Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.7°C20.2°C
1 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.3°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.2°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.7°C19.8°C
3 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.9°C
0 BF 77%
Εμβόλιο / Μία δόση σε όλους άμεσα για να αντέξει το σύστημα προτείνουν οι πνευμονολόγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Μία δόση σε όλους άμεσα για να αντέξει το σύστημα προτείνουν οι πνευμονολόγοι

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 παραμένουν ημερησίως κοντά στους 500 και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ξεπερνούν σταθερά τους 800, με δεκάδες από αυτούς να μην βρίσκουν άμεσα κρεβάτι σε εντατική και να παραμένουν εκτός ΜΕΘ ακόμη και για ημέρες. Είναι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ που κρατούν «όρθιο» το σύστημα Υγείας. Αλλά πρόκειται για μία πραγματική «ισορροπία τρόμου», την οποία βλέπουν να απειλείται από το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, των ναών για τον εορτασμό της Ανάστασης, το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά, των σχολείων και του τουρισμού, όπως τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Πνευμονολογικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος.

«Έχουμε και στον Ευαγγελισμό και σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής μία κατάσταση "ισορροπίας στα ψηλά" ... μία "ισορροπία τρόμου", με την έννοια ότι δεν έχουμε περιθώρια να φύγουμε ψηλά. Ανοίγουμε δραστηριότητες, έχουν ανοίξει ήδη τα εμπορικά κέντρα, θα ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να ξέρουμε το αποτύπωμα που θα αφήσουν στο επιδημιολογικό φορτίο ... δεν σας κρύβω την ανησυχία μου για τις εκκλησίες ... τα έχουμε ζήσει και με την γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, πώς μας ξέφυγε η κατάσταση». «Θα ήταν λάθος» να νομίζουμε ότι τελειώνουμε με το τρίτο κύμα της πανδημίας, ξεκαθάρισε ο ίδιος, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε, είμαστε σε λεπτές ισορροπίες».

Πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί διαφορετική πρακτική στον εμβολιασμό με διάθεση όλων των διαθέσιμων δόσεων για να γίνεται τουλάχιστον η πρώτη δόση σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, καθώς «τα παραδείγματα που έχουμε από τη διεθνή κοινότητα είναι πολύ ενθαρρυντικά». «Τα πάντα θα πρέπει να τα συναρτούμε με τις αντοχές που έχει το σύστημα Υγείας. Δυστυχώς, είμαστε σε τέτοιο επίπεδο», συνέχισε, προχωρώντας μαλιστα σε μία αναφορά στον Γιώργο Γεννηματά που έφυγε από τη ζωή σαν χθες 25 Απριλίου το 1994 και είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Να δώσουμε σημασία σε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει η χώρα, το εργαλείο με το οποίο έχουμε μέχρι στιγμής αντέξει περίφημα στην πανδημία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή, αυτό που σκεφτόμαστε είναι πώς θα ισορροπήσουμε την κατάσταση στις κλινικές μας, είναι η πρώτη προτεραιότητα ... οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες». Τόνισε εξάλλου ότι 15%-20% αυτών νοσηλεύονται με covid-19 «είχαν δυνητικά την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν εμβολιάστηκαν. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό», τόνισε, ώστε να αποσυμπιεστεί το σύστημα Υγείας καθώς θα υπάρχει μικρότερος αριθμός ανθρώπων με ανάγκη νοσηλείας.

Συμφώνησε και αυτός με το σχόλιο του κ. Μπουλμπασάκου για μία δόση σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Στη Βρετανία, όπως είπε, «μάλλον επιβεβαιώθηκε, παρόλο που άνοιξαν οι δραστηριότητες, δέκα ημέρες τώρα υπάρχει επιπέδωση περιστατικών, χαμηλό ποσοστό νοσηλειών, πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων». Μπορεί, όπως παραδέχεται, να είναι αντίθετο με την βιβλιογραφία και την απόδειξη που θέλει δύο δόσεις, αλλά «στην ιατρική οι οδηγίες είναι για να τις έχει κάποιος στην τσέπη, να τις διαβάζει. Μετά, πρέπει να προσαρμόζεται και σε αυτά που έχει στην κλινική του πράξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL