Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Μάριος Θεμιστοκλέους / Νέο αλαλούμ με «εμβόλιο στο χωριό»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριος Θεμιστοκλέους / Νέο αλαλούμ με «εμβόλιο στο χωριό»

χαμηλή ανάλυση ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Υπουργείο Υγείας

Μετά από εβδομάδες όπου πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη προωθούσαν το «Πάσχα στο χωριό» μέχρι να αναγκαστούν να τα μαζέψουν λόγω των δραματικών επιδημολογικών συνθηκών και της οριακής κατάστασης στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι από μία ακόμη προχειρότητα δημιουργείται δυνατότητα για «εμβόλιο στο χωριό» τις επόμενες ημέρες, όπως αποκάλυψαν τα όσα εκμαίευσαν οι δημοσιογράφοι της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Ant1 από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε έναν διάλογο που ξεκίνησε από τα προβλήματα εμβολιασμού στα πολύ μικρά νησιά, τέθηκε στον κ. Θεμιστοκλέους το θέμα ότι κάποιοι κάτοικοι νησιών δεν μπορούν να μεταβούν στο νησί τους όπου έχει κλειστεί ραντεβού. «Κύριε Γενικέ, δεν τους επιτρέπουν να περάσουν. Πάει κάποιος με το χαρτί του εμβολιασμού και λέει "εγώ εμβολιάζομαι στο νησί μου"», είναι η σχετική αναφορά. Και ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «με το χαρτί του εμβολιασμού επιτρέπεται να περάσεις».

«Αυτό ισχύει και για εκείνους που μένουν στην Αθήνα και το εμβολιαστικό κέντρο είναι εκτός Αθηνών;», ρωτούν οι δημοσιογράφοι, επεκτείνοντας την ερώτηση για την ηπειρωτική χώρα. «Ναι, επιτρέπονται οι μετακινήσεις λόγω εμβολιασμού», επανέλαβε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Άρα, συμπέραναν πλέον οι δημοσιογράφοι, συνδέοντας τον εμβολιασμό με την δυνατότητα «εξόδου» από την Αττική, «αν κάποιος μπήκε τώρα στην εφαρμογή, χτες το βράδυ, και κλείσει ραντεβού για την Τρίπολη, μπορεί να περάσει τα διόδια δείχνοντας το ραντεβού του;». Ο κ. Θεμιστοκλέους, το επιβεβαίωσε ξανά: «Ναι», είναι η μονολεκτική του απάντηση.

Η δυνατότητα «παιχνιδιού» με το εμβόλιο ώστε να διασφαλίζεται δυνατότητα μετακίνησης, όπως ανέφερε σε άλλο σημείο ο ίδιος, δίνεται καθώς «υπάρχει δυνατότητα στο σύστημα, για οποιοδήποτε εμβόλιο, από την στιγμή που γίνει η πρώτη δόση να μπορείς να αλλάξεις την τοποθεσία της δεύτερης δόσης».

Η δυνατότητα κατοίκων αστικών περιοχών να αλλάξουν τόπο και χρόνο εμβολιασμού δεύτερης δόσης, όπως έγινε σαφές από τα λεγόμενα του κ. Θεμιστοκλέους, απειλεί και την δυνατότητα εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά και αλλού να καλύψουν τον ντόπιο πληθυσμό, καθώς «η δυναμικότητα του συστήματος δεν είναι η ίδια, της Αττικής και των νησιών ... είναι περιορισμένη ... θα "κλείσουν" τα ραντεβού».

Η εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών με δύο ταχύτητες

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε αναλυτικά τις δύο διαφορετικές εμβολιαστικές γραμμές και πώς λειτουργούν ανά ηλικία, δηλαδή την «γενική» που προσφέρει όλα τα εμβόλια και την «γρήγορη» που διαθέτει το Astrazeneca. Για άτομα τα οποία δεν θα εμβολιάζονταν με την προτεραιοποίηση της «γενικής» γραμμής, π.χ. ένας πολίτης 33 ετών, «του δώσαμε το δικαίωμα να εμβολιαστεί αρκετά νωρίτερα -και η ανταπόκριση είναι καταπληκτική», όπως είπε.

Είχε νωρίτερα αναφέρει σχετικά ότι στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό άτομα ηλικίας 30-39 ετών, «μέχρι χτες 115.000 πολίτες είχαν κλείσει» για 230.000 ραντεβού 1ης και 2ης δόσης και «10.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί», ενώ για τις ηλικίες 40-44 ετών, «χτες το βράδυ στάθληκαν τα πρώτα μηνύματα σε αυτούς που ήταν γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, περίπου 100.000 μηνύματα και ήδη έχουν κλειστεί 22.000 ραντεβού» (το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης άνοιξε και η πλατφόρμα). «Θα έχουμε μία καλύτερη συμμετοχή από άλλες στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών», εκτίμησε ο κ. Θεμιστοκλέους, «μέχρι στιγμής πάει εξαιρετικά». Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι τα πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες που μπήκαν στο πρόγραμμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 30-44 είναι στην «γρήγορη γραμμή» που χορηγεί το Astrazeneca, ενώ οι 45-49 ετών μπαίνουν το Μεγάλο Σάββατο στην «γενική» γραμμή που διαθέτει και τα τέσσερα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson&Johnson).

Για τις ηλικίες 18-29 ετών, που είναι το επόμενο βήμα, σημείωσε ότι «αν τηρηθούν οι παραδόσεις εμβολίων, θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα», τοποθετώντας το χρονικά στο τέλος Ιουνίου. Συνέδεσε παράλληλα την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού με την παράδοση των αναμενόμενων ποσοτήτων από τις εταιρείες, σημειώνοντας ότι σίγουρο πλάνο παραδόσεων υπάρχει μόνο από Pfizer και Moderna, κατά συνέπεια κυρίως η παράδοση των δόσεων του «μονοδοσικού» εμβολίου της Johnson&Johnson, αλλά και η συνέχιση της ροής αυτών της Astrazeneca, θα κρίνει την ταχύτητα.

Όπως είπε ο κ. θεμιστοκλέους:

  • Μάιο αναμένονται δόσεις που καλύπτουν 1,3 εκατ. ως 1,325 εκατ.πολίτες με δύο δόσεις (1.800.000 δόσεις Pfizer/BioNTech, 350.000 δόσεις Moderna, 450.000-500.000 δόσεις Astrazeneca) και επιπλέον 300.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson, που ανεβάζουν την κάλυψη για 1,6 εκατ. πολίτες.
  • Ιούνιο αντίστοιχα αναμένονται δόσεις που καλύπτουν 1,6 εκατ. ως 1,625 εκατ. πολίτες με δύο δόσεις (2.400.000 δόσεις Pfizer/BioNTech, 350.000 δόσεις Moderna, 450.000-500.000 δόσεις Astrazeneca), ενώ εάν παραδοθούν και οι 900.000 του μονοδοσικού Johnson&Johnson η κάλυψη θα φτάσει τους 2,5 εκατ. πολίτες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL