνέχεια θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxisnet.

Σε περίπτωση που το self test είναι αρνητικό, εκδίδεται για τους μαθητές σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας, την οποία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους στο σχολείο και να επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους.

Σε περίπτωση που το self test είναι θετικό θα πρέπει να γίνει δωρεάν επαναληπτικό rapid test σε δημόσια δομή. Αν και το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές / εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Χωρίς μέτρα προστασίας

Πέρα από τα self tests το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει να γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, να υπάρχουν σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικοί καθαρισμοί των αιθουσών, τακτικοί αερισμοί χώρων, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει υπόψη κανένα από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για την αραίωση των τμημάτων, που φτάνουν έως 27 μαθητές, ούτε για την εξεύρεση νέων αιθουσών -παρότι σε πολλά σχολεία υπάρχουν επιπλέον αίθουσες που παραμένουν κλειδωμένες- ούτε για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και αναπληρωτών, καθώς τα κενά είναι τεράστια.

Την ίδια ώρα οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς η πλατφόρμα άργησε να ανοίξει, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν κλείσει ραντεβού ακόμα και μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό καθαριότητας, στην πλειονότητα των σχολικών μονάδων είναι ανεπαρκές, με αποτέλεσμα οι «σχολαστικοί καθαρισμοί» που αναφέρει το υπουργείο Παιδείας να μην είναι εφικτοί.

Ερωτήματα σχετικά με τις Πανελλαδικές

Ερωτήματα υπάρχουν σε σχέση με τις Πανελλαδικές εξετάσεις -οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 15 για τους μαθητές των ΕΠΑΛ- καθώς, εάν ένας μαθητής νοσήσει, θα μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Βέβαια τα μέτρα προστασίας που θα εφαρμοστούν δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί και αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΕΙΟ

Αμετακίνητη η Κεραμέως για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Παρά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην διεξαχθούν φέτος ενδοσχολικές και προαγωγικές εξετάσεις, η Νίκη Κεραμέως παραμένει ανένδοτη στο ζήτημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία υπολογίζεται ότι θα αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης περισσότερους από 25.000 εισακτέους.

Υπενθυμίζεται ότι η βάση έχει προκαλέσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, των μαθητών αλλά και των πρυτάνεων -κυρίως εκείνων των περιφερειακών πανεπιστημίων- καθώς θα υπάρχει μεγάλη διαρροή φοιτητών, με αποτέλεσμα πολλά περιφερειακά τμήματα να βάλουν «λουκέτο».

Τέλος, στον «αέρα» παραμένει και το ζήτημα της επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων που παραμένουν κλειστά πάνω από ένα χρόνο, με τους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς να ζητούν το άνοιγμα των σχολών με μέτρα προστασίας. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι φοιτητές έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους πραγματοποιώντας δια ζώσης μαθήματα στα προαύλια των σχολών και δείχνοντας ότι ο ζωτικός τους χώρος τους ανήκει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL