Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Προσφυγικό / Κλείνει και η τελευταία ανθρώπινη δομή φιλοξενίας της Λέσβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Κλείνει και η τελευταία ανθρώπινη δομή φιλοξενίας της Λέσβου

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ, ο οποίος αποτελούσε και το τελευταίο καταφύγιο ευάλωτων αιτούντων άσυλο, βρίσκεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η αρχή του τέλους της τελευταίας ανθρώπινης δομής στο νησί, μετά και το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, σήμανε το περασμένο Σάββατο 24 Απριλίου 2021, όταν στις 5 το πρωί μεταφέρθηκαν 54 αιτούντες άσυλο από τον δημοτικό καταυλισμό στον προσωρινό του Καρά Τεπέ, που αντικατέστησε τη Μόρια. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Εστία», με την ενοικίαση διαμερισμάτων, έχει σταματήσει στα νησιά ήδη από το τέλος του 2020, καθιστώντας πια τα ΚΥΤ μονόδρομο για τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, στον δημοτικό καταυλισμό του Καρα Τεπέ για ευάλωτους μέχρι το Σάββατο διέμεναν περίπου 500 άτομα, εξ αυτών κάποιοι που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες. Ο σχεδιασμός είναι, κατά τις ίδιες πηγές, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να κατευθυνθούν στην ενδοχώρα, σε διαμερίσματα και δομές, και οι ακόμα αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στις σκηνές του προσωρινού καταυλισμού του Μαυροβουνίου. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ο οποίος λειτουργεί από το 2015 και έχει επαινεθεί για τις συνθήκες που επικρατούσαν από όσους επίσημους Ευρωπαίους ή μη αξιωματούχους τον είχαν επισκεφθεί, φιλοξενούσε οικογένειες και ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Στους τελευταίους του κατοίκους βρίσκονται και παλιοί διαμένοντες του ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2020 μεταφέρθηκαν εκεί μετά το κλείσιμό του.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία παλιού διαμένοντα του ΠΙΚΠΑ Λέσβου, την οποία μεταφέρει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA): «Ενημερώθηκα χθες το βράδυ ότι το κέντρο θα κλείσει.  Όλοι θα μεταφερθούν στον νέο καταυλισμό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Θυμάμαι εκείνο το πρωί, όταν το ΠΙΚΠΑ έκλεισε, όλοι ήταν αγχωμένοι. Η Ευρώπη έχει γίνει εφιάλτης για τους αιτούντες άσυλο».

Η μεταφορά δε στο Μαυροβούνι σημαίνει και διακοπή της φοίτησης για τα παιδιά που είναι γραμμένα στο σχολείο, προειδοποιεί η RSA, επικαλούμενη το παράδειγμα του Τζαφάρ, ενός άνδρα από το Αφγανιστάν που ζει εδώ και έναν χρόνο με την οικογένειά του στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και το ένα παιδί της οικογένειας είναι εγγεγραμμένο σε Δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης, το οποίο δεν θα μπορεί να συνεχίσει τα μαθήματα όταν θα μεταφερθούν στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου.

Το επικείμενο κλείσιμο της δημοτικής δομής έχει προκαλέσει την αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως οι RSA, Intersos Ελλάδα, Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). «Αντί να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης, η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση απλώς μετέφεραν τους ανθρώπους σε επιβλαβείς καταυλισμούς που αντιγράφουν τη Μόρια. Καλούμε τις ελληνικές αρχές και την Ε.Ε. να σταματήσουν αυτή την τρέλα. Σταματήστε να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους σαν αριθμούς και μεταφέρετέ τους σε ασφαλείς χώρους διαβίωσης τώρα» δήλωσε η Χριστίνα Ψαρρά, γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των ΓΧΣ.

Τη σφοδρή της αντίθεση εξέφρασε και η Εριφύλη Χιωτέλλη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μυτιλήνης «Με Πυξίδα τον Πολίτη».

Παράλληλα, στην ενδοχώρα δρομολογείται το κλείσιμο της δομής Σκαραμαγκά, γεγονός που έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στους διαμένοντες και εργαζομένους, τους οποίους είχε επισκεφθεί ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Γ. Ψυχογιός.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL